Szankciók bevezetését sürgette Izraellel szemben a török külügyminiszter kedden egy ankarai konferencián. "A diplomácia ideje lejárt, ezért szankciókat kell bevezetni Izrael ellen" - jelentette ki Hakan Fidan a rendezvényen, amelynek Palesztina jövője volt a címe.
"Eljutottunk egy olyan ponthoz, ahol már nem használnak a szavak, a diplomácia, a politika; ezért más eszközökre van szükség. A nemzetközi közösségnek cselekednie kell, törvényes eszközökkel, bojkottal szembe kell szállnia Izraellel, nem kaphat már semmilyen támogatást semmilyen területen" - szögezte le.
Hozzátette: "ha ez nem történik meg, akkor Izrael folytatni fogja a népirtást és a tömeggyilkosságokat Gázában, mert tetteiért nem kell megfizetnie sem gazdaságilag, sem politikailag, sem katonailag".
Fidan hangot adott amiatti aggodalmának, hogy a Gázai övezet ügye egyre kevesebb nemzetközi figyelmet kap a Libanon elleni izraeli támadások intenzívebbé válása óta. A külügyminiszter szerint Izrael támogatóinak is felelniük kell tetteikért, meg kell érteniük, hogy nem adhatnak feltétlen támogatást Izraelnek.
Törökország a gázai fegyveres konfliktusra hivatkozva tavasszal befagyasztotta ugyan gazdasági együttműködését Izraellel; mégis a török ellenzék egy része azzal vádolja a kormányt, hogy korábban megkötött egyezmények alapján továbbra is szállít kőolajat a zsidó államnak.
(MTI)