Szamurájkardot is hoztak
Most éppen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon van cigányfeszültség. Egyelőre nem tudni, ki a hibás, mindenesetre ismeretlenek állítólag plakátokat helyeztek el a kisváros gócpontjain, és ezekben a közleményekben nehéz jövőt vázoltak a romák elé, kiírták: rettegjetek, féljetek, mert „hamarosan jövünk"! A felhívás következtében Rakamazon rövid időn belül kapával, kaszával és egyéb ütőszerszámokkal vonult fel mintegy száz cigány, egyikük mindjárt egy szamurájkardot is hozott magával, őt aztán el is vitte a rendőrség a kaptárba.
Nagyon úgy néz ki, hogy Rakamazon még nem sikerült megvalósítani a régen várt nemzetiségi együttélést. Szorosan ide illeszkednek Balogh Albertnek, a megyei közgyűlés tagjának (szintén rakamazi lakos) szavai.

Szerinte a romák félelme jogos, a kisvárosi cigányság fél, így aztán neki kell háztól házra járnia, hogy megnyugtassa az ott élő mintegy ezer romát, merthogy valamennyi fél az ott lakó magyaroktól. Rövidebben ezt úgy lehetne megfogalmazni, hogy a szabolcsi cigányság retteg az ottani magyaroktól. És a hagyományok miatt kapával, kaszával, szamurájkarddal szoktak kimenni rettegni…

Szerintem Rakamaz polgármesterének kellene most itt egy nagyot csapnia a kisváros asztalára, hogy elég már a látomásokból és a konspirációs elméletekből, álljon végre két lábra a település, illeszkedjen Európához, ahol állítólag vagyunk.

(Pilhál, mai MN, teljes – csak offline elérhető – cikk)