Bezár!
2021. január 22., péntek, Vince, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:54 Az újranyitó vendéglátóegységektől is védi az emberek egészségét a rendőrség17:46 "Feltételezett szélsőjobboldali terroristát" kapcsoltak le Savonában17:29 Szijjártó: egymillió ember beoltására elegendő Szputnyikot vásároltunk17:13 EB-szóvivő: a tagállamok dolga, ha oltanak a Szputnyikkal, de az AstraZeneca vakcinája csak uniós elosztással mehet16:59 Törzsi összetűzések Dárfúrban: több mint kétszázötven halálos áldozat16:41 Megdőlt a napi melegrekord16:26 Nem állt le a földközi-tengeri migránstaxiztatás16:10 Fulladásveszélyt okozhat néhány most visszahívott Milupa-termék15:52 BKK: idén megkezdődik a Blaha felújítása15:34 Kétségek között – Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját15:19 Komcsik tüntettek komcsik ellen Katmanduban14:51 McConnell: a republikánusok február közepéig várnának a Trump elleni impeachmenteljárás megindításával14:36 Szlovéniában magyar szintre enyhítenek14:25 Müller: minden óvintézkedést szigorúan és következetesen alkalmazni kell, dublőr pedig nincsen13:52 Zelenszkij gyásznapot hirdetett a harkivi idősotthon áldozatainak emlékére
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Buzibefogadó társadalmat akar teremteni az EU - a "szivárványcsaládok" elismerését is kötelezővé tennék

Reklám

Az "LMBTQI-emberek jogegyenlősége" prioritás az Európai Bizottság számára - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, a testület "LMBTQI-stratégiájával" kapcsolatos vita keretében.
Zoom
Helena Dalli (b) egy vallettai buzifelvonuláson
Dalli azt mondta, hogy az EU-nak a kezdetektől fogva fontos volt az állampolgárok jogegyenlősége és jogbiztonsága. Hozzátette, ezen e téren sok előrelépés történt, viszont
a szexuális kisebbségekhez tartozó emberek majdnem 40 százaléka továbbra is félelemben és kirekesztettségben él az unióban, és kiszolgáltatottságukat a koronavírus-járvány tovább fokozta.
Dalli bemutatta a stratégia legfontosabb elemeit: a biztonság garantálást, a diszkrimináció visszaszorítását, az esélyegyenlőséget az "LMBTQI-csoportok" számára, valamint a "nyitott és befogadó társadalmak előmozdítását".
Zoom
Felhívta figyelmet, hogy több uniós tagállam még mindig nem bünteti az "LMBTQI-csoportok elleni gyűlöletbeszédet és bűncselekményeket". Nagyon fontos - emelte ki - hogy ezen a téren jogharmonizáció legyen a tagországokan.
Hozzátette: ugyancsak jogharmonizáció lesz szükséges az úgynevezett "szivárványcsaládok" uniós szintű elismeréshez a tagállamokban, a családjog tekintetében a kölcsönösség alapján kell eljárni. A testület a "családok sokszínűségének" szempontjából fogja felülvizsgálni a 2009-es, unión belüli szabad mozgásra és tartózkodásra vonatkozó irányelveket is.
Dalli a plenáris ülésen a lengyel nők "abortuszjogairól" szóló vita kapcsán úgy vélekedett, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntése egyértelműen korlátozza az nők jogait. Emlékeztetett, hogy Lengyelország ellen a 2017-ben indított, 7-es cikkely szerinti eljárás során a bizottság megkérdőjelezte az alkotmánybíróság függetlenségét. "Továbbra is komolyak az aggodalmak ezzel kapcsolatban, amelyre a szeptemberi jogállamisági jelentés rá is mutat" - tette hozzá.
Nyomatékosította, hogy az erős női jogok európai értékek, de arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket a vívmányokat nagyon könnyen el is lehet veszíteni. Dalli a bizottság elnökét, Ursula von der Leyent idézve figyelmeztetett: az EU "nem csúszhat vissza a múltba, amikor a jelenben és a jövőben is minden téren az élen kell járnia".
A migráns nők jogai is nagyon fontosak
Az Európai Bizottság szerdán cselekvési tervet mutatott be, amelynek lényege, hogy a koronavírus- járvány utáni globális helyreállítás során központi szerepet kell biztosítani a nők jogainak, a nemek közötti egyenlőség jegyében.
Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, a cselekvési tervben arra helyezik a hangsúlyt, hogy az unió külpolitikája elősegítse a nők társadalmi szerepvállalásának növelését a világban.
"A nők részvétele és vezetői szerepvállalása alapvető fontosságú a demokrácia, az igazságosság, a béke, a biztonság, a jólét és a zöldebb bolygó szempontjából" - hangsúlyozta.
A bizottság tanulmányai szerint jelentős előrelépés történt a női jogok előmozdítása terén, de ez nem elég ahhoz, hogy 2030-ra globálisan is kialakuljon a nemek közti egyenlőség. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság is aránytalanul sújtja a nőket: majdnem kétszer nagyobb arányban veszítik el a munkahelyüket, mint a férfiak, a szegénységi rátájuk az elkövetkező időszakban akár 9 százalékkal is növekedhet.
A testület stratégiája a "nemi dimenzió" beépítését írja elő minden unión kívüli finanszírozási programba, kiemelt hangsúlyt helyez az egészségügyi ellátás általános igénybevételének lehetőségére, a szexuális és reprodukciós egészségre és jogokra. Továbbá felszólítja az Európai Uniót, hogy mutasson példát a nemek közötti egyensúlyra épülő vezetéssel.
Emellett a cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő nőkre, a migráns nőkre, valamint az életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kérdéskörére. Az EU az eredmények nyomon követése céljából hathatós monitorrendszert fog kialakítani.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready