Le Monde
lemonde.fr
A vezető liberális francia lapban Marion Van Renterghem A negyvenesek párbaja a magyarok földjén címmel Budapestről keltezett cikkében azt írja, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egyre jobban támadja egymást. Az ellenzéki vezető ”revansista nacionalizmust kultivál”, bírálja a „hazafiatlan” kormányt, amely az „idegen bankokat” segíti. Bátorítja a Nagy-Magyarország nosztalgiát. Noha Orbán most vezet a népszerűségben, a meccsnek 2010-ben lesz vége.
***

Ugyanennek a szerzőnek másik cikke „Morvai Krisztina, a magyar szélsőjobboldal új sztárja” címen jelent meg. Ebben azt írja, Vona Gábor elnök Jobbik pártja cigánybűnözésről és arról beszél, hogy a nemzeti azonosság és a kereszténység elválaszthatatlan koncepció. „Annál rosszabb a zsidóknak...” A jelenleg 2 százalékon álló Jobbik befolyása nő és az elemzők szerint a modern, „világpolgár” légkört árasztó Morvai Krisztina bejuthat az Európai Parlamentbe.


REUTERS
reuters.com
A nagy tekintélyű amerikai Richard Falk professzor, az ENSZ Emberjogi Tanácsában a palesztinok emberi jogaiért felelős külön jelentéstevő kijelentette: a Gázai övezet izraeli blokádja „emberiség elleni bűn” és azt a Nemzetközi Büntető Bíróságnak kell kivizsgálnia.


MIDDLE EAST ONLINE
middle-east-online.com
A közel-keleti kérdésekkel foglalkozó hírportál Gázából jelenti, a Dignity (Méltóság) nevű kishajó, amelyen brit egyetemi tanárok és orvosok utaztak, hogy önkéntesen ottani kórházakban dolgozzanak, áttörték az izraeli blokádot és megérkeztek egy tonna orvosi segédeszközzel, valamint babatápszerrel.


DAILY TELEGRAPH
telegraph.co.uk
A jobboldali brit lap Vlagyimir Voronkovot, egy magas rangú orosz diplomatát idéz, aki elmondta, az orosz hírszerzés szerint Irán még nem tud atombombát készíteni.


HAARETZ
haaretz.com
Jimmy Carter volt amerikai elnök közölte, hajlandó - a Washington által terroristának tartott - libanoni Hezbollah-val tárgyalni.
(Lovas - MN)