Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna lemond a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöki posztjáról, tudta meg a Telex, az információt Kovács Gergely is megerősítette.
Zoom
A lemondás amiatt történt, hogy Kovács bejelentette, nem indul a XII. kerületben az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként, mert a párt többsége nem támogatta az előválasztást.
"Lett volna egy tök jó lehetőség rá, hogy én polgármester legyek, és kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő, ez részben előválasztáson dőlt volna el, ami szerintem simán nyerhető lett volna. Sajnos ezt a kutyapárt többsége nem támogatta" – írta.
Zoom
Így legalább még több idejük lesz drogozni
A Kutyapártot 2006-ban alapították, 2014-ben jegyezték be pártként. Kovács Gergely azóta volt az elnöke. Kovács erről az időszakról nemrég úgy nyilatkozott, szerinte a Kutyapártot nagyjából 2016 óta nem lehet viccpártnak nevezni, mert akkor "nyitották ki a pártot, hogy jöjjön, aki akar", és azóta sok energia megy el arra, hogy a hozzájuk jelentkező "passzivistáknak" megteremtsék a lehetőséget arra, hogy tudjanak csinálni valami értelmes dolgot. Szerinte azóta működnek szervezetként. A pártnak körülbelül hetven tagja van, és jelentkezett hozzájuk 8000 passzivista, akiknek körülbelül a háromnegyede vált be.
A párt indul a júniusi EP-választáson, listájukat Le Marietta, az Átlátszó egykori újságírója, a főpolgármesteri hivatal "részvételiséggel" foglalkozó osztályának létrehozója vezeti, a második helyen pedig a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt két éve kirúgott Törley Katalin áll. A harmadik helyen a párt alelnöke, Juhász Veronika áll.
Az önkormányzati választáson is indulnának a tervek szerint. A nemrég átírt új választási rendszer szerint fővárosi listát az a párt állíthatna, amelyiknek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. Kovács Gergely korábban bejelentette, hogy főpolgármester-jelöltje nem lesz a Kutyapártnak. Miután pedig Kovács visszalépett a polgármester-jelöltségtől, így a pártnak jelenleg két kerületben van jelöltje.
Frissítés: ma este szépen visszahozzák őket
Döme Zsuzsa és Kovács Gergely joggal érezte azt, hogy nincs mögöttük kellő támogatottság, érthető a lemondásuk. Innen kell őket visszahozni este 8-kor egy erős, egységes döntéssel – nyilatkozta a 24.hu-nak Nagy Dávid, a Kétfarkú Kutya Párt újpesti polgármesterjelöltje, a párt operatív igazgatója azt követően, hogy a párt két társelnöke vasárnap lemondott posztjáról.
Nagy elmondta, hogy a Kovács tervéről szóló szavazáson 45-en vettek részt, és ugyanannyi igen és nem szavazat mellett 9 tartózkodás volt. Nagy Dávid szerint nem arról van szó, hogy ne hallgatnának a vezetőkre, inkább arról, hogy még mindig nincs egyetértés abban, hogy az MKKP párt vagy civil szervezet. „Ez nemcsak a mi fejünkben, hanem a választók fejében is keveredik” – mondta. Szerinte ugyanakkor a Kutya Párt arra hivatott, hogy a Fidesznek és az ellenzéknek is a kihívója legyen.
Nagy szerint a XII. kerületi vitával kapcsolatban azt nem tisztázták, hogy "ha van egy olyan lehetőség, hogy alkudozás nélkül Gergő kifut a pályára, és legyőzheti az ellenzéket, majd a testület többségét is mi adhatnánk, akkor a gyakorlatban nincs összefogás. Máshol ez nem fog menni, de a XII. kerületben Gergő ennyire erős".
A döntés mögött Nagy szerint sok kibeszéletlen dolog van, „elszúrtuk, és Gergőék joggal érezték azt, hogy nincs mögöttük bizalom. Ezért hívtuk össze a tagság felével a ma esti ülést”. Nagy Dávid elmondása szerint Kovácsék is elmennek a megbeszélésre.
Nagy beszélt arról is, hogy bár könnyű Kovácsék döntését sértettségnek látni, szerinte nem erről van szó.
Ez arról szólt, hogy nem tudunk úgy kampányolni, ha nincs egység. Szoros szavazás volt, de egy ilyen ügy nem lehet szoros a szavazás, különben ott landolunk, ahol a Momentum és az LMP. Bízom abban, hogy ezt mindenki megértette.