Tíz hónapos - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték Felvidéken a magyarországi Nemzeti Őrsereg egyik tagját, aki Árpád-sávos zsászlóval ünnepelte Rákóczi Ferenc születésnapját - adja hírül az MTI is.

„Az alapvető emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatásáért és népszerűsítéséért" szabta ki a bíróság az ítéletet - közölte szerdán a kassai rendőrség.
A 41 éves magyar állampolgár azzal "sértette meg a szlovákiai törvényeket" - szerintük, holott nem sértett semmilyen törvényt - , hogy a Nemzeti Őrsereg Árpád-sávos zászlajával vett részt vasárnap Borsiban a Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem születésének 333. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen.
A magyar férfit a megszálló rendőrség - miután figyelmeztette, hogy cselekedete szerintük törvénysértő - előzetes letartóztatásba helyezte, vádat emelt ellene, majd kedden gyorsított eljárásban elítélték.
A terebesi járási bíróság 10 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a magyar állampolgárnak.
A büntetést kedden hozták meg, és az esti órákban a férfit a rendőrség kiengedte - írja olvasónk a felvidéki SME nevű lap híradása alapján.
Korábban írtuk: Jobbikos fiatalt hurcoltak el a tót megszállók, sztálinista vádakkal állítják ma bíróság elé
A szovjet időket megszégyenítő letartóztatás és koncepciós per már holnap (hétfőn), parlamenti tolvajpártjaink természetesen kussolnak.
Gyüre András is részt vett azon a megemlékezésen, amelyet II. Rákóczi Ferenc születésének helyszínén, a felvidéki Borsiban tartottak ma délután. A II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság szervezésében rá emlékezett egyebek mellett a Magyar Koalíció Pártja, Borsi község Önkormányzata, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata, csaknem kétszáz ember előtt.
A rendezvényen részt vett Gyüre András is, aki a Nemzeti Őrsereg zászlaját is kibontotta a felvonultatott történelmi zászlók mellé. Miután a gyáva szervezők arra kérték, csavarja össze (semmiféle, a megszálló tótok által hozott törvényt sem sértő) zászlóját, ő ezt meg is tette.
Néhány perccel később váratlanul két civil ruhás szlovák rendőr lépett oda hozzá, s elvezették a rendezvényről, amelyre egyébként Orbán Viktort is várták. Ezt követően törvényt tiporva őrizetbe vették. Jelenleg a boldogszerdahelyi rendőrségi fogdában tartják. Innen tudott először telefonálni ügyvéd bátyjának, dr. Gyüre Csabának, a Jobbik alelnökének. Mint elmondta neki, nem tudja, mi a vád ellene, a szlovák rendőrök mindössze annyit mondtak neki, hogy „ebből nagy baj lesz”, valamint, hogy „értesítse a magyar konzult”.
Szerkesztőségünk megkeresésére a kassai magyar konzul, Szerencsés János elmondta: részt vett ő is a szóban forgó rendezvényen, a zászlót is látta, de az elvezetést már nem.
Holnap gyorsított eljárással bíróság elé állítják Gyüre Andrást. A képtelen, még a tót törvényekkel és az EU jogszabályaival is ütköző vád ellene nemzeti, etnikai, kisebbségi jogok elnyomása, illetve "ilyen elnyomó szervezettel való szimpátia".
Miután Fico azt a különben sajnos hazug információt kapta, hogy a Magyar Gárda Felvidéken is toborozni fog, összehívta a nemzetbiztonsági ülést, és azt a rendelkezést hozták, hogy mindenkit, aki a Nemzeti Őrsereg vagy a Magyar Gárda szimpatizánsa illetve tagja, el kell vinni és gyorsított eljárással bíróság elé kell állítani, mert véleményük szerint a két mozgalom szlovákiai jelenléte sérti és súlyosan veszélyezteti az ország függetlenségét. A hazug, minden jogi alap nélküli rágalom alapján egyébként a magyar zászlót kitűzőket is mind börtönbe lehetne zárni.
Gyüre Andrást csupán azért hurcolták meg és vitték el, mert a zászlón, melyet kibontott a „Nemzeti Őrsereg” felirat volt látható. Holnap gyorsított eljárással bíróság elé állítják. A vád ellene nemzeti, etnikai, kisebbségi jogok elnyomása és illetve ilyen elnyomó szervezettel való szimpátia. A képtelen, minden elemében sztálinista vád alapján 3-4 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.
A főkonzul elmondása szerint ez az eset is egyértelműen jelzi, hogy Szlovákia nem demokratikus jogállam, hanem az igazságszolgáltatásban is a politikai hatalom utasítását hajtják végre.
(Barikád nyomán)