A zsarolások, lányfuttatások, emberkereskedelem* áldozatai eddig alapvetően cigányok voltak. Most az enyingi banda elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy kilépjen ebből a körből – mondta a Sonline.hu-nak Balázs Árpád siófoki polgármester. – Akit tudtak, megfélemlítettek, de a városunkat nem tudták lenyelni.
(*): Kuruc.info: az cigányok emberrablásaival, -kereskedelemével foglalkozó legújabb cikkünk ITT – érdemes a kapcsolódó hivatkozásokat továbbkövetni, a videókat megnézni.

– Ha nincs ez a szomorú eset, nem szurkálják halálra a román válogatott Veszprémben kézilabdázó tagját, Cozmát, agyonhallgatnák az ügyet. Mint ahogyan tavaly nyáron is tette a rendőrség – nyilatkozta egy névtelenséget kérő siófoki vállalkozó a Sonline.hu-nak. Rendszeresen gondok vannak a csoportosan megjelenő romákkal az éjszakai szórakozóhelyeken; igaz, olyan nagy tömegben, a közel kétszázan még sosem vonultak föl, mint a legutóbbi turisztikai szezonban. Erődemonstráció volt az, de nem tudták kiterjeszteni befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. Én sem fizettem nekik védelmi pénzt.

Nyáron egyébként kamerákkal figyelik a Petőfi sétányt, s egy szobából szemléli az ügyeletes, hogy mi történik. A felvételeket egy ideig megtartják. Azt többen is elmondták: a kamerák létéről biztosan tudtak a romák, azért is ért véget erőszakmentesen a felvonulás. Az eseményt követően, amikor a felvétel kikerült az internetre, állítólag a csapat egyes tagjai visszamentek Siófokra, megnézni, hogy pontosan melyik épületen van kamera, kit kéne „megijeszteni”.

– Remélem, valóban úgy lesz, ahogyan a minap a rendőrséget felügyelő miniszter megígérte; jut elég rendőr mindenhova – mondta a siófoki vállalkozó. – Rendőr eddig is volt, de esténként a Petőfi sétányon nem sűrűn láttuk őket. Nem csoda, hogy az itteni vállalkozók őrző-védő cég szolgáltatásaiért fizettek már tavaly nyáron is. – A biztonsági őröknek azonban korlátozott az intézkedési lehetőségük – magyarázta. – Majdnem olyan, mintha én lennék ott, és hívnám a rendőröket, hogy baj van, jöjjenek.

Kinyílt a bicska a zsebemben – ezzel kezdte egy másik siófoki vállalkozó, aki megkereste a Sonline.hu-t, hogy elmondja véleményét a nyári Balaton-parti cigány felvonulással kapcsolatban. A férfi azt mondta: feleségével együtt végignézte ahogy a 160 fősre becsült csapat végigvonult a Petőfi sétányon. Ő is látta, hogy a felvonulók fel voltak fegyverkezve, állítása szerint még lefűrészelt csövő puska is elővillant a ruhák alól. A fegyvereket többen is látták, a férfi többek között ezért is erősen bírálta a rendőrség struccpolitikának nevezett nyilatkozatait, illetve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap kiadott közleményét.
– Az enyingi vajda meg tenné helyre inkább a fiait, akik ugyanúgy ott vonultak a gorilláikkal (Kuruc.info: és, tegyük hozzá, nagyon úgy tűnik, a vajda maga vezette a megfélemlítő felvonulást – tessék csak megfigyelni a kalapos fazont a menet elején! Kik viselnek kalapot nyáron, gádzsók előtt, ahol az cigány öltözéke is elárulja a rangját? Kizárólag a vajdák) – mondta a férfi, aki maga is tapasztalta, hogy a sokat emlegetett banda tagjai szeretnek fizetés nélkül távozni a szórakozóhelyekről.

(Enyingen ezzel szemben tegnap azt mondták a helyiek: akik ismerik a cigányokat, azok tudják, hogy gavallérok, és nemhogy nem fizetnek, mint inkább zsíros borravalóval is szolgálnak)

A felháborodott vállalkozó szerint az Apehnak a prostituáltakat futtató siófoki bűnözőknél is lenne keresnivalója.
 
 

A naplo-online.hu szerkesztőségét megkereste egy neve elhallgatását kérő férfi, aki azt állítja, a kilencvenes évektől kezdve egészen tavalyig kapcsolatban állt Sztojkáék bandájával. Ugyan a kemény maghoz soha nem tartozott, tartozhatott, de részt vett velük kisebb-nagyobb bűncselekményekben.

A többszörösen büntetett, saját bevallása szerint a rendőrségnek besúgóként dolgozó férfi azt mondta, azért szólal meg, mert felháborítja, ahogy a rendőrség a Cozma gyilkosságot kezeli.

Nem kevesebbet állít, mint hogy a 20-30 fős csoport azért jött Veszprémbe, hogy védelmi pénzt kérjen a Patrióta lokáltól. illetve a rendőrség évek óta pontosan tudja, Sztojkáék bandája miből él, mégsem lépett fel velük szemben, sőt a Cozma gyilkosság kapcsán sem beszél arról, hogy bandaháború van a háttérben.

A Veszprémi Napló hírportáljának nincs módjában ellenőrizni a férfi állításait, aki a megszólalás lehetőségét maga kérte. Nyilatkozatát mégis közölték, mert talán ez is egy adalék lehet a tragikus veszprémi gyilkosság körülményeinek tisztázásához.

Felháborító a rendőrség szenteskedése. A rendőrök évek óta tudnak a bandáról, azt is tudják, mit csinálnak, miből élnek, sőt azt is tudhatták, hogy múlt szombaton készülnek valamire. Mégsem tesznek semmit. Ezt a rendőrség rontotta el, ezelőtt tíz évvel már le kellett volna kapcsolni őket.

Olyan nincs, hogy ők csak úgy elmenjenek egy idegen szórakozóhelyre lötyögni. Ugyan már! Konkrét céllal jöttek Veszprémbe, kerestek valakit. Az kamu, hogy összetévesztették Cozmával, pontosan tudták kit keresnek. Másrészt terjeszkedni akartak, azért jöttek, hogy beterrorizálják a helyiséget. A módszer felismerhető. Balhét kreálnak, - itt például nem akartak fizetni-, széttörnek ezt-azt, némi verekedés, másnap meg felajánlják a védelmet. A napi bevétel tíz százaléka, plusz a kuverosokat ők adják, akiket a hely fizet. Ez teljesen bevett, több szórakozóhelyen megcsinálták.

Nem tudsz jót lépni, nem lehet védekezni ellenük, ha valakire rászállnak, akkor annak vége. Vagy fizet, vagy mondjuk véletlenül leég az üzlete. Veszprémben is ez volt, csakhogy közbejöttek a kézilabdások, akiket biztos, hogy nem ismertek. A rendőrség ki akar hátrálni. Sztojkáék azért jöttek, hogy bekóstolják a Skorpiót.

Az is felháborító, hogy a rendőrség most is csak Sztojka Ivánnal kapcsolatban kér vagyonosodási vizsgálatot. Miért? Hol van a többi ember, aki katonaként részt vett ebben a bűncselekményben? (Kuruc.info: mi is pont ezt kérdezzük…) Hol van a banda vezére, akit egy hír kapcsán sem lehet fellelni? Róla miért nem beszélnek?

Sztojka bandája veszélyes és az összetartozásuk miatt nagyon erős is. Rendszeresen kardokkal, késekkel járkálnak, a kemény mag 100-120 családtagból áll. Testvérek, unokatestvérek, sógorok, egyéb rokonok, akik segítik és védik egymást, közösen építik a saját jövőjüket. Vezetőjük Sztojka Titi, aki ha szükséges, akár négyszáz embert is össze tud gyűjteni.

Pénzbehajtással, szórakozóhelyek védelmével, kurvák futtatásával, nagy értékű lopott autók romániai eladásával, rablásokkal tartják fenn magukat. Siófok, Érd, Székesfehérvár, Enying ezek voltak a legfőbb helyeik, de az se véletlen, hogy most Olaszország felé menekültek Raffaellék, ott örömlányokat futtatnak. Ezek soha nem dolgoztak egy percet sem.

A gyerekek, ahogy kijönnek az általános iskolából, már lopnak. Általában hozzájuk képest piti bűnözőkkel, a sittről épp kikerülőkkel, magyarokkal dolgoztatnak, aztán az elkövetett bűncselekménnyel zsarolják őket, ha kell, feldobják a rendőröknek. Mindenkit leszednek.

Az a lényeg, hogy ne közülük való cigány bukjon le. Nagyon jó kapcsolataik vannak, van összeköttetésük a rendőrséggel is. Régóta harcban állnak a veszprémi bandákkal, most úgy érezték eljött az ő idejük.
(sonline)