A CNN szerint megérkeztek az észak-koreai katonák az orosz kiképzőtáborokba. Videón látható, ahogy a katonák egyenruhát és felszerelést vesznek át egy ilyen táborban, Oroszország egyik távol-keleti területén.
Dél-Korea korábban már jelezte, hogy információik szerint Phenjan 1500 katonát ad át kiképzésre Moszkvának, hogy később Ukrajnában lehessen bevetni őket, összesen ezt a számot viszont 12 ezerre teszik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy az ő információik szerint 10 ezer katonát várnak az oroszok szövetségesüktől.
Oroszországba érkezésükkor az észak-koreai újoncokat arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyen meg kellett adni a sapkák, fejfedők, egyenruhák és cipők méretét. A CNN-nel megosztott kérdőív egy példányában az űrlap teteje oroszul, míg a különböző méretek koreai nyelven vannak írva.
Zoom
Az ominózus kérdőív (fotó: CNN/Ukrainian Center for Strategic Communication and Information Security)
Egy másik, a közösség oldalon keringő videóban a katonák épp megérkeznek a kínai határ mellett lévő Szergejevka kiképző bázisra. Eközben valaki oroszul azt mondja, nem filmezhetjük őket. Többen vannak. Milliók vannak belőlük. Itt van az erősítés. Ez még csak a kezdet. Többen vannak.
Ez lehet az első alkalom, hogy Észak-Korea jelentős mértékben beavatkozik egy nemzetközi konfliktusba. A kommunista államban összesen 1,2 millió katona szolgál, ez az egyik legnagyobb hadsereg a világon.
Oroszország és Észak-Korea Putyin júniusi látogatása óta fűzte még szorosabbra a viszonyt, ekkor állapodtak meg abban is, hogy azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak abban az esetben, ha támadás éri őket.
(CNN nyomán)