Ismét elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését a Földre, a NASA asztronautái legkorábban június 26-án, a legutóbb tervezett időpont után egy héttel térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Boeing által tervezett űrkapszula fedélzetén - közölte kedden a NASA.
Butch Wilmore és Suni Williams június 5-én indult a világűrbe a Starliner fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból, és 24 órás repülés után érkeztek meg az ISS-re, ahol a tervek szerint egy hetet töltöttek volna. A visszatérést azonban először június 18-ára halasztották, mert a repülés során a Starliner 28 manőverező hajtóműve közül öt meghibásodott, és héliumszivárgást is észleltek az űrhajón.
A visszatérés újabb késleltetésének célja, hogy a küldetésben részt vevő NASA-csapatnak több idő álljon rendelkezésére az adatok elemzésére a biztonságos hazatérés érdekében - mondta Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője.
Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával érne földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszínen. A misszió vezetői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során.
Noha hat hónapos küldetésekre tervezték, a Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva - közölték a NASA illetékesei.
(MTI)