Több offshore tulajdonú, ingatlanforgalmazással foglalkozó céget jegyeztek be a leendő közigazgatási minisztérium államtitkárának ügyvédi irodájába - írja a Hírszerző. A cionista hírportál szerint az amerikai, liechtensteini, Seychelles-szigeteki cégek alapítói, tulajdonosai között a Gál és Társa Ügyvédi Iroda alkalmazottait, esetenként Gál András Levente közvetlen családtagjait is megtaláljuk. A lapnak nyilatozó pénzmosásellenes szakértő elmondja, mik a legújabb offshore-módszerek, és miért „buli” az „offshorozás”, amiben egy monori fideszes önkormányzati képviselő is érintett.
"Rendszerszintű különbség, hogy az új korszak első kormányában a tagságnak nem feltétele offshore-cégek birtoklása, vagy az adótanácsadás ezeknek a cégeknek" – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a kormányprogram parlamenti vitájában. A jelek szerint azért ha nem is feltétel, kizáró okot sem jelent, ha valaki "offshore-ban utazik" a Fidesz-KDNP kormánytagjai közül. Itt van például mindjárt, a kormány "személyügyi mindenese", Gál András Levente, a Navracsics Tibor vezette közigazgatási minisztérium államtitkára, akinek ügyvédi irodájához több offshore cég is köthető.
A Gál és Társa Ügyvédi Iroda Budapesten a Falk Miksa utca 4. szám alatt működik – ugyanez a székhelye több offshore hátterű cégnek is, melyeknek képviseletét az ügyvédi iroda látja el. Az amerikai, liechtensteini, Seychelles-szigeteki cégek alapítói, tulajdonosai között a Gál és Társa Ügyvédi Iroda alkalmazottait, esetenként Gál András Levente közvetlen családtagjait is megtaláljuk. (Lásd Offshore-ok a Falk Miksa utca körül című keretes írásunkat.) Ők azonban minden valószínűség szerint nem valós tulajdonosok, csak strómanok, ez ma Magyarországon más irodákban is teljesen elterjedt gyakorlat.
Strómanok, ügyvédbojtárok
Ilyen esetekben az ügyvédbojtárok (a Gál és Társánál volt köztük olyan, aki még joghallgatóként vált cégtulajdonossá) valószínűleg nehezen utasíthatnak vissza egy főnöki "felkérést", az ügyfelek minél hatékonyabb kiszolgálása érdekében. A cégek közös jellemzője, hogy ingatlanhasznosítással foglalkoznak, van olyan amelyiket vélhetően egy-egy külföldi multi kedvező árú hazai telekvásárlásának elősegítése érdekében hoztak létre.
Gál András Levente ügyvédi irodájában volt ügyvédjelölt például annak az offshore hátterű cégnek az egyik tagja, amely egy korrupció gyanús telekügyletet bonyolított le Ózdon. A jobboldali sajtóban nagy visszhangot kapott eset során a város szocialistatöbbségű képviselő testülete előbb úgy módosítja saját közbeszerzési szabályzatát, hogy ne kelljen egy telket megpályáztatnia, majd eladja azt áron alul, értékbecslés nélkül az AUCTUS-nak 2005. március 31-én 128 millió forintért. A cég a telket 17 nappal később 528 millióért adja tovább, a területen Interspar épül. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a mérlege szerint az AUCTUS 490 millió forint költséget mutat ki 2005-ben, és végül 7 millió forint után fizetett adót, ami egy nagy nemzetközi adótanácsadó cég munkatársa szerint "nem vall túl igényes adótervezésre", ehhez hasonló esetekben egy adószakértő fejében általában megfordul a számlavásárlással eltüntetett nyereségadóalap eshetősége.
Az AUCTUS Ingatlanforgalmazó Kft-t 2005. február 10-én jegyezték be, cégjegyzésre jogosult Radácsi József, aki tagként is szerepel. Szintén alapító még Kaposi Réka, aki Gál András Levente ügyvédi irodájában volt ügyvédbojtár az életrajza szerint, 2004-2008 között, de ma már önálló ügyvédként tevékenykedik, ő képviselte a Grupo Miltont a pátyi önkormányzattal a tárgyalásokon az elhíresült telekügyben. Kaposi Réka 2005. június 17-én átadja részét Zilahi Zoltánnénak, aki Radácsi József testvére. Az asszony csak négy hónapig marad az AUCTUS-ban, majd 2005. október 18-tól a helyére a Washington DC-ben bejegyzett Manes Overseas LLC nevű offshore cég lép, akit viszont Radácsi József képvisel.
Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő, nemzetközi pénzmosásellenes szakértő szerint a fenti eset egy nemzetközileg, és évek óta már Magyarországon is bevett gyakorlatként működő modellre lehet példa. "A fejlődő világban mindenhol, így Magyarországon is bevett gyakorlat,hogy az – általában élelmiszerkereskedelmi - multik a kisebb-nagyobb városokba tervezett hipermarketjeik számára erre specializálódott néhány céggel szerződnek, melyeknek megfelelő önkormányzati kapcsolataik vannak annak érdekében, hogy megszerezzék a város legkedvezőbb fekvésű erre alkalmas helyeit" - mondta.
Ezt a képviselőtestülettel rendezési terv alá vonják, akár belterületet is kreálnak a városszéli szántóból, de csak miután az önkormányzati potentátok "megbízható" személyei - strómanjai - megvásárolják. "Így ment ez az autópálya nyomvonalak kijelölésénél is" – fogalmazott. Az AUCTUS Komlón is vásárolt telket, amin a tervek szerint szintén Spar épült volna, az erről szóló dokumentumok "Spar telek" néven érhetők el a város honlapján, de egy helyi képviselő szerint az élelmiszerlánc végül visszalépett a beruházástól, a válság miatti keresletcsökkenésre hivatkozva.
Belép az offshore
A korábbi évek gyakorlatában még a telket megszerző céget vették meg úgy, hogy az üzletrészeit megvásárolták a tulajdonosoktól. Ha ezek magánszemélyek voltak, akkor az ő cégbe fektetett tőkéjük és a kifizetett ellenérték közötti árfolyamnyereség 25% adóval járt. Ha a magánszemély viszont "kicserélte magát" ezen üzletrész értékesítés előtt egy offshore-cégre úgy, hogy például a 3 milliós jegyzett tőkéjű cégben lévő üzletrészét eladta az offshore-nak 5 millióért, akkor a kétmillió nyereség 25%-át kellett megfizetnie árfolyamnyereség adóként. Az offshore kicsivel később ezt az üzletrészt eladta a valódi vevőnek, mondjuk 55 millióért. Ha egy magyar cég tulajdonosa egy offshore (vagy más külföldi cég) akkor náluk 2010. január 1-ig nem volt árfolyamnyereség adó. Így a magánszemély 25%-ot - azaz most 10 milliót - spórolt az ügyleten. Ennek köszönhető – többek között - az ingatlanos "projektcégek" offshore-osítása.
"Az utóbbi években a multik inkább már csak ingatlant vesznek, s nem bajlódnak projektcég-vételekkel, mondván ez a tisztább üzlet nekik, s az ingatlant eladó cég problémája lesz az adásvétel utáni minden pénzvisszaosztás majd úgy, hogy a nagy nyereséget nulla közelébe viszik (akár fiktív) költségszámlákkal" – mondta forrásunk, akit az ózdi eset erre a gyakorlatra emlékeztet.
Azok, akik nem akartak kockáztatni, nem olvasztották el a cég nyereségadó alapját számlákkal, hanem megfizették az aktuális társasági és iparűzési adót, ami 20% körüli nagyságrendet jelentett az utóbbi években. Ezután osztalékot fizettek a maradékból az offshore-tulajdonosnak, adómentesen. Magánszemély tulajdonosnál ugyanez 25% osztalék adóval jár 2008 óta, azelőtt 35%-ra is fölmehetett.
A közbeékelt cég általában csak a szükséges minimális tőkével rendelkezik, vagyis sokszor a telek megvásárlásához sincs elég forrása. Ezt a problémát úgy lehet áthidalni, hogy a telek vásárláskor mondjuk 90 napos fizetési határidőt kap, de 30 napossal adja el a végleges vevőnek, akár az ingatlant, akár - régebben - a már offshore által birtokolt magyar cégüzletrészt.
Ma már gyakran magát az offshore céget is "beszerzik" az ügyfélnek, vagy úgy, hogy közvetlen kapcsolatban vannak egy Seychelles-i, Washington állambeli bejegyzési ügynökséggel (a Manes is egy népszerű ügynökségnél van bejegyezve), vagy, ami a sokkal gyakoribb, magyar bejegyzési közvetítő céget vesznek igénybe a cég beszerzéséhez.
Ha a Fidesz komolyan elszánta magát...
Közismert az is, hogy ugyanazon ember "képviseli" általában az offshore-céget, mint aki a magyar céget is irányítja/tulajdonolja. Így az offshore nevében ők szerződnek az "üzletrész-vásárlásos konstrukció" esetében a végső vevővel. Komlón és Ózdon is Radácsi József volt az AUCTUS képviselője, aki a Manes Overseast is képviseli. Utóbbi esetben nem üzletrész vásárlás, hanem telek továbbadás történt. (Mint látuk, Komlón végül nem jött étre az üzlet, az AUCTUS és a Spar között.) Az AUCTUS egyébként több végrehajtást is elrendeltek, egyet 2008-ban, egyet 2009-ben.
Véleményem szerint hamarosan - a nyugati gyakorlatot követve, és ha a Fidesz komolyan elszánta magát a gyakorlat felszámolására - Magyarországon is 180 fokos fordulat várható az offshore-os "adótervezések" megítélésében, mivel az offshore a pénzmosás legfőbb eszköze a világon, s legális adótervezés lényegében nem valósítható meg vele,mert akkor már nem éri meg, csak az illegális használata eredményez adóelőnyt – mondta a Hírszerző forrása.
Szerinte csak egyetlen kivétel van: ha valós gazdasági indoklással, olyan országban jegyeznek be egy céget, amellyel Magyarország kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, és az cég tényleges helyi cégvezetés (nem névleges szereplőkkel) révén működik. Ennek személyi és infrastruktúrális költségei évi 100 milliós nagyságrendbe kerülnek, ennek kellene megtérülnie az adóelőnyön. "Ilyen körülmények között a magyar offshore-ozók talán 1 százaléka lenne rentábilis. De ez az egy százalék sem költ ma erre ennyit, mivel ők is olyan cégvezetőkkel dolgoznak, akik többtucat/száz hasonló cégben adják nevüket a konstrukciókhoz- azaz gyakorlatilag ma ez az 1% is illegálisan működik."
Tömeges bedőlés jöhet?
Szerinte sok offshore cég bedőlése csak azon múlik, hogy az APEH elkezd-e komolyabban utánanézni a multicégek könyvelésének, és ha abban offshore-októl megvásárolt magyar cégüzletrész-vásárlásokat talál, azzal "akar is valamit kezdeni". A követendő módszer szerinte a következő kellene, hogy legyen. Először nyilatkoztatni kell a szereplőket, azaz , hogy ki írta alá a szerződést az offshore nevében. Az aláírásra a "Teljeskörű Felhatalmazás" (Power of Attorney-POA) révén nyílik jog, s akinek a nevére ez szól, általában az a cég valódi tulajdonosa (Ultimate Beneficial Owner-UBO) és működtetője is.
Ha ez magyar belföldi adóilletőségű személy, akkor az offshore céget magyar belföldi illetőségű adóalanyként kell kezelni, ugyanúgy, mint egy magyar céget, mivel az offshore üzletvezetésének helye belföld. Ez az, amit a magyar hatóságok még nem így kezelnek, annak ellenére, hogy lényegében minden offshore-céget Magyarországról vezetnek. Az APEH ráadásul ismerheti az utalások címzettjeit is, s mivel a bankoknál megvan az offshore tényleges tulajdonosa a pénzmosás-ellenes törvények miatt, így ők azt közlik is a hatósággal, ha kell.
*
Offshore-ok a Falk Miksa utca körül
A Gál és Társa Ügyvédi Irodához bejegyzett cégek
Ingestum Magyarország Ingatlanhasznosító Kft.: 2008. 03. 18-án jegyezték be, a cégjegyzésre jogosult Kiss Balázs. Kiss Balázs alapító tag is volt, csakúgy, mint a Seychelles-szigeteki Jeystone Overseas Limited, amely a mai napig is az (kézbesítési megbízott: Zsombokné Demeter Andrea). Kiss 2008. 06. 06-ánkiszállt, helyébe a Vaduzi bejegyzésű Zephyr Group Anstalt lépett, kézbesítési megbízott: Kaposi Réka.
VER-SZA Ingatlanforgalmazó Kft: 2008. július 23-án jegyezték be. Cégjegyzésre jogosult: Kiss Balázs. Alapítók: Zephyr Group Anstalt (kézbesítési megbízott: Kaposi Réka), és a Jeystone Overseas Ltd.(Kézbesítési megbízott: Zsombokné Demeter Andrea)
Kátalink 31 Ingatlanhasznosító Kft.: 2009.06.23-án jegyezték be, a cégadatok a "szokásosak": cégjegyzésre jogosult Kiss Balázs, tagok: Zephyr Group (kézbesítési megbízott: Kaposi Réka), és a Jeystone Overseas Ltd. (kézbesítési megbízott, Zsombokné Demeter Andrea)
Máshova bejegyzett, de személyek révén Gál Andráshoz köthető cégek:
John Law Consulting Kft. (2007-2009 között Hegamed Kft.: a cégjegyzésre jogosultak között 2007. 10. 24-én tűnik fel Zsombok László, aki a Fidesz képviselője Monoron. Ő 2009. június 2-án kiszáll a cégből – ugyanazon a napon, amikor a Hegamed alapító Jeystone Overseas is, melynek kézbesítési megbízottja Zsombokné Demeter Andrea. A cég ellen APEH-végrehajtás van érvényben, szerepel a feketelista.hu oldalon.
A Calyisto Ingatlanforgalmazó Kft. "ősanyja" még a Kleopátra 2002 Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kft. volt 2002-ből, amely a következő évben előbb felvette a romantikusabb hangzású Antonius és Kleopátra Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kft. nevet, majd egy évre rá már ingatlan forgalmazó cégként folytatta ugyanezzel a névvel, hogy 2005-ben Calyistóként folytassa. Jogi képviseletét ekkor a Gál András Levente ügyvédi iroda látja el. Radácsi József 2004. szeptember 27-től lép be a cég életébe, egy hónappal azelőtt, hogy a kft. idegenforgalmiból ingatlanforgalmi profilra vált. Kaposi Réka 2003-2005 között tag, ekkor még egyetemista, 2004-ben végez az életrajza szerint. Radácsi József 2005. október 18-án száll ki, a vásárló aWashington DC-ben bejegyzett Manes Overseas LLC, kézbesítési megbízott Dr. Gál András Levente ügyvédi iroda.
Öt éve működik a Nyíring Ingatlanforgalmazó és Ingatlanfejlesztő Kft., az egyik alapító Radácsi József, a másik testvére, Zilahi Zoltánné. Radácsi alig három hónap után átadja 90 százalékos üzletrészét Kaposi Rékának (ugyanezen a napon testvére is kiszáll a cégből), aki szintén csak három hónapig marad a cégben. 2005. október 18-án Radácsi ismét tulajdonos lesz, de ugyanezen a napon születik egy üzletrész átruházás közte és a ManesOverseas (kézbesítési megbízott: Seres Éva) között, melynek értelmében a külföldi cég 95 százalékos tulajdonhoz jut. A cég jogi képviselője a Gál ügyvédi iroda 2005-től. Balázs Györgyi Katalin, Gál András Levente felesége, 2005-ben egy rövid ideig volt ügyvezető a cégben.
A HUMÁNSWOT Tanácsadó Kft. a Kárpátok FM Ingatlanfejlesztő Kft-ből jött létre 2007-ben, de főtevékenységként itt is szerepel az ingatlanforgalmazás. Cégjegyzésre jogosult Zsombok László, aki 2006. december 22. és 2007.szeptember 24. között tag is volt, taggá válása után öt nappal belép a Jeystone Overseas is (kézbesítési jogosult Zsombokné Demeter Andrea), majd 2007. szeptember 24-én mindketten kiszállnak, és Fodor Mónika veszi át a céget, aki akkor szintén a Gál András Levente Ügyvédi Iroda gyakornoka volt. Jogi képviselő a Gál ügyvédi iroda. A cégben tulajdonos 2007-2010 között Varga Katalin is, aki Gál András Levente társa az ügyvédi irodában. A cég ellen APEH végrehajtás van érvényben, szerepel a feketelista.hu oldalon.
(Hírszerző)