(Frissítés: Az eredetileg “nyúlfarknyi” cikk lényegesen kibővített, újabb változata alább.)

Összeverekedett két lány szerdán egy nyíregyházi szakközépiskolában. Egyiküknek eltörött az orrcsontja - tudta meg pénteken a Független Hírügynökség.
 
16:05: Iskolai erőszak

Végeláthatatlanul lehetne sorolni az iskolai erőszakról szóló híreket, de aligha kétséges, hogy többről van szó, mint ami nyilvánosságra kerül. Íme, néhány eset az elmúlt évekből:

Abaújkéren egy 21 éves férfi lökött fel egy pedagógust trágár szavak kíséretében az iskolaudvaron. A megbotránkoztatóan viselkedő férfi azért ment oda, mert testvére telefonált neki, hogy összetűzésbe keveredett egy másik diákkal. A garázdát gyorsított eljárás keretében bíróság elé állították, 8 hónap börtönbüntetést kapott, melyet 3 évre felfüggesztettek.

Tokajban két diáklány esett egymásnak társai szeme láttára. A verekedést valaki mobiltelefonon rögzítette, ennek alapján indított a rendőrság nyomozást a lányok ellen garázdaság gyanújával.

Szikszón zaklatás miatt indított eljárást egy 15 éves fiatalkorú fiúval szemben az Encsi Rendőrkapitányság, mert dolgozatíráskor puskázott, és miután a tanárnő figyelmeztette, hogy ezt ne tegye, majd egyes osztályzattal értékelte a dolgozatot, a diák azzal fenyegetőzött, hogy felborítja a padokat.

Egy 17 éves kaposvári szakiskolás diáklány egyik tanárát durván becsmérelte, lekurvázta, egy másik tanárát leköpte, a diáktársait pedig rendszeresen terrorizálja.

Egy VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette. A tanárt annyira megviselte az eset, hogy benyújtotta felmondását, s idegszanatóriumban kezelték.

2008. október: gyorsított eljárással állították bíróság elé azt az asszonyt, akit azért vettek őrizetbe a rendőrök, mert rátámadt gyermeke tanárára az érpataki általános iskolában.

2007. április: közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntette miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte elsőfokon, nem jogerősen a Nyíregyházi Városi Bíróság L. Andrást, aki megverte a nyírbogdányi általános iskola igazgatónőjét.

13:40: „Csak annyit kértem: álljon arrébb”

– Mindenki azon csodálkozik, hogy túléltem – mondja Vivien mielőtt felidézi a szerdán a 4. óra utáni szünetben történteket. Duzzadt, véraláfutásos arcát jeges zselével hűsíti, a szemefehérje véres, az orra dagadt. Óvatosan hozzáér, amikor mutatja, hol tört ketté. – Azt mondták a fül-orr-gégészeten, nagy szerencsém van, mert nem mozdult el – hangján érződik nem szívesen beszél a verekedés, vagy inkább ahogy az édesanyja mondja, a verés részleteiről.

– Le akartunk menni a büfébe, de a nem is a mi osztályunkba járó Melinda beállt az ajtóba. Az egyik fiú már szólt neki, hogy menjen odébb, mert nem lehet tőle elférni. Meg sem mozdult, majd én is kértem, hogy álljon arrébb, amire nagyon csúnyán beszólt – meséli a kiváltó okról Vivien, aki nem hagyta magát és visszaszólt az idősebb lánynak, akivel azelőtt soha nem beszélt. Itt felpörögtek az események, Vivien arra emlékszik, Melinda beleragadt a hosszú hajába és azzal a mozdulattal a falba vágta a fejét. – A következő emlékem, hogy jeget szorítanak az arcomra és rettenetes fájdalmaim vannak. A tükörben láttam, hatalmasra dagadt az arcom. Borzalmas látvány volt – lehajtja a fejét, nehezen szűnik a fájdalom. – Akik látták, hogy mi történt, azok úgy mesélték, hogy amikor elájultam a földön beletérdelt az arcomba, akkor tört el az orrcsontom, és még többször megütött.

– Az ügyeletes tanár szedte le a lányomról a támadóját. Nem tudok napirendre térni a történtek felett. Egy anyának sem kívánom, hogy így lássa a gyerekét – kapcsolódik a beszélgetésbe Vivien édesanyja. A kórház tett hivatalból feljelentést. – Fél 12 körül történt az eset és este fél 6-ra értünk haza. Minden gyorsabban ment volna, ha mentőt hívnak a lányomhoz – véli az öt gyermekes anyuka. A kórház után a rendőrség következett, ahol szemtől szemben láthatta a lánya bántalmazóját. A két anya között tapintani lehetett a feszültséget.

– Biztos vagyok benne, ha a lányom ne veszíti el az eszméletét, meg tudta volna védeni magát. Soha nem gondoltam, hogy pont vele eshet meg ilyen – szemmel láthatóan nehezére esik nyugodtnak maradnia. Amin nem tud túllépni, az a brutalitás foka. – Milyen lelke van annak, aki a földön fekvőbe még belerúg? A kérdésre nincs válasz.

– Nincs bennem félelem és nem megyek másik iskolába, szeretek ide járni – jelenti ki Vivien és mosolyog. Ő választotta a pék-cukrász szakot és itt fogja befejezni a tanulmányait.

Erre nem lehet felkészülni

– A tanórák közötti szünetekben megerősített ügyeletet tartunk, azonban az ilyen esetekre egyetlen oktatási intézmény sem tud felkészülni – mondja a történtek után két nappal Halász Zoltán. A Westsik Vilmos Élelmiszer-ipari Szakközépiskola és Szakiskola igazgatóját nem csak az eset keserített el, hanem az, hogy az iskola történetében soha nem volt hasonló ügy. A két lány verekedése a tanáriban és az osztálytermekben is téma. A szemtanúk a Vivien által elmondottakat támasztják alá. – Melinda csütörtökön nem ment gyakorlatra és ma sem jött be az órára – mondja az igazgató. Sokat foglalkoztak a pedagógusok az évismétlő lánnyal, szerették volna jó irányba terelni.

Halász Zoltán azt mondja, a 9. évfolyamosokkal van a legtöbb gond, de néhány hónap alatt nagyon nehéz kezelni a nevelési, viselkedési problémákat. – Öt percen belül értesítettük Vivien családját. A sérülésből nem tudtuk megállapítani, hogy mennyire súlyos, szükséges-e mentőt hívni. Az iskola védőnője és a kollégák által gyors elsősegélyben majd orvosi ellátásban részesült – mondja az igazgató.

Az iskola az ilyen, vagy ehhez hasonló esetekben annyit tehet, hogy összehívja a fegyelmi bizottságot, akik mind a két felet meghallgatják. Ezt követően kítűzik a fegyelmi tárgyalás időpontját. A törvény rendelkezése értelmében tanköteles korú gyermeket nem lehet az intézményből kizárni, csak abban az esetben, ha megjelölnek neki másik iskolát, ahol fogadják.

12:55: Belső vizsgálat, fegyelmi eljárás indul abban a nyíregyházi középiskolában, ahol két diáklány úgy összeverekedett szerdán, hogy egyiküknek eltörött az orrcsontja - tudta meg a Független Hírrügynökség az intézmény igazgatójától. Halász Zoltán, a nyíregyházi Westsik Vilmos szaközépiskola igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: belső vizsgálatot, fegyelmi eljárást indítanak az iskolában szerdán történtek tisztázására.

Mint arról korábban már hírt adtunk, egy 16 és egy 15 éves lány verekedett össze az iskolában, miután valami apróságon összeszólalkoztak. A fiatalabb súlyos sérüléseket szenvedett, orrcsontja eltört. Halász Zoltán igazgatótól megtudtuk: a gyereket a nyíregyházi Jósa András Kórház sürgősségi osztályár szállították, szüleit értesítették. Hangsúlyozta: elszigetelt esetről van szó, ilyen az intézményben még nem volt. Hozzátette: azokat a viselkedési problémákat, amelyeket otthonról hoznak a gyerekek, az iskola nem tudja kompenzálni.

A 16 éves lány azóta egyébként nem volt iskolában, szüleit telefonon nem sikerült elérniük a pedagógusoknak, ezért levélben tájékoztatták őket a történtekről. A rendőrségen súlyos testi sértés gyanúja miatt indult eljárás a 16 éves lánnyal szemben.

09:23: Brutálisan összeverekedett két lány szerdán egy nyíregyházi szakközépiskolában - értesült pénteken a Független Hírügynökség. A Westsik Vilmos Szakközép- és Szakiskolában egy 16 éves lány egy vita után rátámadt egy nála fiatalabb 9. osztályos lányra.

Haját cibálta, falba verte a fejét, amitől a gyerek állítólag elájult. A támadó a földön fekvő lányt tovább ütötte. A 15 éves iskolásnak eltörött az orrcsontja, kórházba kellett szállítani. Úgy tudjuk, a verekedő lány szüleit értesítették a pedagógusok, de ők nem jelentek meg az intézményben.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a hírt, pénteken elmondta: súlyos testi sértés miatt eljárás indult a társát bántalmazó 16 éves középiskolás lány ellen. A tanúvallomásokból eddig egyértelműen nem derült ki, konkrétan mi váltotta ki a verekedést, mert mindenki mást mond. Az egyik verzió szerint az bőszítette fel az idősebbet, hogy nem fértek be egymás mellett az ajtón.

(SZON)