Holnap, kedden délután öt órára fáklyás tüntetést szerveznek a kistarcsai szülők a helyi Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnázium megmentéséért.

A helyi képviselőtestület ülésének kezdetére a kistarcsai önkormányzat épülete elé hirdették meg a tiltakozást, mert a kétharmados Fidesz-többség, élén a fideszes polgármesterrel, Solymosi Sándor általános iskolai tornatanárral be akarja záratni a város csaknem 500 tanulóval működő, megbecsült középiskoláját.


Ez a képviselőtestület akarja megszüntetni a középiskolát

A Fidesz és a polgármester választási programjában természetesen nem szerepelt a bezárás. Most azt mondja a bizalmat kapott Solymosi Sándor polgármester, hogy az iskola fenntartása évi 19 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, s erre nincs pénz. Ám ez így egész egyszerűen nem igaz. Ez az évi költségvetés alig több mint 1%-a. A városnak több száz millió forintos megtakarítása van (no nem saját gazdálkodásuk eredményeként, hanem jórészt az M0-ás körgyűrű építésével kapcsolatos kisajátítások miatt), amiből az elmúlt években nem költöttek fejlesztésekre, mert a képviselőtestület nem tudott megállapodni a főbb célokban.

Azt a polgármesteri választ, hogy nem bezárásról van szó, hanem az iskola átadásáról Pest megyének, a tüntetés szervezői úgy értékelik, hogy "az egyenlő a bezárással", mert ezt a háttérben már elhatározta a Pest megyei közgyűlés, élén a Kistarcsán nem kedvelt Szűcs Lajos fideszes közgyűlési elnökkel, országgyűlési képviselővel.


Solymosi Sándor polgármester és Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke

"Azt hittük, már vége van a gyurcsányi korszaknak, amikor iskolákat, óvodákat zártak be" -írják a felháborodott szülők, s így folytatják: "Elég szomorú, hogy a helyi Fidesz elnöke - aki most polgármester és tanárember volt - a gyurcsányi időszakra emlékeztet. Egy probléma megoldásának legkönnyebb része, hogy megszabaduljon az iskolától, nem pedig a kölcsönös megoldásra való törekvés."

"Csak ő nevet" - írták a polgármester fényképe mellé a tüntetésre hívó plakát készítői. A nemzeti együttműködés és a város valós érdeke pedig szenved.


A tüntetésre hívó plakát és röpcédula
 
Friss: újabb adalékok
Kistarcsán jelenleg két általános iskola és egy középiskola működik. Az egyik általános iskola (Szent István Zene- és Általános iskola) épülete rossz állapotban van, bár idén már folytak rajta felújítási munkálatok. Helyi szóbeszéd szerint ebből az épületből költöztetnék át a megszüntetni kívánt gimnázium épületébe az általános iskolásokat, ez a valós ok, nem a spórlás.
És hogy mi történne az üresen maradt általános iskola épületével? Erről is több variáció kering a városban: vagy oda építenék a tervezett új alközpontot, vagy egyszerűen csak eladják egy "szerencsés" vállalkozónak. Természetesen a Fidesz-közeli befektetők, vállalkozók mindenképpen jól járnak, amely körök már szépen beépültek a helyi politikai életbe is, és sok esetben sakkban is tartják a helyi, nemzetibb érzelmű fideszeseket.
Információink szerint a 23 éves alpolgármester, ifj. Juhász István és apja, Juhász István, a Fidesz liberális, "vállalkozó" szárnya lehet az ügy mögött, ők akarhatják megszerezni a Szent István Zene- és Általános iskolát, vagy valamilyen formában ők lehetnek a háttérben. Ez a fideszes vonal az, amelyik igen nagy befolyással van minden helyi döntésre. Pl. ifj. Juhász Istvánt nem akarták képviselőnek indítani, mire a megye letelefonált Solymosi Sándornak, aki a helyi Fidesz vezére is, és kénytelen volt indítani őt, csak cserébe Kedves Károlyt le kellett venni a listáról, aki fogta magát, kilépett a KDNP-ből, és elindult Solymosival szemben polgármesterjelöltként.
Nem mindenki támogatja a testületből
Márkus Józsefet, a helyi Jobbik elnökét, a testületbe bejutott képviselőt kérdezte a Szent Korona Rádió, hogyan lehetne megakadályozni az iskolabezárást. Mint elmondta, ekkora túlsúllyal szemben sok mindent nem tud önmagában tenni, de örül, hogy a szülők, a kistarcsai hazafiak és egyáltalán azok, akiknek nem tetszik a dolog, kiállnak az igazukért, és tüntetést szerveznek. Ő biztosan nem fogja támogatni, hogy csak úgy átadják a megyének az iskolát, ugyanis először garanciát kell tőlük kérni, hogy nem fogják bezárni a gimnáziumot. A jobbikos képviselő szerint az is megoldás lehetne, ha a megyével meg lehetne egyezni, hogy valamennyi költséget vállaljának át, ha nem is az egészet, és akkor máris megvalósult a "spórlás".
Kuruc.info