Köztisztasági szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök a csütörtöki, budapesti tejtermelő demonstráció szervezője ellen. Feljelentették azt a gazdát is, aki tejet locsolt szét a Vértanúk terénél.
Egy tucat levágott marhafejet tettek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé a tejtermelők azon a csütörtöki demonstráción, amelyen az eddigi legalacsonyabb, 55 forintos felvásárlói ár ellen tiltakoztak.
A tüntetésen ingyen tejet osztottak, és több litert a csatornába, valamint a tárca épülete elé is kiöntöttek. A tejtermelők képviselői a demonstráció végén egy petíciót adtak át Gőgös Zoltán államtitkárnak, amelyben többek között olyan intézkedéseket követelnek a szaktárcától, amelyek megvédik a magyar gazdákat és tejtermelőket a nemzetközi kereskedelmi láncok árletörő gyakorlatától. A kereskedelmi láncok az 55 forintért átvett tejet 436 százalékkal drágábban, 240 forintos literenkénti áron adják el.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a demonstrálók a bejelentett napirendtől eltérően 13 szarvasmarha-fejet raktak a díszburkolatra a téren, és szétlocsoltak több liter tejet. A tejet kiöntő ember és a tüntetés szervezője ellen ezért a BRFK köztisztasági szabálysértési feljelentést tett. A rendezvényen egyébként nem kellett beavatkozni a rendőröknek, a demonstráció végén pedig a szervezők gondoskodtak a Vértanúk terének takarításáról. A marhafejeket - mint veszélyes hulladékot - az ÁNTSZ vitette el.
(FH)