Nagy az ingadozás a déli határkerítést védő rendőrök között, kilenc hónap alatt több mint 300 határvadász adta be lemondását, írja a Magyar Hang. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válasza alapján szeptember 20-án 1373 szerződéses határvadász szolgált a szerb határnál, de az év eleje és az említett dátum között 312-en fel is mondtak, miközben 498-an érkeztek. Tehát kilenc hónap alatt a határvadászok teljes állományának 22,7 százaléka leköszönt.
A lap annak is utánanézett, hogy az állam mennyit költ a kilenc éve felállított kerítés – hivatalosan: Ideiglenes Biztonsági Határzár – védelmére, és hogy mennyibe kerül a határvadászok ellátása és felszerelése. A rendőrség szerződéseinek átvizsgálása után azt találták, hogy a határzár több milliárd forintba kerül évente.
Az igazán nagy költség az Atos Magyarország Kft. kifizetése, az informatikai cég tavaly 700 millió forintért üzemeltette a határvédelmi szoftvert, és összesen 355 millió forintot kért a hardver működtetéséért 2022 és 2023 decembere között. Az Atos a kerítés kamerarendszerének fejlesztéséért 2023 decembere és 2024 februárja között 2,5 milliárdot kért, nagy értékben szereztek be éjjellátókat (413 millió), hőkamerákat (268 millió) és gránátvetőket (143 millió forint) a határvadászoknak.
A rendszeresen sérüléseket szenvedő határkerítés karbantartása ezekhez képest jóval kevesebbe, 75 millió forintba került tavaly és idén is.
(24)