A kormány (és a Fidesz) eddigi nemzeti konzultációit leginkább onnan érte - joggal - kritika, hogy nem valódi konzultáció, hogy túlságosan egybites, tehát nem valódi párbeszéd, mert nincsenek válaszadási opciók, irányítottak a kérdések.
Zoom
A legnagyobb baj egyébként nem ez volt vele, hanem az, ha éppen tartalmában pozitív cél felé is igyekeztek terelni a közvéleményt, a gyakorlatban ez soha nem, vagy csak részlegesen valósult meg. Ilyen az LMBTQ-lobbi elleni fellépés és a migráció is.
Emlékezetes, hogy nem is olyan régen Orbán Viktor az EP-ben arról beszélt, hogy a migráció magával hozta az antiszemitizmust, a nők elleni erőszakot és a homofóbiát. Itt azért kérdések merültek fel, tekintve az elmúlt évek hazai kommunikációját, ezeket körül is jártam egy korábbi írásomban.
Mint írtam, a homofóbia egy politikai furkósbot, amelyet Orbán Viktor ellen is használtak az LMBTQ-lobbi képviselői azért, mert - legalábbis szavakban - felszólalt a genderizmus őrülete ellen. Erre most ő aggódik a "homofóbia" miatt? Van itt egy nem kicsi, de legalább óriási ellentmondás!
Érdeklődve olvastam ezek után, a legújabb "nemzeti konzultáció" ajánlójában lesz-e utalás a "homofóbiára", mint veszélyre, amit magával hoz a migráció. Maradt a fideszes kettős beszéd, a törzstábornak ezért nem kell "aggódnia". Ugyanis ezt olvasható:
"Magyarország majdnem tíz éve képvisel határozott és változatlan álláspontot ebben az ügyben, miközben Brüsszelnek ez idő alatt nem sikerült megfelelően kezelnie a bevándorlási problémákat. A következmények - elsősorban Nyugat-Európában - katasztrofálisak: terrorcselekmények, bandaháborúk, késes támadások, nők elleni erőszak és antiszemitizmus."
De nem kell megrémülni, hogy semmi köze egymáshoz Orbán Viktor brüsszeli és budapesti kommunikációjának. Hiszen az antiszemitizmus probléma ott is, itt is. Nem lehet ez másként a "zsidó reneszánsz" országában.
S végül, mielőtt bárki azzal vádolna, hogy elbagatellizálom a migráció kérdését, tegyük - sokadjára - tisztába. A legnagyobb gond az, hogy a Fidesz részéről a migráció elleni fellépés rengeteg esetben csak szövegelés. Lásd, a hazánkba érkező 100-200 ezer gazdasági migráns (vendégmunkás) esetét, a déli határ nem megfelelő védelmét, ahová már réges-régóta ki kellett volna adni a tűzparancsot.
Lantos János - Kuruc.info