Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) "mélyen aggasztónak" nevezte, hogy a nicaraguai egyházaknak és vallási szervezeteknek ezentúl jövedelemadót kell fizetniük, miután a managuai kormány hatályon kívül helyezte azt a törvénycikket, amely mentesítette őket ez alól. A külügyi szolgálat aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a nicaraguai hatóságok több mint 1500 civil szervezet bezárását jelentették be.
A nicaraguai egyházakat, valamint vallási és civil szervezeteket érintő múlt heti bejelentés része annak a törvényi reformnak, amelyet a kormány a nem kormányzati szervezetek feletti ellenőrzés szigorítása érdekében indított.
Szóvivője útján szerdán közzétett, az interneten is elérhető közleményében az uniós külügyi szolgálat az alapvető szabadságjogok biztosításának fontosságára hívta fel a figyelmet és felszólított azok helyreállítására Nicaraguában, majd azt írták: ennek magában kell foglalnia valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását és a nemzetközi "emberi jogi szervezetek" visszatérését az országba.
"Ismételten hangsúlyozzuk, hogy véget kell vetni a civil mozgástér korlátozásának, és tiszteletben kell tartani az eltérő véleményhez való jogot" - fogalmaztak.
Az uniós külügyi szolgálat végezetül felszólította a nicaraguai hatóságokat, hogy kezdjenek valódi és átfogó párbeszédet valamennyi érdekelt fél bevonásával "jogos követeléseik kielégítése érdekében".
A nicaraguai belügyminisztérium augusztus 19-én 1500 civil szervezet bezárását jelentette be azzal az indokkal, hogy nem hozták nyilvánosságra pénzügyi helyzetüket az elmúlt években, évtizedekben.
A bezárásra ítélt szervezetek között főleg vallási csoportok szerepelnek, de vannak köztük karitatív szervezetek, sportegyesületek, őslakosszervezetek, sőt a sandinista rendszer veteránjainak egyesületei is. A betiltott szervezetek vagyonát az állam elkobozza.
Az újabb rendelettel 5100-ra emelkedett a Daniel Ortega elnök kormány elleni, több mint 300 halálos áldozattal járó 2018-as tüntetések óta feloszlatott civil szervezetek száma.
Ortega, aki a sandinista forradalom győzelmével került hatalomra az 1980-as években, majd átmeneti szünet után az Európai Unió, az Egyesült Államok és nemzetközi szervezetek által el nem ismert 2007-es választáson lett újra elnök, a rendszerellenes tüntetések támogatása miatt üldözi a katolikus egyházat és a vallási gyülekezeteket, amelyeket egy augusztus 22-i rendelettel adófizetésre is kötelezett. Ugyanezen a napon bejelentették további 150 civil szervezet, többségében nemzetközi és ágazati kereskedelmi kamarák feloszlatását is.
(MTI nyomán)