Görögország 20 milliárd eurót (8 ezer milliárd forint) tervez költeni a népességfogyás megakadályozására 2035-ig, miután az országban 2022-ben rekordalacsony születésszámot jegyeztek fel - közölte a görög családügyi minisztérium.
Görögország jelenleg évente egymilliárd eurót költ gyermekvállalást elősegítő intézkedésekre. Az egy szülőképes nőre jutó gyermekek száma átlagosan 1,3, ami a kontinens országai között a legalacsonyabbak között van, és messze elmarad a népesség növekedéséhez szükséges 2,5-ös értéktől.
Gazdasági előrejelzések szerint 2100-ra a munkaképes lakosság száma a felére fog csökkeni, míg a termelés várhatóan 31 százalékkal esik vissza ugyanazon idő alatt.
Kiriákosz Micotákisz kormányfő az ország demográfiai válságát a nyugdíjakra és a nemzetre leselkedő veszélynek nevezte.
"A statisztikák és az előrejelzések ugyan baljósak, de mindannyiunknak további erőfeszítést kell tennünk, hogy megbirkózhassunk ezzel" - jelentette ki Szofía Zaharáki, a társadalmi összetartásért és a családügyért felelős miniszter.
A születések száma Görögországban évek óta hanyatlóban van, ami részben a 2009-es pénzügyi válság előidézte válságos évtizeddel, a görögök tömeges kivándorlásával, valamint a fiatalok megváltozott szemléletmódjával magyarázható.
A hónapok munkájával előkészített Nemzeti Demográfiai Akciótervet a héten mutatták be a görög kabinetben. Zaharáki szerint a kormányzati elképzelések igyekeznek ellensúlyozni a zsugorodó és elöregedő lakosság hatását az ország pénzügyi fenntarthatóságára, hosszú távú versenyképességére és társadalmi összetartására. "A végső cél az életszínvonal növelése" - tette hozzá a miniszter.
(MTI)