Bezár!
2020. október 22., csütörtök, Előd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Nem csak fegyvert, katonát is külde(né)nek a törökök a testvéri azerieknek22:23 Bidenék korrupciós ügyét sajnos már tényleg nem lehet az oroszokra fogni22:13 Iohannis a járvány ellenére ragaszkodik a választás megtartásához21:48 A németek újabban nem beterelik, hanem kimentik az élősködőket a vagonokból21:24 Oroszország nem készül karantén bevezetésére21:05 Iskolaőr vetett véget egy verekedésnek (vagy verésnek) Polgáron20:47 A DK-s polgármester üzente meg Kari Gerinek, hogy a XVIII. kerületiek nem kérnek a biciklisávjaiból20:30 A pápát a legkevésbé sem zavarja az egyház tanítása: a buzik bejegyzett élettársi kapcsolata mellett kampányol egy zsidó filmjében20:10 Megfertőződött a német egészségügyi miniszter - meghűléses tüneteket mutat19:51 Merre tovább, nemzeti radikalizmus? - Novák Előd a Hadjárat podcastban19:44 Van egy kis káosz Lagosban19:25 Tündérország vagy Meseország? (x)19:24 Bolsonarónak nem kell a kínai oltás19:03 A francia terrorelhárítási ügyész hét ember ellen javasol vádemelést a tanárgyilkosság ügyében18:46 Lavrov az örmény és az azeri külügyminiszterrel konzultált Moszkvában
24 óra legolvasottabbjai

Humor ::

Visszavonták Imre Kertesz Nobel-díját

Reklám

A hírt Peter Englund, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia örökös titkára jelentette be november 9-én Stockholmban. Englund így ismertette a döntés hátterét:
"Akadémiánk néhány irodalommal foglalkozó tagjának nemrég kezébe akadt Mr. Kertesi (sic) néhány regénye, így a Sorstalanság is. Megdöbbenve tapasztalták, hogy ezek a regények milyen rosszak, főképpen a Sorstalanság. Különösen akkor lepődtek meg, mikor azt is megtudták, hogy Kertesi Nobel-díjat nyert, amit ráadásul a svéd akadémia, az ő akadémiájuk ítélt oda! Tájékoztatást kértek ezért a döntést előkészítő Nobel Bizottságtól, amelynek tagjai előadták, hogy Kertesi műveit ők sem olvasták, teljesen ráhagyatkoztak a magyar nyelvvel foglalkozó külső szakértő ajánlására. A Bizottság tagjai és én magam is elolvastuk ezt követően a Sorstalanságot és elképedtünk, hogy egy ilyen rosszul megírt történet írója hogyan lehetett díjazott. És kérem, ne jöjjenek nekem most a magyarországi irodalomkritikusok ostoba érvelésével, hogy pont azért jó ez a mű, mert direkt rosszul, primitíven, egy gyerek szemszögéből van megírva!" – adta elő az akadémia titkára.
Az akadémia ezért a kitüntetést visszavonta, ami a Nobel-díj történetében eddig példátlan, Kertésznek pedig december 10-ig vissza kell fizetnie a díj összegét, egymillió dollárt és annak kamatait. Englund befejezésül elmondta: "Akadémiánk Magyarországot kártalanítani szeretné, hogy egy ilyen fércművel került fel a világirodalom térképére. Kérjük ezért a magyar kulturális kormányzatot, hogy az év végéig nyilatkozzon arról, igényt tart-e a Kertesitől visszakapott összegre, amit aztán kulturális célokra fordíthat, vagy kérheti azt is Magyarország, hogy Wass Albert vagy Pozsonyi Bucó Ádám legyen az irodalmi Nobel-díj kitüntetettje 2010-ben."
Tacskó Muki blogja e-mailben érte el a díjától frissen megfosztott, Berlinben élő írót és többek között azt kérdezte Kertész Imrétől, hogy nem érzi-e, hogy csalódást okozott Magyarországnak. Kertész a magyarul feltett kérdéseinkre németül válaszolt:
"Sehr Geehrte(r) Tacskó Muki!
Das ist mir scheissegal, was das Arschloch Ungarn fühlen, weil ich kein Ungar bin!"
A választ a továbbiakban magyarul közöljük:
"Mélyen tisztelt Tacskó Muki!
Nekem édes mindegy, amit a magyarok éreznek, mert nem vagyok magyar. Ezt múlt héten a Die Weltnek is elmondtam. A díjjal járó összeget eszem ágában sincs visszafizetni, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és a Nobel Bizottság tagjainak pedig üzenem, hogy mindenki kapja be a huszárfaszt!
Szívélyes üdvözlettel Berlinből az Ön:
Imre Kertésze"
(Harctér)
(Gy.k.: a cikk NEM véletlenül került a Humor rovatba!)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready