A „Nemzeti Ügyek Kormánya” újabb hatalmas bakot lőtt: az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint Uz Bence olyan neves szerző, mint Wass Albert, Szabó Dezső vagy Nyirő József.
A történet előzménye, hogy a "Magyar" Tudományos Akadémián lezajlott egy felháborító, nemzeti íróinkat meggyalázó konferencia, melynek zsidó előadói többek között kifejtették, hogy a hungarista Wass Albert még tájleírásra is alkalmatlan, Tormay Cécile olvashatatlan, Szabó Dezső antiszemita (ami persze igaz, és mindnyájan joggal vagyunk azok - a szerk.), míg Nyirő József a „keverék fajú székelyeket tisztának hazudja”.
Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő az ügy kapcsán írásbeli kérdésben fordult a kultúráért felelős emberi erőforrás miniszterhez, Balog Zoltánhoz. A Szávay által feltett kérdésekre azonban a Balog Zoltán nevében megnyilatkozó Halász János államtitkár részben nem válaszolt, részben pedig kitérő választ adott. Nem derült ki, hogy a minisztérium egyetért-e a konferencián elhangzó felháborító kijelentésekkel, és az sem vált egyértelművé, hogy a szervezők részesültek-e valamilyen formában költségvetési támogatásban.
Mindez eltörpül azonban a minisztériumi válasz azon mondata mellett, amely szerint „A konferencián elhangzottakkal szemben a Nemzeti Alaptantervbe bekerült új szerzők: Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József, Uz Bence.” Azt már csak mellékesnek tűnik, hogy a Székely Apostol, Nyirő József nevének helyesírásában is hibát ejtett a többek között az oktatásért is felelős tárca válaszadója, miközben Nyirő egyik legismertebb regényhősét, Uz Bencét is a NAT-ba belekerülő új szerzők közé sorolja. Uz Bence az azonos című regényben egyébként a székely nép sorsát megtestesítő hős, akit Tamási Áron Ábelével szokás együtt emlegetni.
Szávay István elmondta: „Döbbenetesnek tartom, hogy a magyar kormány kultúráért felelős minisztériumának államtitkára ilyen fokú tájékozatlanságról tesz nyilvános tanúbizonyságot. Az csak tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy Halász korábban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára, valamint az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke is volt.”
(Barikád.hu nyomán)