S közben Clintonnéék bennünket oktatnak ki emberi jogokból, demokráciából és egyebekből - írtuk tegnap az afgánok holttesteit levizelő amerikai katonákról kiszivárgott videó kapcsán. Így folytattuk: A kormány meg persze nem mer visszakérdezni, pedig nyugodtan közölhetnék vele: előbb a vizeletet és a vért mossa le az Izraelért végigmészárolt államok hulláiról, utána akarjon véleményt nyilvánítani egy 1568-ban - Európában elsőként, Amerika ekkor mínusz 200 éves volt - vallásszabadságot hirdető nemzet ügyeiről. Nos, a kormány azóta sem merte ezt meglépni, ellentétben a Jobbikkal:

A Jobbik felszólítja az Amerikai Egyesült Államok (USA) kormányát, hogy vessen véget a nemzetközi jogot, az emberi jogokat és a Genfi Konvenciót lábbal tipró magatartásának - jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.
Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: az egyik videomegosztó portálon olyan felvétel került nyilvánosságra, amelyen amerikai tengerészgyalogosok afgánok holttesteire vizelnek Afganisztánban. Gyöngyösi Márton szerint nem egyedi esetről van szó, hiszen az elmúlt években több olyan eset is nyilvánosságra került, amelyekben amerikai katonák sorozatosan megsértették a nemzetközi jogot és az alapvető emberi jogokat. A Jobbik szerint ez az eseménysorozat azt bizonyítja, hogy az USA személyében egy arrogáns, agresszív, brutális hatalom folytat a legsötétebb időkre emlékeztető gyarmatpolitikát.
Gyöngyösi Márton furcsának nevezte, hogy pont az Egyesült Államok felől érkezik folyamatosan Magyarországot bíráló, a demokrácia állapotát megkérdőjelező bírálat. A Jobbik szerint az USA jobban tenné, ha az előtt, hogy bírálatot fogalmaz meg, "a saját háza táján söprögetne" - mondta. Az ellenzéki politikus emellett felszólítja a magyar kormányt is, hogy értékelje át a szövetségesi rendszerét, azt, hogy érdemes-e az Egyesült Államokhoz hasonló szövetségesekkel sorsközösséget és értékközösséget vállalnia.
(MTI nyomán)