Első olvasatban elfogadta csütörtökön a georgiai parlament az LMBT-propaganda tilalmáról szóló törvényjavaslatot. A helyi televízió által élőben közvetített ülésen a 150 tagú törvényhozás jelen lévő képviselői közül 78-an szavaztak a javaslat mellett, az ellenzék nagy része bojkottálta az ülést.
Zoom
Buzizászló-égetés a tavalyi fővárosi köcsögfelvonuláson (fotó: Irakli Gedenidze / Reuters)
A képviselők támogatták a javaslatcsomagban foglalt, különböző törvényekhez benyújtott módosításokat is. Ezek között szerepel a házasság tilalma egy férfi és egy nő kapcsolatán kívül, valamint az azonos nemű "párok" általi örökbefogadás megtiltása is. Nem engedélyeznék a "nemváltó" műtéteket sem, amelyek elvégzését 1-től 4 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Az oktatási intézményekben folytatott LMBT-propagandáért a természetes személyek esetében 1500 lari (200 680 Ft), a jogi személyek esetében 4 ezer lari (535 140 Ft) pénzbüntetés járna. A média számára tilos lenne azonos nemű személyek intim kapcsolatára vonatkozó tartalmak, illetve hasonló jellegű reklámok közlése. Utóbbiak büntetési tétele természetes személyek esetében 800 lari (107 028 Ft), jogi személyek esetében pedig 2500 lari (334 463 Ft) lenne.
"Nemváltó" műtétek vagy homoszexuális kapcsolatok kiskorúak számára történő propagálásáért a természetes személyeket ezer larival (133 785 Ft), jogi személyeket 3 ezer larival (401 356 Ft) büntetnék. Tilos lenne az LMBT-tematika népszerűsítését célzó nyilvános rendezvények tartása is.
Salva Papuasvili parlamenti elnök bejelentése szerint a törvényjavaslatot második és harmadik olvasatban az őszi ülésszakon fogják tárgyalni.
A Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt az ország alkotmányában is megfelelő módosításokat szeretne eszközölni, ehhez azonban a parlament kétharmados többségének támogatására lenne szüksége, amivel nem rendelkezik.
(MTI nyomán)