2021. szeptember 21., kedd, Máté, Mirella, Ildikó napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:03 A veszélyhelyzet meghosszabbításáról vitáztak az Országgyűlésben12:42 Több ezer adag kábítószert rejtett el autójában egy pécsi férfi12:20 Katonai puccskísérlet Szudánban11:58 Karbantartás miatt forgalomkorlátozásra kell számítani az M3-as több szakaszán11:44 Fagyott az éjjel11:24 Dúró: intelligens ez a vírus, tudja, hogy a vadászati kiállításon nem szabad terjedni10:52 "Fiú"bűnözés Salgótarjánban: az egyik elkövető 15 éves, társa gyermekkorú10:21 Gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy háziorvost Balassagyarmaton09:42 Miközben mi csak kísérgetjük a migránsokat, még Biden Amerikájában is lóhátról, ostorral kergetik őket09:24 18 évesen 28 - ha a katalizátorlopás olimpiai versenyszám lenne, indiai mutánsaink komoly eséllyel indulhatnának09:17 Öt beteg halt meg, 289 új fertőzöttet találtak08:55 Még mindig divat a bodzaszedés erőforráséknál - egy kis verés és rablás a természetes velejárója08:33 Sajnos még mindig nincs mindenki tisztában azzal, hogy a cigány "ajándéknak" borsos ára van07:54 Itt a pulzust, vérnyomást, véroxigénszintet, lépést, alvást is mérő okoskarkötő (x)07:13 Három ősi populáció genetikai jegyeit hordozzák a japánok
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Extra ::

A zsidók nagy barátja érettségi nélkül vezeti az Európai Parlamentet

Érettségi vizsga nélkül tölti be az Európai Parlament elnöki tisztét Martin Schulz. Ez derül ki a német baloldali politikus önéletrajzából, ami a parlament honlapján olvasható.

A legnagyobb internetes enciklopédiában is az szerepel, hogy érettségi bizonyítvány nélkül hagyta ott a középiskolát (a Magyar Nemzet egy korábbi, a Der Spiegelben megjelentek alapján írt cikke szerint - a teljes írást lásd alább - egyszerűen kirúgták, mert kétszer megbukott), majd inni kezdett. Schulz a politikai karrierje előtt egy saját könyvesboltot vezetett. Az érettségi vizsgát később sem tette le.
Ezt azonban Brüsszelben nem nehezményezték, amikor a politikust az Európai Parlament elnökének jelölték. Az EP-elnök szóvivője a Hír Televíziónak megerősítette, hogy Martin Schulz a középiskolát sem fejezte be, de ez nem követelmény az uniós elnöki poszt betöltéséhez.
„Martin Schulz rendelkezik a szükséges képzettségekkel. Azért hadd idézem a híres amerikai írót, Mark Twaint, aki azt mondta, hogy soha nem keverhető össze a végzettsége a képzettségével. Az Európai Parlament elnöki tisztségének betöltéséhez nincs szükség egyetemi végzettségre. George Washington sem rendelkezett formálisan iskolai végzettséggel, és Abraham Lincoln sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elnök úr ezekhez az emberekhez akarja hasonlítani magát, ez csak egy történelmi észrevétel” – mondta Marcin Grajewski, az Európai Parlament elnökének szóvivője.
(MNO nyomán)
Az említett, a Magyar Nemzetben április 13-án megjelent írás:
Alkohol, Nobel-díj és az öt odaégetett fasírozott
Karakterképek Martin Schulzról, az Európai Parlament baloldali elnökéről egy a Spiegelben közölt cikk nyomán.
Ezerkilencszáznyolcvan június 26-án Martin Schulz éjszaka négy órakor íróasztalánál ül lakásában Würselenben, és arra gondol, öngyilkos lesz.
Ezekkel a szavakkal kezdődik az írásait rendre körültekintő kutatásokkal megalapozó német Spiegel hetilap írása Martin Schulzról, az Európai Parlament szociáldemokrata elnökéről. A falu egyetlen rendőrének gyermeke, szolgálati lakásban nőtt föl, máig „kis proletárnak” nevezi magát, ezen az estén „holtrészegen jött haza, majd további fél üveg Martinit döntött magába. 24 éves, munka, barátnő, életkedv nélkül, tartozásai vannak és alkoholista.” Így folytatja a cikk: „32 évvel később, 2012. január 17-én Martin Schulz az Európai Parlament szónoki emelvényén áll Strasbourgban.” Ekkor választották a parlament elnökévé. A Spiegel szerint „az Európai Parlament Európa szürke egerének hat az olyan többi színtelen intézmény mellett, mint az állam- és kormányfők tanácsa és a bizottság”. „Schulz végre méltóságot akar a parlamentnek kölcsönözni, öntudatot és hatalmat.”
Vajon milyen ember a hétköznapokban a parlament elnöke, aki erőtlen intézményét olyan országokon végzett demokráciakövetelő erőgyakorlatokkal és tornamutatványokkal próbálja izmosítani, mint éppen hazánk? A következőkben a Spiegel néhány állítását idézzük, amely a politikus hozzájárulásával egy éven keresztül kísérte és figyelte tevékenységét. Egy müncheni vendéglőben adja beleegyezését, ahol, mint bárhol Németországban, nyugodtan mozoghat: bár tizennyolc éve parlamenti tag, az emberek nem ismerik föl. Egyetlen kikötése, hogy vérmérsékletéből adódó kiszólásait („marha”, „buta liba” és hasonlók) az újság nem idézi. Mindjárt egy első beszélgetés a német újságírókkal. Mit szeretne elérni? Hüvelykujj. Részt fog venni a tanács ülésein, és mindent elkövet az euró megmentéséért. Mutatóujj. A parlamentnek jelen kell lennie az euró megmentésének minden bizottságában. Középső ujj. A miniszterelnököknek gyakrabban kell Strasbourgba jönniük, és ott tetteikről számot adni. Gyűrűsujj. „Ötszázmillió embert képviselünk, de annyira figyelnek ránk, mint a pöcökhegyi kerületi önkormányzat üléseire.” Négy ujj áll a levegőben. „A hatalmasok féljenek a parlamenttől” – mondja az elnök, maga is erőt kíván gyűjteni saját szavaiból, majd hozzáteszi, valamennyi sejtje a hatalmat kívánja. Egy év elteltével a mérleg. Hüvelyk célját nem érte el. Mutatónak vannak némi eredményei. Középső és gyűrűs eredménytelen és esélytelen.
Amikor a miniszterelnökök találkoznak, a parlament elnöke üdvözölheti őket, majd el kell hagynia a termet, a valódi hatalmasok maguk közt maradnak. Schulz önbizalommal meséli, elődeinél hosszabb üdvözlőbeszédeket mondhat, kérdések is vannak, „megmértek, és súlyosnak találtak”, állítja. Az Európai Parlament érettségivel nem rendelkező elnöke (a tizenegyedik osztály után elbocsátották az iskolából, mert kétszer megbukott) hosszú ideig alárendeltnek érezte magát, mára azonban kisebbségi érzését a büszkeség váltotta föl; vitte valamire. Mégpedig iskolai végzettség nélkül, és azután, hogy első élettársa elhagyta, mert szünet nélkül részeg volt. Ma pedig… de nézzünk néhány további epizódot a Spiegel segítségével.
Angela Merkelt környezete hallatára minden nap csepüli, habár naponta felhívja. Büszke, hogy megkapta a kancellártól annak mobilszámát. „A többiek is tudják, hogy nekem megvan a száma.” Ez segít. Egy professzor a választási körzetében, Aachenben könyvet ír Az európai gondolkodás klasszikusai címmel. Írna-e a könyvbe egy tanulmányt Schulz „Európa hangadóiról”? „Én is benne vagyok?” – kérdezi.
Az EU a jövő válságait elkerülendő négy személyből álló csoportot hozott létre, hogy koncepciót dolgozzon ki, tagjai a tanács, a bizottság, a központi bank és az eurócsoport elnöke. A parlament eszükbe sem jutott. „Már megint kihagytak” – panaszolja Schulz. Szerintem megint Merkel van a dolog mögött.”
Két évtized alatt Schulz a szocialista mozgalomban rengeteg kapcsolatot épített. „Ha sokáig jelen vagy Európában, minden disznót megismersz”, mondja a Spiegel riporterének. Ennek ellenére a kormányfők tárgyalásakor rendre kiküldik az ülésekről, amit elfogadhatatlannak tart, mert az európai vezetők tekintélyuralmat gyakorolnak, ami nem engedhető meg a demokráciában. Ha ez így folytatódik, legközelebb nem megy ki a tanácskozásról, amikor szokás szerint kiküldik. „Ha kirúgnak, leülök az ajtó elé, táblát akasztok a nyakamba, amelyre fölírom: »Ez Angela Merkel demokráciaértelmezése! «” A kormányfők? Megbízhatatlanok. „A 27 ország közül valamelyikben mindig választási kampány van, az ottani miniszterelnök azt hiszi, hogy bármilyen szart beadhat.” (Schulz eredeti hangja.) A kormányfők mind csak a saját országukra gondolnak. Schulznak azonban megvan a receptje. „Csak egyetlen megoldás van: hatalomra kell jutnom. Minden hatalmat nekem!” Le kell törni a miniszterelnökök hatalmát, akikről úgy beszél, „mintha gyártulajdonosok lennének, akik elnyomják munkásaikat”.
Van Rompuy és Barroso mellett ülhet az EU-nak adott Nobel-békedíj átadásakor. Megegyeznek, ketten beszélnek, az érmet Schulz kapja. „Ugyan, beszédeik senkit nem érdekelnek, de a képek az éremmel bejárják a világot!” Kabinetfőnöke átadja neki az ünnepség ülésrendjét. „Hahó, megcsíptük! Én vagyok az egyes szám!” Az átadás után hárman ülnek a CNN stúdiójában, a riporter megpróbálja elmagyarázni, hogy miért ennyien, de látszik, valójában ő sem érti. Miért van az EU központja Brüsszelben, és a parlament Strasbourgban? Schulz Van Rompuyra mutat, aki válaszként nagy kört ír le kezével. A távolság évente az uniónak 200 millió dollárba kerül. „Ennek semmi értelme. Miért csinálják ezt?” – kérdezi a riporter. Este SMS a feleségtől: „Úgy izgultam miattad, hogy öt fasírozottat odaégettem.”
A Spiegel igazságos az elnökkel: leírja, hogy több hónapos kórházi elvonókúrát vállalt, igyekezett önmagát megismerni és fölépíteni. Rájött, hogy hajlamos önmaga túlértékelésére, túl magas célokat jelöl ki, mindig a nagyokkal szeretett volna együtt játszani, holott ehhez hiányoztak a képességei. „Meg kellett tanulnom a szerénységet”, állítja ma. Első barátnője, aki a sűrű alkoholkóma miatt hagyta el, ma büszke rá, s ezt mondja is neki, amikor egy hamburgi díjátadás végén odamegy hozzá gratulálni. Schulz is büszke önmagára. De kire lehet büszke Európa? És az európai Magyarország?
Boros János
A szerző egyetemi tanár

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready