Régi olvasónk írja:
Szervusztok, Kurucok!
Történetem még tavaly júliusban kezdődött. Budapesten, a XVI. kerületben a lámpa zöld jelzésére kanyarodtam ki autóval egy utcából. A szabályokat betartva a gyalogátkelőhelyen átengedtem az ott gyalogosan közlekedő rendőröket.
Már az autómon túl haladtak, éppen indultam volna el, amikor az egyik visszalépett és félreállított, és elkérte az irataimat. Mintegy 15-20 másodperc elteltével odajött és közölte, hogy azért állítottak meg, mert telefonáltam, és kézben tartottam a telefont.
Elmondtam neki, valóban telefonáltam, csak kihangosítón keresztül. Az autóm rádiója alapból a kormányról vezérelhető kihangosítóval van szerelve. Miért ne használnám, ha van? Egyébként is kényelmetlen kézben tartott telefonon beszélni hosszú ideig.
10 000 Ft-ról akart csekket adni, de én nem ismertem el a szabálysértést. Ahogyan az lenni szokott, jött a levél. Az újpesti kapitányságról küldték, abban már egy 20 000 Ft-os csekk volt és repetaként 3 büntetőpontot is kiszórtak. Fellebbeztem, meghallgattak, állítólag a rendőröket is, majd néhány hét elteltével jött az újabb levél, hogy fizessem be a bírságot, mert tényleg szabályt sértettem.
Újabb levelet írtam, kértem bírósági tárgyalás tartását. Itt még élt bennem valami halovány remény, hogy megtalálom az igazamat. Tévedtem. Még bírót sem kaptam, hanem valami titkárocska kapta az ügyet, egy fiatal nő (majdnem hölgyet írtam). Velem szemben végig pikírt volt. A rendőrök szavait itta. Az egyik rendőr azóta állítólag Budapesttől távol lakik/dolgozik, így ő kapott 15 000 Ft költségtérítést a bíróságtól. A titkárocska fejből (!) tudta pontosan Budapest és az el nem mondott település pontos távolságát, majd 379 Ft-os benzinárral számolva, plusz pályamatrica és parkolás. Az autó fogyasztását a rendőrtől kérdezte. Ő persze jó vastagot diktált be. Egyébként a NAV oldalán az üzemanyagnorma 339 Ft.
Ezután kiküldtek a folyosóra. Itt szóba elegyedtem egy ott várakozó ügyvéddel. Nem vigasztalt meg. Elmondta, hogy vélhetően az "ítéletet" már délelőtt legépelték, csak a fizetendő összeg volt kipontozva. Mesélt egy rémes történetet egy ügyfeléről. Őt is megállították a rendőrök és ráfogták, hogy veszélyeztette a gyalogosokat ahogy közlekedett. Ott is bíróságig ment az ügy, és lett belőle egy kellemes, 150 000 Ft-os bírság.
Én valamivel szerencsésebben jártam, helybenhagyták a 20 000 Ft-os bírságot, plusz ki kell fizetnem a rendőr útiköltségét. Még irtó szerencsém van, hogy nem Afganisztánban szolgál.
Ilyen hülye indoklást még életemben nem hallottam, mint a titkárocskáé. Azért hisz jobban a rendőröknek mint tanúknak, mert az általuk készített feljelentésben is ez van leírva. Vélhetően nincs olyan hülye rendőr aki feljelent valami miatt, és a tárgyaláson mást állít, mint amit néhány hónapja leírt...
Titkárocska az ítélethirdetésnél elmondta, hogy fellebbezésnek helye nincs, és slussz. Ezután szinte kirúgott a tárgyalóteremből.
Eldöntöttem, hogy a bírságot nem fizetem ki. Kiveszek inkább szabadságot és ledolgozom.
Az tanácsolom, ha valaki így jár, mint én, vegye el a csekket, és nagy duzzogva fizesse be, mert minél inkább keresi az igazát, annál többet kell fizetni érte.