A 2024-es párizsi olimpián a női 66 kg-os súlycsoportban aranyérmet szerző Iman Helif mindent bevet, hogy bizonyítsa a nagyvilág felé: márpedig ő nő. Helif korábban ismeretlen tettes ellen zaklatás miatt feljelentést tett, amelynek során a keresetlevélben a Tesla alapítóját, az X (korábban Twitter) tulajdonosát, Elon Muskot valamint a Harry Potter-könyvek íróját, J. K. Rowlingot is megnevezte.
A védekező mechanizmusának legújabb állomásaként egy Instagramon közzétett videóban, amely a Beauty Code nevű cég reklámjaként jelent meg, Helif a kamera felé bokszol, mielőtt a képernyő átvág egy felvételre, amelyen egy szezonális rózsaszín, virágos ruhát visel, hozzá illő karika fülbevalóval, rózsaszín szemceruzával és szájfénnyel.
A videó leírásában pedig ez szerepel: „Ahhoz, hogy elérje az érmet, nem volt ideje szépségszalonokra vagy vásárlásra pazarolni. Soha nem érezte szükségét, hogy megfeleljen ezeknek az előírásoknak”.
– Gyönyörű, mint egy nő, ragyogó, mint egy amazon – tették hozzá. A Beauty Code nevű cég szerint külseje megváltoztatásával nem arra törekedett, hogy beleilleszkedjen azokba a formákba, amelyekbe a világ be akar zárni minket. „Az ő üzenete sokkal mélyebb: a ruha nem tesz szerzetessé, és a külső nem fedi fel az ember lényegét.
– Lehetsz nőies és elegáns, ha akarsz, de a ringben nincs szükséged díszítésekre vagy magas sarkú cipőkre. Csak stratégiára, erőre és ütőképességre van szüksége, ebben rejlik a karaktere lényege – olvasható a bejegyzésben.
A végén az algériai bokszoló olasz ellenfelének is odaszúrtak egyet: „Az olasz megmutatta nekünk, hogy még az iskolai udvari sírósok – azok, akik hazugságokat találnak ki, hogy ellopják más ételét – is a ringbe kerülhetnek”.
(Mandiner nyomán)