Az Egyesült Államok hanoi nagykövetsége hétfőn bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatásának tervét, kiemelve, hogy a külföldi út "legitimálná az Oroszország által elkövetett súlyos, a nemzetközi jogba ütköző jogsértéseket".
"Egyetlen országnak sem szabad teret adnia Putyinnak, hogy agressziós politikáját népszerűsítse, s ezáltal természetesnek tüntesse fel az atrocitásokat" - szögezte le a diplomáciai képviselet szóvivője. A vietnámi külügyminisztérium egyelőre nem reagált a bírálatra.
Vietnámi tisztviselők - egyelőre nem hivatalos - közlése szerint Putyin ezen a héten tesz kétnapos látogatást a délkelet-ázsiai országban, ahol To Lam államfővel is egyeztet majd, és a tervek szerint több kétoldalú szerződést kötnek a kereskedelem, a technológiai fejlesztések és az oktatás területén.
Vietnám nem küldött képviselőt a hét végén Svájcban tartott, az ukrajnai rendezésről szóló békekonferenciára, ellenben képviseltette magát a BRICS-országok külügyminisztereinek a múlt héten, az oroszországi Nyizsnyij-Novgorodban rendezett találkozóján. Bár a látogatás hírére az Európai Unió még nem reagált, a szervezet a múlt héten bírálta Hanoit, amiért elhalasztott egy, az orosz szankciókról szóló egyeztetést az EU képviselőjével.
Dél-koreai várakozások szerint Vlagyimir Putyin még a héten Észak-Koreába is ellátogat. Moszkva és Phenjan mélyülő kapcsolatai miatt Szöul többször aggodalmát fejezte ki, Sin Von Sik dél-koreai védelmi miniszter mindazonáltal hétfőn azt mondta, nem valószínű, hogy Oroszország megosztaná haditechnológiájának legfejlettebb részeit Észak-Koreával. A Bloomberg News hírügynökségnek adott interjújában a tárcavezető úgy vélte, Vlagyimir Putyin lőszert és ballisztikus rakétákat kér Phenjantól az ukrajnai háborúhoz, hozzátéve, hogy Szöul már legalább 10 ezer hajókonténernyi, Észak-Koreából Oroszországba érkező szállítmányt észlelt.
Elmondta továbbá, hogy Észak-Korea szerintük orosz technológia segítségével igyekszik fejleszteni kémműholdjait, például azt is, amelyet május végén lőtt fel, azonban röviddel a kilövés után darabjaira hullott.
(MTI nyomán)