Halálos fenyegetéseket kapott az ENSZ-közgyűlés elnöke - számolt be maga az érintett, aki kényes viszonyban van Izraellel. Miguel d'Escoto Brockmann - nicaraguai katolikus pap, egykor a baloldali sandinista kormány külügyminisztere - az ENSZ New York-i székházában, helyi idő szerint hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében számolt be arról, hogy az életére nézve "nagyon komoly fenyegetések" jelentek meg az interneten, amelyeket az "illetékes szervek" már vizsgálnak.
Az elnök egyúttal cáfolta azokat az izraeli sajtójelentéseket, amelyek szerint a múlt héten nem engedte volna felszólalni Izrael ENSZ-nagykövetét a közgyűlés plenáris ülésén. D'Escoto szemenszedett és rosszindulatú hazugságnak nevezte e zsidók által írt cikkeket, amelyek hírforrásként Izrael ENSZ-képviseletének diplomatáira hivatkoztak.
A közgyűlési elnök egyben bírálta, hogy Izrael önkényesen fogva tartotta, illetve nem engedte területére belépni Richard Falkot, a világszervezetnek a palesztin területek ügyében illetékes emberi jogi jelentéstevőjét. Falk a múlt héten magára vonta a zsidó állam haragját azzal, hogy a (palesztin) területekkel kapcsolatos izraeli politikát az emberisség elleni bűnökhöz hasonlította.
ENSZ-tisztségviselők szerint Izrael múlt vasárnap tagadta meg Falk beutazását az ország területére, s a jelentéstevőt a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtérről visszafordította Zürichbe.
Az izraeli ENSZ-képviselet szóvivője közleményben úgy kommentálta d'Escoto állításait, hogy az ENSZ-közgyűlés elnökének szerepe a nemzetközi közösség egyesítése lenne, ehelyett d'Escoto hivatalba lépése óta "megosztó tényezőként viselkedik és visszaél tisztségével".
(MTI nyomán)