Szerda hajnalban légitámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt, és Vadim Bojcsenko polgármester szerint már 128-an sebesültek meg és 11-en vesztették életüket a városban a háború kezdete óta. Az ukrán hatóságok szerint ezzel együtt eddig összesen 350 civil áldozata van az orosz–ukrán konfliktusnak. /Frissülő összeállítás./
Zoom
Rakétatámadás Harkiv főtere ellen (fotó: Szergej Bobok / AFP)
Putyin: az oroszok nem hagyhatják el az országot több mint 10 ezer dollárral
Az orosz állami hírügynökség, az TASZSZ közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy rendeletet, amely megtiltja az oroszoknak, hogy több mint 10 ezer dollárnyi – jelenleg nagyjából 3,4 millió forint – devizával elhagyják az országot.
A rendelet március 2-től, szerdától lép érvénybe, amely egyfajta kísérlet lehet Oroszország pénzügyi stabilitásának biztosítására, miután a nyugati országok súlyos szankciókat vezettek be az oroszok ellen.
Orosz ejtőernyősök és ukrán katonák csaptak össze Harkivban, kigyulladt egy kórház
Az utolsó információk szerint hajnali 4 órakor még nagyban zajlottak a harcok Harkivban, ahol orosz ejtőernyősök és ukrán katonák csaptak össze – számolt be a Sky News .
A tűzharc fő helyszíne egy, a város szélén lévő katonai kórházban volt, ami kigyulladt. Volodimir Timosko Harkiv megyei rendőrfőnök azt állította, hogy a fegyveres harcban egyetlen ukrán katona sem halt meg.
Lángoló lőszerlerakat:
Az ukrán hatóságok közlése szerint a mintegy 1,5 millió lakosú várost napok óta körülzárták, és legalább hat ember életét vesztette, amikor a régió Szabadság téri adminisztratív épületét egy orosz rakéta találta el – számolt be a The Guardian .
Oleh Szinyehubov, a város kormányzója nem rég bejelentette, hogy legalább 21-en meghaltak és további 112-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Harkiv városában az elmúlt 24 órában lezajlott ágyúzásban. Egy olyan nagy hatótávolságú rakéta is becsapódott, amely az ukrán államiság jelképét, a város fő regionális közigazgatási épületét találta el.
Otthonokat és utcákat romboltak a támadások:
Megszólaltak a szirénák Kijevben
Deborah Haynes, a Sky News biztonságpolitikai szakújságírója az ország fővárosából számolt be az ukrajnai helyzetről; arról osztott meg egy videót, hogy ismét megszólalnak a szirénák.
Tegnap a főváros elleni rakétatámadás során megsemmisült a kijevi tévétorony is, amiben öten meghaltak; a város hangulata jelenleg is dacos – számolt be a The Guardian.
Kijev véres, de még mindig áll – mondta egy helyi riporter ma reggel.
Herszon bevételéről számolt be az orosz hadsereg
Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg - jelentette be szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is.
A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg.
Legalább 450 000 ukrán menekült Lengyelországba
Több mint 450 ezer ukrán menekült érkezett Lengyelországba azóta, hogy az orosz csapatok múlt csütörtökön inváziót indítottak az országukban – számolt be a Sky News. A számot Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes ma reggel megerősítette.
A miniszter közölte, hogy kedden kismértékben, 98 ezerre csökkent a határt átlépők száma a hétfői 100 ezer rekordszámról. Az ENSZ korábbi becslése szerint eddig 660 000 ukrán hagyta el otthonát, miközben az orosz csapatok számos város ellen támadást indítottak.
Zelenszkij azt állítja, csaknem 6000 orosz katona halt meg eddig a konfliktusban
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszországgal vívott háború hetedik napján, ma reggel beszédet mondott – számolt be a Sky News. Az ukrán elnök elmondta, hogy csaknem 6000 orosz katona vesztette életét a háború első hat napjában. Oroszország még nem erősítette meg ezeket a súlyos veszteségeket.
Az ukrán vezető továbbra is kitart amellett, hogy Oroszország nem tudja megnyerni ezt a háborút „bombákkal, légicsapásokkal és rakétákkal”, amelyek az elmúlt napokban záporoztak az ukrán városokra. Azt is állította, hogy Moszkva "történelmünk törlésére törekszik", miután kedden egy orosz rakéta lecsapott a kijevi Babyn Yar holokauszt-emlékműre.
Zoom
Zelenszkij az emlékműnél 2019-ben
Állítólag nyolcvanezer ukrán tért vissza Ukrajnába, hogy csatlakozzon a fegyveres erőkhöz
Az ukrán határőrség információi szerint a háború kirobbanása óta nyolcvanezer külföldön dolgozó vagy élő ukrán állampolgár tért vissza Ukrajnába, hogy csatlakozzanak a fegyveres erőkhöz. Túlnyomó többségük férfi volt – írja a Kárpáti Igaz Szó.
A közleményben emlékeztetnek, az ország nyugati határán minden ellenőrzőpont éjjel-nappal működik. Az átkelés egyszerűsített módon zajlik, csökkentették a szükséges okmányok listáját.
Lángokban a harkivi rendőrkapitányság épülete:
Zoom
Fotó: AFP
Csend honol Kijevben, feszült a helyzet
Kijevben üresek és csendesek az utcák, de rendkívül feszült a helyzet az ukrán fővárosban – írja a CNN.
Városszerte ellenőrzőpontok vannak, a gyógyszertárak előtt pedig hosszú sorokban várakoznak az emberek, miközben újabb lehetséges csapásokra, támadásokra, robbanásokra készülnek.
A legtöbben pincékbe, menedékekbe vonultak vissza, az ellenőrzőpontokat pedig homokzsákokkal, tankcsapdákkal és betontömbökkel erősítették meg.
A brit védelmi miniszter szerint az orosz támadások egyre brutálisabbak lesznek
Ben Wallace brit védelmi miniszter az LBC nevű rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem logikusan cselekszik", egyre növekvő orosz brutalitásra lehet számítani Ukrajnában.
"Nem kapja meg, amit akar, körülveszi a városokat, éjszaka kíméletlenül bombázza őket ... és végül megpróbálja megtörni őket, és benyomul a városokba" – mondta Wallace.
Kiverték az oroszok a biztosítékot a zsidóknál rendesen
Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban - jelentette a Jerusalem Post című izraeli lap.
"A világnak: mi értelme 80 évig azt mondani, hogy soha többé, ha a világ elhallgat, amikor bomba hull Babij Jar helyére? Legalább öten meghaltak. A történelem ismétlődik"- írta a Twitteren az oroszajkú zsidó családból származó ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.
"Ezek a gazemberek másodszor ölik meg a holokauszt áldozatait" - közölte Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke szintén a Twitteren.
Az ukrán hatóságok fényképeket és videófelvételeket tettek közzé a Babij Jar-i emlékműnél és a szomszédos zsidó temetőnél kitört tűzről és egy összeomlott építményről.
"Elítéljük a légitámadást, melyet a zsidók elleni Babi Jar-i tömeggyilkosságra emlékező holokauszt-emlékmű melletti zsidó temetőben hajtottak végre Kijevben. Felszólítunk az emlékmű tiszteletére" - írta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, szintén a Twitteren.
"Továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket, és sajnálatunkat fejezzük ki az emberéletek elvesztése miatt" - tette hozzá Lapid, Oroszországot nem megnevezve. Egyúttal utasította Michael Brodszkijt, Izrael ukrajnai nagykövetét, hogy ajánlja fel Izrael segítségét a helyreállításhoz.
"Teljességgel visszataszító, ahogy Putyin a holokauszt eltorzítására és manipulálására törekszik, hogy igazolja egy szuverén, demokratikus ország törvénytelen invázióját" - nyilatkozott az eset kapcsán Nátán Saranszki, a diaszpóra zsidóságát összefogó Zsidó Ügynökség (Szohnut) volt vezetője, és a Babij Jar Holokauszt Emlékmű Tanácsadó Testületének jelenlegi elnöke.
"Szimbolikus, hogy Babij Jarnak, a legnagyobb náci mészárlás helyszínének bombázásával kezdi Kijev támadását"- vélekedett az izraeli politikus, aki kilenc évet töltött szovjet börtönökben a 70-es és 80-as években, miután polgárjogi harcosként kivándorlási jogot követelt a zsidók számára.
"Az emlékmű célja a történelmi emlékezet megőrzése a történelmi igazság szovjet elnyomásának évtizedei után, hogy a múlt gonoszságai soha ne ismétlődhessenek meg. Nem szabad megengednünk, hogy az igazság ismét a háború áldozatává váljon"- hangsúlyozta Saranszki.
Az MTI szerint "Babij Jar nevű városszéli szakadékban 1941. szeptember 29-én és 30-án 33 771 kijevi zsidót gyilkoltak meg a náci megszállók, majd holttesteiket egyszerűen elásták".
Így szégyenítik meg nyilvánosan a fosztogatókat
Ukrajna háború sújtotta városaiban megjelentek a boltok és a menekültek hátrahagyott otthonainak fosztogatói. A bagnet.org arra emlékeztet, hogy Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere nemrég azzal fenyegetőzött, a fosztogatókat és szabotőröket a helyszínen likvidálják.
Ezzel szemben a helyszíni lakosság a békésebb, helyszíni megszégyenítés eszközét választva a rajtakapott tolvajokat egyszerűen az első fához vagy villanyoszlophoz ragasztja, a repülőterek poggyászfeladásánál is alkalmazott rögzítőfóliás körbetekeréssel. Többeken figyelemfelhívó feliratot is elhelyeznek.
Zoom
Fotó: Telegram
Egy ukrán "híroldal" már azt hazudja, ilyen címlappal jelent meg a Time - nem igaz (legalábbis még nem)
Kilőtték a harkivi városi tanács épületét
Folytatódik Harkiv támadása. A délutáni órákban az orosz erők rakétatámadást indítottak a harkivi városi tanács ellen, és kilőtték a tanács épületét.
A videók és a szemtanúk beszámolója szerint az orosz hadsereg ezúttal a város egyik terét, az Alkotmány teret vette célba – jelentette az Unian ukrán hírportál. Itt található a városi tanács épülete is.
Állítólag rommá lőtték Borodjankát, mégsem tudták elfoglalni
Az ukránok szerint az oroszok szinte teljesen lerombolták a Kijevtől mindössze ötven kilométerre fekvő 13 ezer fős kisvárost, Borodjankát, de a védők nem adták fel a harcot.
(MTI - Index - Telex nyomán)