„Orbán Viktor olyan provokatív, mint senki más Európában” – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője. Orbán szándékosan provokál, nem véletlenül – fogalmaz a Mandiner által szemlézett lap.
Mint a szerző írja, szerinte: „ez hozzátartozik a politikai stílusához: harc a kompromisszum helyett, támadás a védekezés helyett, lázadás a nyugalom helyett”. Az írás szerint a magyar miniszterelnök „már akkor észrevette, hogy ez működik, amikor első nagy nyilvános beszédét tartotta”.
Orbán mindig is arra használta a beszédeket, hogy ellenségképeket építsen fel. Ez azt is láthatóvá teszi, hogy kit nem tekint ellenségnek – vázolja a szerző a cikk másik pontján.
Noha a cikk érezhetően erősen kritizálja a miniszterelnök kommunikációs stílusát, a szerző mégis leszögezi: Orbán Magyarországa nem hasonlít Putyin Oroszországára. „Lehet, hogy Orbán Viktor súlyosan megsértette a hatalmi ágak szétválasztását és a sajtószabadságot, de nem fosztotta meg Magyarország polgárait olyan szabadságjogoktól, mint amilyenektől Putyin megfosztotta Oroszországot.
Magyarországon bárki tüntethet, bárki kiadhat kritikus újságot, nincsenek politikai foglyok – fogalmaz a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője.
Valóban nincsenek politikai foglyok? Akkor ez mégis mi? Budaházy: szabadítsanak meg már végre a gonosztól!