Tegnap délután csipogók százai robbantak fel Libanonban. Az apró kommunikációs eszközöket a Hezbollah használta abban a tudatban, hogy így lehallgatás nélkül tudnak a tagjaik egymással kommunikálni. Most nagyon úgy néz ki, hogy a gépeket Magyarországon gyártották - írja a The Times nyomán a Portfólió.
Zoom
Tegnap nagyjából egy időben több, a Hezbollah által használt csipogó is felrobbant Bejrútban, illetve egyes információk szerint az ország déli részén és Szíriában is. A detonációk legalább kilenc emberrel végeztek, és 2800 embert - köztük Irán libanoni nagykövetét is - megsebesítettek.
A csipogók maradványairól készült fotókon AR-924-es modellek láthatók, amelyeket a tajvani Gold Apollo gyártott, és egy hongkongi cég terjesztett. A tajvani vállalat alapítója, Hszu Csing-kuang ugyanakkor állítja, a szóban forgó eszközöket nem a szigeten, hanem Magyarországon gyártották, a BAC Consulting Kft égisze alatt.
Zoom
A Gold Apollót vezető Hszu Csingkuang sajtótájékoztatója szeptember 18-án Tajvanban (fotó: Yan Zhao / AFP)
Arról is eltérő információk terjengenek, hogy pontosan hogyan robbanhattak fel a csipogók: tegnap még arról lehetett olvasni, hogy az akkumulátorok töltődtek túl, most azonban egyre több portál cikkezik arról, hogy 10-20 grammnyi robbanóanyagot rejtettek el az eszközökben.
Zoom
Idézet a cikkből
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy amennyiben az utóbbi verzió a valós, úgy mikor szabotálták az apró gépeket.
A Hezbollah Izraelt tette felelőssé az akcióért, ők azonban, szokásukhoz híven, nem kommentálták az eseményeket.
Videóval frissítve:
2. frissítés: a XIV. kerületben van a cég székhelye
A cég egy közleményt is kiadott, amely szerint a magyar cég a BAC Consulting Kft., amelynek székhelye Budapest XIV. kerületében van. Az Opten szerint a cég tulajdonosa Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria, honlapjuk szerint (melyet azóta már elérhetetlenné tettek, bizonyára nem véletlenül - a szerk.) tanácsadói tevékenységet kínálnak ügyfeleiknek.
Ez azért különösen érdekes kérdés, mert a feltételezések szerint a személyhívókhoz a támadást elkövető (feltehetően az izraeli titkosszolgálat) hozzáférhetett azok Libanonba szállítása előtt, és módosíthatta azok szoftverét vagy hardverét, esetleg robbanóanyagot is elhelyezhetett bennük, írja az Mfor.
Zoom
Részlet a Der Spiegel cikkéből
3. frissítés: a tajvani cég közleménye:
Zoom
A Gold Apollo eddig nem mutatta be a BAC Consultinggal kötött konkrét megállapodást, a tajvani cég vezérigazgatója, Hszu Csingkuang szerdán annyit árult el az AP tudósítójának: három éve él az együttműködési megállapodás, és a BAC lépett fel azzal az igénnyel, hogy gyártanák a csipogót. Hszu az újságíróknak arról is beszélt, hogy a licencmegállapodás előtt is kapcsolatban voltak a céggel. Egy különös esetet is felemlegetett, amikor egy tajvani bank visszatartott egy gyanús banki transzfert, amelynek köze lehetett egy közel-keleti országhoz.
A BAC Consulting Kft. a honlapja alapján egy tanácsadócég, ami a legkülönfélébb projekteken dolgozik. A cégadatok szerint két éve van üzleti tevékenysége, tavaly 210 millió forintos árbevétele és 13 millió forintos profitja volt. A tevékenységei között minden ott van a lapkiadástól az olajgyártásig, a tulajdonosának pedig nincs másik cége. Az nem világos, hogy mindezek fényében hogy lehetett a Gold Apollónak három éve együttműködési megállapodása a céggel, és hogy lehettek vele már ez előtt is kapcsolatban. Az ügyben a Telex telefonon kereste a BAC Consultingot, de nem tudták elérni őket.
4. frissítés: még a gyártás során, tehát magyar földön tehették a csipogókba a robbanószert
A Sky News libanoni forrásai szerint a Hezbollah mintegy 5000 darabot rendelt a csipogókból, a szállítmány tavasszal érkezett Libanonba.
A libanoni forrás szerint a csipogókat még a gyártás során módosították, nagyjából 3 gramm robbanószert helyeztek el bennük, írja a Sky News nyomán a hvg.
Zoom
Izrael módosította még a gyártás során/szintjén - tehát Judapesten...
5. frissítés: katonai minőségű robbanóanyag
Bár a 49 éves cégtulajdonos, Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria nevű újpesti lakos hivatalos lakcíme egy panelház nyolcadik emeleti lakásában van, életrajza impozáns életutat mutat. Linkedin profilja szerint Anglia egyik legelőkelőbbnek számító egyetemén (University College London) doktorált filozófiából, majd a londoni gazdasági egyetemen is tanult, és szintén Egyesült Királyság fővárosában végzett posztgraduális képzést. Életrajza szerint szakértőként dolgozott az Európai Bizottságnak, dolgozott az UNESCO-nak, vagyis az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek is.
Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria azt is írja magáról, hogy 2019 óta vezeti a BAC Consultingot, amelynek – legalábbis magyarországi megalapítása – 2022-ben történt. A társaság magyar honlapja szerda délelőtt még elérhető volt, ám mostanra "karbantartás alatt áll". A tanácsadástól egészen az ékszerek értékesítéséig sok mindennel foglalkozó cég honlapján rövid ismertető utal arra, hogy távközléssel is foglalkoznak. Mint írják, nemzetközi technológiái együttműködésen dolgoznak távközlési termékek értékesítésére, például ázsiai és fejlődő országok piacára. A Libanonban robbant AR-924-es személyi hívókról viszont semmilyen ismertető nem volt fellelhető az oldalon, amíg még elérhető volt.
Zoom
Gold Apollo AR924 - azért kapták a Hezbollah emberei a csipogókat, hogy ne használjanak a zsidók által könnyen bemérhető mobilokat
Szakértők szerint a csipogókban már eleve ott lehetett a robbanóanyag, amit kedden aktiváltak. Az egyelőre nem derült ki, hogyan és mikor került a több ezer eszközbe a robbanóanyag, ami egy lőszerszakértő szerint csipogónként 10 és 20 gramm közötti „katonai minőségű” robbanóanyag lehetett, írja a 24.
A 444 elment a BAC Consulting Kft. budapesti székhelyére, ahol kiderült, nem ez a cég valódi székhelye, a ház, ahova bejegyezték a céget, egy székhelyszolgáltató, ahova több céget is bejegyeztek:
Zoom
Fotók: Kaufmann Balázs/444
Zoom
6. frissítés: "kényszerből" követték el a terrortámadást a zsidók
A Hezbollah gyanúja kényszerítette Izraelt a libanoni személyhívók elleni támadás felgyorsítására – jelentette az Al-Monitor című közel-keleti hírportál szerdán.
Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel.
Egyértelműen Izrael áll a Hezbollah tagjainak személyhívóival végrehajtott támadás mögött, mely kedden Libanon különböző részein több ezer embert megsebesített, és tizenegyet megölt. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint Szíriában is felrobbant számos személyhívó, Damaszkuszban és az ország távolabbi vidékein tizennégyen sérültek meg az ottani incidensekben.
A Hezbollah szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk február 13-i televíziós beszédében arra figyelmeztette híveit, hogy okostelefonjaik veszélyesebbek az izraeli kémeknél, s felszólította őket, hogy a lehallgatás veszélyét rejtő telefonkészülékeiket törjék össze, ássák el vagy zárják ládába. Helyettük személyhívókat osztottak ki a Hezbollah tagjainak, írja az MTI.
7. frissítés: szinte kimutathatatlan mennyiségű robbanóanyagot juttattak a csipogókba "a gyártási folyamat során"
A Moszad izraeli külföldi hírszerző szolgálat helyezett el robbanóanyagot a Hezbollah libanoni siíta milícia által megrendelt mintegy ötezer személyhívó készülékben, amelyek egyidejű detonálásában kedden kilencen meghaltak, és csaknem háromezren megsebesültek - közölték libanoni biztonsági források.
Az egyik magas rangú biztonsági tisztviselő szerint az izraeli titkosszolgálat hónapokkal ezelőtt, még a gyártási folyamat során juttatott szinte kimutathatatlan, kis mennyiségű - egy másik forrás szerint legfeljebb három grammnyi - robbanóanyagot tartalmazó és kódolt üzenettel aktiválható paneleket a "csipogókba". Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szintén úgy vélik, hogy a detonált készülékekbe még kiszállításuk előtt, az ellátási láncba való külső beavatkozás révén került robbanóanyag.
A Hezbollah tagjai a korszerűtlen, csupán szöveges üzenetek megjelenítésére alkalmas kommunikációs eszközt használják távolsági kapcsolattartásra annak érdekében, hogy az izraeli csapásmérő erők ne tudják bemérni tartózkodási helyüket - közölték a szervezettel kapcsolatban álló források.
Noha a szóban forgó készülékek a rajta feltüntetett logó alapján a tajvani székhelyű Gold Apollo cég termékei, a vállalat szerdán azt közölte, hogy az AP924-es típusú személyhívókat egy budapesti székhelyű cég, a márkanév használatára licenszengedéllyel rendelkező BAC Consulting Kft. gyártja és értékesíti. "Együttműködési megállapodásunk értelmében engedélyeztük a BAC-nak, hogy a kijelölt régiókban a termékértékesítéshez használja a védjegyünket, ám a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége" - áll a Gold Apollo közleményében. Hszu Csing-kuang, a tajpeji székhelyű cég vezérigazgatója újságíróknak azt mondta, hogy vállalata az elmúlt három évben kötött licenszszerződést a BAC-kal, amely számos termékén alkalmazza a tajvani cég márkajelzését. Kijelentette továbbá, hogy keresetet nyújt be az inkriminált készülékek gyártója ellen, amelynek kifizetéseivel kapcsolatban problémák merültek fel.
"Az átutalás nagyon furcsa volt" és a Közel-Keleten keresztül bonyolódott - tette hozzá, cégét pedig az incidens áldozatának nevezte. "Lehet, hogy nem vagyunk nagyvállalat, de felelősségteljes cég vagyunk. Nagyon kínos ez az ügy" - fogalmazott.
A tajvani gazdasági minisztérium közleményben időközben megerősítette, hogy nincs nyoma tajvani személyhívó készülékek közvetlen kivitelének Libanonba, írja az MTI.
8. frissítés: nem én gyártottam...
Időközben az NBC elérte a magyar cég vezetőjét, Cristiana Bársony-Arcidiaconót, aki megerősítette, hogy cége a Gold Apollóval dolgozott együtt. Amikor a személyhívókról és a robbanásokról kérdezték, azt felelte, hogy
nem én gyártottam, én csak közvetítő vagyok.
Érthetően az izraeli sajtót is foglalkoztatja az ügy. A The Jerusalem Post arról ír, hogy értesülések szerint a titkosszolgálat, a Moszad és a hadsereg (IDF) hírszerzési részlege együtt csempészhette a készülékekbe a robbanóanyagot, amely az elemek mellé került, idézi a lapot az Index.
9. frissítés: a TEK házkutatása helyett a Mi Hazánk razziázott a Moszad-fedőcégnél
Terrorizmus bűnsegédlete és robbanóanyaggal visszaélés miatt feljelentést tett Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, továbbá a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a Libanonban több ezer sérüléssel járt terrorakció Magyarországon gyártott eszközei ügyében.
A Moszad budapesti fedő- vagy partnercégének székhelyén eddig sajnos nem jelent meg a Terrorelhárítási Központ, pedig házkutatás és nemzetközi elfogatóparancs is indokolt volna. A Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány asszisztál Izrael nemzetközi terrorizmusához, a kiszélesedő háborúba való belerángatásunk ráadásul válaszcsapásként a magyarokra nézve is terrorveszélyt jelenthet, illetve külgazdasági kapcsolatainkat is gyengíti az arab térségben az Izrael melletti egyoldalú kiállás a béke helyett - írják.
10. frissítés: a kormány mellébeszél, nem az a kérdés, hogy kapott-e megbízást a cég
Hanem az, hogy az ő tudtukkal és beleegyezésükkel használja-e a Moszad terrorcselekmények előkészítő talajául hazánkat. Nekünk van egy tippünk...
Semmilyen megbízást nem kapott a magyar kormánytól az a Budapesten működő cég, a BAC Consulting Kft., amely a Hezbollah fegyveresei által használt, kedden Libanon-szerte felrobbantott személyi hívókat gyárthatta – közölte a magyar kormány a 24.hu-val.
– Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik – közölték, ám arra, hogy a magyar kormány foglalkozik-e az üggyel bármilyen minőségben, illetőleg, hogy kaptak-e jelzést külföldről a céget illetően, a válaszban nem tértek ki.
Közben újabb készülékek robbantak fel Libanonban, halálos áldozatok is vannak
Újabb készülékek robbantak fel szerdán Libanonban, legkevesebb három halálos és több tucatnyi sebesült áldozatot követelve, miután az előző nap 12 ember meghalt, csaknem 2800 pedig megsebesült személyhívók felrobbanásában - jelentette a libanoni állami hírügynökség.
A három haláleset az ország keleti részén található Bekaa-völgyben történt - tették hozzá.
Szemtanúk szerint felrobbant több walkie talkie az ország déli részének különböző pontjain és Bejrút déli peremkerületeiben is. Az egyik robbanás egy olyan ember temetésén történt, aki az előző nap halt meg egy hasonló robbanásban.
Egy biztonsági forrás szerint - amelyet a Reuters hírügynökség idézett - több száz készülék robbant fel szerdán is.
11. frissítés: Kovács Zoltán szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a "csipogóügy"
Magyarország vonatkozásában nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az úgynevezett "csipogóügy" - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalán a kormánynak az üggyel kapcsolatos álláspontját ismertetve.
Kovács Zoltán azt írta, a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon.
A további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek - hangsúlyozta közösségi oldalán az államtitkár, írja az MTI.