Schiff András a Háárecben ma megjelent interjúban lehülyézi a zsidókat, amiért azok nem hagyják el azonnal az antiszemita Magyarországot. A zongorista elítéli az Európai Unió vezetőit is, amiért nem ítélik el a magyarországi antiszemitizmust, míg izraelieket azért hülyézi le, mert tulajdont vásárolnak Magyarországon. Orbán Viktornak és a Fidesznek is kijár a schiffi kemény bírálatból.
Schiff András a legutóbbi Magyarország-Izrael labdarúgó-mérkőzésen elhangzó szurkolói bekiabálásokra reagálva interjút adott a Háárec című izraeli napilapnak. A magyarellenes indulatairól ismert zongorista és karmester egyébként föllép a szeptember 1-15. között Jeruzsálemben megrendezendő Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon. Schiff a Szentföldre érkezése előtt maga előtt küldött egy levelet az Izraeli Fesztivál Zenekarnak, amelynek vezetőségét arra kéri, hogy ott-tartózkodása idején biztosítsanak neki megfelelő és elegendő fórumot a magyarországi antiszemitizmus leleplezéséhez és elítéléséhez.

Schiff András Jeruzsálemben 2011-ben
Schiff András már egy évtizeddel ezelőtt, 2002-nyarán általános „ismertségre” tett szert a Szentföldön. Az Izraeli Fesztiválon a közönség soraiban valaki köhögött, mire az indulatos zongorista abbahagyta a játékát, fölpattant és ezt mondta: „Szívesen lemegyek a pódiumról és türelmesen kivárom, amíg mindenki kiköhögi magát.” Le is ment és csak jó egy perc múlva tért vissza. Miután kissé lehiggadt, visszaült a zongorához, ám a szonáta első tétele után, meg sem várva az utolsó hangok lecsengését, fölcsattant a taps (műveltebb közönség nem szokott beletapsolni a tételszünetekben – H. J.), mire Schiffet ismét elöntötte a méreg és megint dühödten lerohant a pódiumról. A közönség viszont ezúttal nem várt rá, hanem kiment szüntet tartani. Schiff később láthatóan megnyugodva visszament a terembe és az indulatos viselkedéséért elnézést kért.
Mostani izraeli útja előtt Schiff a Háárec mai számában megjelent interjúban a többi között ezt mondta: Ha ő magyarországi zsidó lenne, azonnal elhagyná ezt az országot. „Az a tény, hogy a Magyarországon lakó zsidók nem távoznak onnan, jól érzékelteti az ismert mondás igazságát, amely úgy hangzik: Ha egy zsidó hülye, az nagyon hülye”, nyilatkozta a zongorista, majd ismét megfenyegette a magyarokat: „Többé nem teszem a lábamat Magyarország földjére”, jelentette ki Schiff, majd megrótta az Európai Unió vezetőit, amiért azok nem emelik föl szavukat a „Magyarországon virágzó antiszemitizmus ellen”.

Schiff a Magyar Kultúra Követe-kitüntetéssel
A zongorista bírálta azokat az izraelieket is, akik Magyarországon befektetnek vagy tulajdont vásárolnak: „A kérdés csak az, hogy ezek az izraeliek túl naivak, vagy csak simán hülyék?”, tette föl a költői kérdést Schiff, majd megkapta tőle a magáét a Fidesz és maga Orbán Viktor is. Schiff szerint a kormányzó párt és az, aki annak az élén áll, nem ítéli el a Magyarországon egyre veszedelmesebb antiszemitizmust, mert fél, hogy ezzel elveszítené a szavazóit.
Hering József – Kuruc.info