Az amerikai szenátus június 28-án egy olyan jogszabály-módosítást fogadott el, amely további kedvezményeket biztosít az USA-ban élő „holokauszt-túlélők” számára.
Mondanom sem kell, hogy az előterjesztett javaslatot mind a republikánus, mind a demokrata szenátorok támogatásukról biztosították. De hát ki merészel szembehelyezkedni az egyre félelmetesebb hatalmat a kezében összpontosító cionista lobbival? Állítólag a Holokauszt Túlélői elnevezésű szövetség kezdeményezését karolta fel a javaslatot kidolgozó három szenátor: Barbara Mikulski (demokrata), Ben Cardin (demokrata) és Mark Kirk (republikánus).
Az elfogadott tervezet módosítja az idős amerikaiak védelméről rendelkező korábbi jogszabályt oly módon, hogy a „holokauszt túlélőit” is felsorolja a különleges támogatásban részesített csoportok között. Így például külön felelősei lesznek országszerte a holotúlélők ellátásának, és jelentős összegekkel segítik azokat a nonprofit szervezeteket is, amelyek megkönnyítik a hozzáférésüket például a közlekedési szolgáltatásokhoz. Sőt a kormányzat arról is gondoskodik majd, hogy „vallási, kulturális és etnikai kívánalmaiknak megfelelő” étkezést is biztosítsanak a sokat szenvedett „túlélőknek”.
Az Észak-Amerikai Zsidó Szövetség (JFNA) vezetője, Kathy Manning nyilatkozatban üdvözölte a törvénymódosítást: “Mivel ennek a speciális közösségnek a tagjai is egyre idősebbek lesznek, gondoskodni kell a méltóságuk megőrzéséről oly módon, hogy a lehető legönállóbb, békés és biztonságos élet lehetőségét biztosítják a számukra”. Hozzátette még, hogy „ez a fontos új jogszabály további erőfeszítésekre ösztönöz a bátor túlélők védelme érdekében”.
No és vajon hányan vannak ezek a „bátor túlélők” az USA-ban? Hiszik vagy sem, de a létszámuk 127 ezer! Hogy hová tették az eddig nekik kifizetett kárpótlási pénzeket, nem lehet pontosan tudni, de egyesek közülük nem kamatoztatták valami jól, ugyanis a JFNA számításai szerint például az 1967 után a Szovjetunióból az USA-ba érkező „túlélőknek” több, mint a fele jóval a hivatalos szegénységi küszöb alatt él. Átlagban éves jövedelmük nem éri el a 21 600 dollárt. Ráadásul nagyon öregszik a „bátor túlélők” közössége, háromnegyedük ugyanis már 75 évesnél is idősebb, kétharmaduk pedig magányosan tengeti napjait.
Perge Ottó - JTA nyomán