Súlyos antiszemitizmusról, sőt "nácizmusról" és gyűlöletkeltésre utaló hajlamról árulkodik, ha bárki is felteszi az alábbi (költői) kérdést: milyen szerepet játszanak a zsidók az Ukrajnában kirobbantott konfliktusban? A választ persze könnyű megadni, noha a zsidók persze szokásukhoz híven azt állítják, „ők nem közvetlen részesei a konfliktusnak”.
Zoom
Zsinagóga Ukrajnában
Mint arról a BBC is beszámolt, Igor Kolomojszkij, dúsgazdag zsidó üzletember, Dnyepropetrovszk régió kormányzója, kulcsszerepet játszik az „ukrán önkéntes” fegyveres alakulatok szervezésében és finanszírozásában. „Kolomojszkij aktívan részt vesz az Országvédelmi Alap támogatásában, amelynek közreműködésével juttatnak gyógyszereket, élelmiszert és felszerelést az ukrán egységeknek. Az Alap ezen kívül segíti azokat az embereket, akik a konfliktus következtében lakóhelyük elhagyására kényszerültek” – adta hírül a BBC.

Igor Kolomojszkij - ilyen alakok állnak az ország élén
De más ukrajnai zsidók is hozzájárulnak a „haza megvédéséhez”. A denyepropetrovszki Golden Rose zsinagóga közleményében az alábbiakat olvassuk: „Mi minden területre kiterjedő segítséget biztosítunk a terroristák ellen harcoló katonáknak, akik védelmezik Ukrajna egységét és integritását. Felszólítjuk Dnyepropetrovszk zsidóságát, hogy aktívan támogassa a harcoló egységeket”.
Mindeközben a zsidók az orosz felkelők uralta területeken élő fajtestvéreikért aggódnak. A rettegés kiváltképpen felerősödött körükben azután, hogy augusztusban Donyeckben meggyilkolták Heorhíj Zilberbrod zsidó üzletembert. Szeptember folyamán hozzávetőleg száz zsidó család menekült el a felkelők uralta Donyeckből. Többségük a kijevi bábkormány ellenőrzése alatt álló Mariupolba költözött - állítja Pinkhas Vishedszkíj, donyecki rabbi, aki a közelmúltban Kijevbe tette át főhadiszállását - állítólag azért, hogy „onnan segítse azokat a zsidókat, akik a fővárosban vagy az ország más területein találtak menedéket”.
Shmuel Kaminetszkij, Dnyepropetrovszkban éldegélő rabbi pedig meggyőződéssel állítja: az élet „könnyebb és biztonságosabb” a zsidók számára Ukrajnában, mint több nyugati államban, így például Belgiumban és Franciaországban.
Ugyanakkor persze vannak zsidók, akik úgy tesznek, mintha nem értenék a nagy geopolitikai játszma lényegét, és egyre csak aggodalmaskodnak. Az Ukrajnai Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetségének elnöke, Joszip Zisels, egy októberi sajtóértekezletén kijelentette: az önkéntes fegyveresek bátran harcolnak Ukrajna „függetlenségéért”, ugyanakkor, mint mondta, közülük néhányan „náci, ultranacionalista és rasszista” nézeteket vallanak. De hát mit lehet tenni, ha manapság már szinte csak a „nácik, ultranacionalisták és rasszisták” hajlandók fegyvert fogni?
Zoom
A Babi Yar holoemlékmű menórája
Tény, ami tény: a zsidók elmenekülnek az orosz területekről, és a „fasiszta” kijevi junta szárnyai alatt telepednek meg. Igaz, Ukrajnában is szörnyűséges dolgok történnek: szeptemberben például a kijevi Babi Yar holoemlékműre a gaz nácik horogkeresztet festettek. A Zsidó Világkongresszus elnökhelyettese, Boris Fuchsman a következőképpen kommentálta a borzalmas bűntettet: „gyakran mondogatjuk, hogy állami szinten nincsen antiszemitizmus manapság, de senki sem húzta ki a mindennapi antiszemitizmus méregfogát.”
Ezért azután Tzvi Arieli, az izraeli hadsereg korábbi katonája, zsidó önvédelmi csoportot is felállított Kijevben. „A zsidók gyakran elsőként esnek áldozatul a konfliktusokban, még akkor is, ha közvetlenül nem részesei a küzdelemnek, ezért képesnek kell lennünk közösségünk megvédésére, együttműködve a hatóságokkal” – fejtegette a volt izraeli katona a zsidó a Hadashot című lapnak nyilatkozva. A zsidó fegyveres önvédelmi csoportok a belügyminisztérium engedélyével működnek, sőt az állam a kiképzésükhöz is segítséget nyújt.
Perge Ottó - Kuruc.info