Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke támogatja Ukrajna lőszerrel való ellátását, de ellenzi francia csapatok küldését a kelet-európai országba. Álláspontja közel áll Macronéhoz, de hangsúlyozza az eszkaláció elkerülését - írja a Bloomberg nyomán a Portfólió.
Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés pártjának vezető politikusa kijelentette, hogy támogatja Ukrajna lőszerrel való ellátását, hogy az ország megvédhesse magát az orosz támadásoktól. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem szabad olyan felszerelést biztosítani, amely eszkalálhatja a háborút. A politikus határozottan ellenzi továbbá, hogy francia csapatokat küldjenek Ukrajnába. A politikus szerdán a Párizs külvárosában, Villepinte-ben megrendezett Eurosatory védelmi vásáron beszélt erről.
– Azt akarom, hogy Ukrajna rendelkezzen a szükséges lőszerrel és felszereléssel, hogy helyt tudjon állni – mondta Bardella. Bírálta viszont Emmanuel Macron francia elnök ötletét: "ellenzem, hogy francia csapatokat küldjünk Ukrajnába".
Le Pen békepárti üzenettel lépett fel Macron ellen. Az RN-nek valószínűleg fontos kérdéseket kell majd tisztáznia kulcsfontosságú szövetségesekkel kapcsolatban is. Korábban például Katart bírálták a párt politikusai, mivel szerintük Doha terrorista mozgalmakat finanszíroz. Bardella kijelentette azonban, hogy tiszteletben tartaná franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait miniszterelnökként is.
A francia kormány továbbra is Katar védelmi iparának egyik legfontosabb szállítója marad, és Bardella támogatni kívánja ennek megerősítését is.
Remélem, hogy Franciaország folytatni tudja az újrafegyverkezési erőfeszítéseket – zárta gondolatait Bardella.