Schweitzer József kívánatosnak tartaná, ha Áder János államfőnek az élősködők auschwitzi menete alkalmából elmondott beszéde a társadalom széles rétegeihez eljutna (elképzelhető tehát, hogy hamarosan kötelező lesz mindenkinek elolvasni - a szerk.), "és ez a mai, sehová sem vezető megosztottság megszűnnék".
Zoom
A nyugalmazott országos főrabbi ezt a köztársasági elnökhöz címzett levelében fejtette ki, az írást a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn juttatta el az MTI-hez.
Schweitzer József a pénteken keltezett levelében azt írta, hogy Áder János április 28-ai beszéde "a páratlan történelmi tragédia mély átéléséről tett tanúságot".
"Kiváltképp szívbemarkoló volt számomra az a felette szemléletes és mindenki számára jól érzékelhető megállapítás, amely szerint három kerek esztendő időtartamára lenne szükség, ha minden áldozatra külön egyetlen percig emlékeznénk" - olvasható Schweitzer József levelében.
Mint ismeretes, Áder a nemzetközi megemlékezésen "Magyarország legnagyobb temetőjének" nevezte az auschwitzi munkatábort, mazochisták elolvashatják a teljes beszédet a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.
(MTI korrigálva)