Nagyinterjút adott az M4 Sportnak Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz szakember számos témát érintett a beszélgetés során, de középpontban természetesen a 2024-es Európa-bajnokság állt, különösen annak tanulságai.
– Sok mindent átgondoltam, mi az, ami működött, mi az, ami kevésbé. Önkritikusnak kell lenni ilyenkor. A következő kerethirdetésen már remélhetőleg ez már látszani fog – mondta sejtelmesen a vezetőedző, majd egy kicsit részletesebben is kifejtette, mire gondol.
„Amit nagyon sajnálok, az a Svájc elleni félidő, amit nagyon sajnálok, mert semmi nem utalt arra, hogy ilyen kezdés előtt állunk. A vereség Svájctól és Németországtól normálisnak számít, de az, hogy Svájctól három gólt kaptunk, felemésztette az önbizalmunkat. Sok fontos pillanat centiken múlt, ezt is látni kell, de túl sok ki nem kényszerített hibánk volt, olyan játékosoktól is, akiktől ez korábban nem volt jellemző.”
A Skócia elleni 1-0-ra megnyert mérkőzés kapcsán arra külön kitért Rossi, hogy a Ferencváros-Újpest derbin nagyon örült neki, hogy alig látszódott Varga Barnabáson, hogy rettenetes fejsérülést szenvedett az Eb-n. Elmondta, hogy nagyon gyorsan felgyógyult, ami egészen extra, ráadásul a fejjátékán egyáltalán nem látszott, hogy lenne benne félelem.
A skótok elleni győztes gólt szerző Csoboth Kevin kapcsán azt is kifejtette a kapitány, hogy sokan kritizálták a döntése miatt, de már a torna előtt is elmondta, miért esett rá a választása. Rossi külön ecsetelte, hogy a kommentek közül a vélemények nem zavarják, de az rettentően dühíti, amikor azzal vádolják, hogy az adófizetők pénzével szórakozik. Ezt használta példának a tárgyi tévedések kapcsán.
– Aki dolgozik, hibázni is fog, de vannak tények, amiktől nem szabad elszakadni. És vannak vélemények, ez két különböző dolog. Elfogadom, ha valaki szerint hülye vagyok, de azt már nem, ha olyanokat mondanak nekem, hogy nekünk le kell győznünk Svájcot.
A jövővel kapcsolatban Rossi sokszor kiemelte, hogy tervez változtatásokat, módszertani és válogatási elveit is átgondolta.
„Lesznek módosítások az edzőtáborban is. Lesznek új arcok, akiket soha nem hívtunk még keretbe, de ha újoncot avatunk más helyett, annak meglesz az oka. Elvárom a lelkesedést, a győzni akarást, és látni akarom, hogy örül annak, hogy meghívtam a válogatottba, mert ha nem látom, hogy ettől kavarog benne valami, akkor ott nincs rendben a dolog” – fejtette ki a kapitány, aki a visszatérőktől is önreflexiót vár.
„Másokon múlt a továbbjutásunk, ez nagyon odatett nekem. Hogy miért volt így, arra van válaszom, de nincs meg minden válaszom. Erről még beszélnünk kell egymás között. Lesz, aki jön, mások nem, de hadd mondjam úgy, a csapat magja újra kerettag lesz, és meg kell beszélnünk, miért volt annyira rossz a hozzáállásunk.”
Ugyan sok részletre nem tért ki Marco Rossi, egy komoly változtatást elárult a következő kerethirdetése kapcsán.
– A szerencse van hogy ellenünk van, van hogy mellettünk áll, ezen az Eb-n inkább ellenünk volt. Én is hibáztam, de szeptemberben ugyanezt a hibát már nem követem el! Nem hívhatok meg 3-4 olyan játékost, aki nem játszik a klubjában! Egy-egy kivételt tehetek, de ha nincs meg a felkészültsége, nem fogja tudni felvenni a mérkőzés ritmusát. Ha ugyanezt a hibát elkövetném, nem tanulnék a saját hibáimból.
Konkrét futballistákat nem sorolt föl, azonban a jelenlegi helyzet kapcsán elmondta, hogy Callum Styles és Fiola Attila is külön edzéseket végez. Problémaként említette továbbá Lang Ádám és Szalai Attila kevés játékpercét is. A beszélgetés során velük szemben dicsérte a szélsők játékát, így vélhetően ezeken a posztokon nem tervez drasztikus változtatásokat az olasz szakvezető.
A válogatott játékáról viszont megtudhattuk az intejrúból, hogy magasabb letámadást szeretne megvalósítani Rossi, erről részletesen is beszámolt.
„Arra számítok, hogy agresszívabb csapatot látok a pályán, hogy labdát szerezzen és kevesebb teret enged az ellenfélnek, hogy támadást építsen. Nagyobb intenzitással kell játszanunk, és az emberekre kell figyelnünk a passzsávok helyett. Egy az egy elleni játékra kell törekednünk, mert a futball úgy alakult, hogy ez a jövő. Magasabb letámadással kell játszanunk, amit persze még meg kell tanulnunk magas szinten megvalósítani.”
Az interjú végén kifejtette Rossi, hogy örül a jó nemzetközi kupaszereplésnek, hiszen három csapat is még selejtezőt játszik. A Ferencváros és a Paks jó sorsolást kapott, a Puskás Akadémia kevésbé, de mosolyogva megjegyezt a kapitány, „soha ne mondd, hogy soha!”. Végezetül a Nemzetek Ligája kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt nagyon komolyan kell vennie a magyar válogatottnak.
- Nagyon fontos a számunkra, úgy kell hozzáállnunk, mint egy világbajnoki selejtezőhöz, mert ettől függhet, milyen csoportba kerülünk. Egyáltalán nem mindegy, milyen eredményt érünk el!
(24)