Frissítés (febr. 12. 15.32):

1.)  Csak más cikkeinkben (lásd pl. EZT) kommentáltuk eddig a vajda mondanivalóját. Most, az egyértelműség kedvéért, ugyanezt megtesszük ebben a cikkben is, hogy még csak véletlenül se sikkadjanak el azok a felháborító dolgok, amiket Kállai mondott: egyrészt, hogyan mosakodik a siófoki felvonulás kapcsán; másrészt, hogyan, milyen “büntetést” tervez a veszprémi gyilkosoknak, harmadrészt az enyingi és az országos vajda magyázata közti erős különbség.

2.) a Vastagbőr lehozott a témában egy jó odamondogatós, jól megszerkesztett cikket; ITT található, érdemes elolvasni.

Eredetileg írtuk (febr. 12. 11.08): Elismeri és bánja már, hogy elment a tavaly nyári siófoki felvonulásra a magát országos cigányvajdának tekintő Kállai Csaba. A romavezető szerint azért haladt a sokak által az enyingi bűnbandához kötött demonstráció élén, mert békíteni akart, nem pedig alvilági érdekeket szolgálni. A rendőrség utasítást kapott a felvonulás körülményeinek kivizsgálására, Kállai Csaba pedig azt tervezi, nyilvánosan vonja felelősségre Sztojka Iván szüleit.
Tisztázni kívánja a 2008 júliusában Siófokra szervezett felvonulásban vállalt szerepét Kállai Csaba romavezető. A magát országos cigányvajdának tekintő újszászi vállalkozó a Zoomnak azt mondta, elismeri, hogy ő vezette a hírhedté vált akciót, amely szerinte is rosszul sült el.

A vajdabot volt a jel

Kállai Csaba szerint az enyingi vajda, Raffael János hívta fel a demonstráció előtt azzal, hogy napokkal korábban megvertek, majd kidobtak egy cigány fiút egy siófoki diszkóból, ezért menetet terveznek a Balaton parti városba.

Kállai Csaba szerint félő volt, hogy a sérelem miatt komoly konfliktus alakul ki két környékbeli társaság között, ezért úgy döntött, mint sok más alkalommal, ismét elmegy békíteni a feleket. Az országos vajda szerint a telefonos meghívás alapján szóba sem jött, hogy a szembe került csoportok bűnözőkből állnak. „Később azonban kissé kellemetlenül éreztem magam. Keszthelyen voltam előtte a fiammal lánynézőben, és amikor Siófokra betérve találkoztam a résztvevőkkel, meglepett, hogy milyen emberek vannak ott. Durva volt a látvány, kigyúrt, nagydarab fiúk vártak, cigányok, magyarok vegyesen, és sokkal többen, mint amire számítottam.”

Kállai Csaba azt mondta, másféle menetre gondolt előtte, kevesebb emberre, és tárgyalásra a két csoport vezetői között. Utóbbi emlékei szerint végül megvalósult, amikor egy magyar férfi kívülről odament az ő csapatukban haladó szintén magyar fiatalhoz. „Bár előtte volt valami ordibálás valakik részéről, amit sikerült lecsillapítanom, de aztán a két fiú lekezelt egymással. A hozzánk odasétáló magyar srác, elmondta, mennyire örül, hogy az országos vajda is itt van, és kérte, hogy legyen békesség, aminek örültem, mert ez volt a célom. Korábban az enyingi vajda azt mondta, ha a két csoport között háború tör ki, az ismétlődő verekedésekhez, elhúzódó békétlenséghez vezethet a környékbeli településeken, ezt akartam megakadályozni. A békítő szándékomat jelezte a nálam lévő vajdabot is.”
Kuruc.info: itt valami egyáltalán nem stimmel. Az enyingi vajda a következőt mondta:

“Rafaeléknál szóba került a tavaly nyári siófoki felvonulás is, aminek elmondásuk szerint semmi köze a veszprémi esethez. Állítják: annak is mindössze az állt a hátterében, hogy néhány roma fiatalt előzőleg kidobtak egy szórakozóhelyről, ez ellen tiltakoztak. – Akkor nem bántott senki senkit, viszont ha német, vagy holland bandák vonulnak ugyanott végig, azok törnek zúznak – vélekedik a vajda”

Az országos meg "két csoport közötti" háborúkról magyaráz, aminek aztán köze nincs az állítólagos kidobásokhoz. A szerencsétlenek legalább egyeztettek volna, hogy mit hazudoznak össze. Így mindkettőjükről kiderült, hogy nem mondanak igazat.


Máskor is hívták a vajdát

Hogy ezek a csoportok kikből álltak, milyen alapon szerveződtek, Kállai Csaba azt mondta, nem volt előtte világos, de nem gondolta őket bűnözőknek. „Aztán a furcsa körülmények miatt felvetődött bennem, hogy esetleg alvilági elemek akartak felhasználni, hogy lefedjem az akciójukat, de bíztam az öreg enyingi vajdában, aki meghívott. Nem derült ki, hogy területvédelemről lenne szó, de utólag már bánom, hogy elmentem, mert rossz fényt vetett rám.” (Kuruc.info: nem kell a púder, vajda úr… Kár mosakodni. Gyakorlatilag minden egyes cigányvezető priuszos bűnöző. Kétségesnek tűnik, hogy pont Ön lenne a kivétel.)

Kállai Csaba szerint nem szokatlan, hogy egymással súlyos konfliktusban álló felek között közvetít, nem sokkal a siófoki eset előtt Ercsiben két roma család vitájának elsimításában segített. A cigányvajda beszámolója szerint 2008 nyarán a helyi polgármester és a Fejér megyei rendőrség kereste meg azzal, hogy a kisvárosban már hónapok óta tart két rokonság háborúja, folyamatosak a verekedések, rendbontások, előfordult, hogy több száz ember esett egymásnak.

Az ercsi viszály előzménye állítólag az volt, hogy két fiatalember autóval nekiment a másik oldalhoz tartozó család házát védő kerítésnek, ami rájuk omlott és meghaltak. „Miután elmentem a haláleset miatt összeveszett családokhoz, a vezetőik egy asztalhoz ültek, és a polgármesteri hivatalban kibékültek, azóta nincs balhé köztük.”
„Bántanom kell őket”

Siófoki megjelenése azonban, elnézve a demonstrációval kapcsolatos utólagos közvélekedést, Kállai Csaba szerint nem volt olyan szerencsés, mint Ercsiben. A cigányvajda szerint ezért is határozta el, hogy nyilvánosan ítéli el a veszprémi késelés enyingi felvonulókkal összefüggésbe hozott roma gyanúsítottjait. „Amit ezek a szemetek tettek, annak az egész cigányság issza a levét, ezért kijelentem, hogy a romák tisztességesen élő többsége kiveti magából az ilyen embereket, mert egy ilyen gyilkosságot semmivel sem lehet magyarázni.”

Kállai Csaba elmondta még, hogy csütörtökön elmegy a szökésben lévő harmadik gyanúsított, Sztojka Iván szüleihez Enyingre, mert nekik is felelősségük van abban, hogy fiúk elvetemült bűnözővé lett.

„Meg kell büntetni a szülőket is, el kell mondani nekik, hogy az egész cigányságra hoztak szégyent. Nyilvánosan bántanom kell őket, majd a megyei vajdák, illetve a bölcsek tanácsa kiszabja a konkrét ítéletet.” Kállai Csaba szerint Sztojka Iván szüleire az általa képviselt cigányok részéről több éves kiközösítés várhat, ami azt jelenti, hogy a két ember jó ideig nem mehet el roma összejövetelekre, vendégségekbe.
Kuruc.info: igen, jól olvastuk. A büntetés az, hogy szegények jó ideig nem mehetnek el roma összejövetelekre, bulikra. Nem, nem halálbüntetés. Nem, nem vagyonelkobzás. Nem, nem száműzés. Nem, nem teljes kitaszítás. Ez. Felmegy ettől a pumpa Önben, kedves olvasónk?! Különösen, ha azt számításba vesszük, hogy a romák milyen vehemenciával követelik azt, hogy rájuk csak és kizárólag a vajdák ítéletei legyenek érvényesek, a többségi társadalomé nem. Ha valaki még most sem értené: ha megengednénk mindezt a cigóknak, akkor gádzsó-gyilkosságért maximum egy ilyen szintű ejnyebejnyét osztogatnának egymásért, és még csak véletlenül sem pl. a mi fegyházbüntetésünket.

Szabad-e ennek a példának a fényében engedélyeznünk ezt a kettős jogrendszert? Természetesen nem. Vagy maximum úgy, hogy cigányaink befáradnak egy jól őrzött rezervátumba, és ott élik a maguk életét – a saját pénzükből. Mert mi aztán egy fillérrel nem fogjuk segílyezni őket.

Tekintély és nevetség

Az országos cigányvajda cím viselője elmondta, a tévékamerák előtt tervezett pellengérre állítás mellett összetett bűnmegelőzési programot is kidolgozott. „Még hetekkel ezelőtt megkerestem az Országos Rendőr-főkapitányságot, és javaslatot tettem a legitim vajdai rendszer kiépítésére, vagyis olyan helyi cigányvezetők kinevezésére, akiknek tekintélye van, így fellépésükkel biztos, hogy nagyban segíthetnék a rendőrséget a bűnözés visszaszorításában.” Kállai Csaba szerint azonban még utána kell nézni, hogy beilleszthető-e a magyar jogrendszerbe ez a régi intézmény.

Hivatalos választ Kállai Csaba még nem kapott a központi anyagi támogatást is igénylő terveihez. A roma vezető státusa és tekintélye szintén bizonytalan, mert bárt sok helyi vajda elismeri elsőségét, több cigányszervezet, illetve politikus vitatja az országos vajda cím létjogosultságát. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, más alkalommal azt mondta, Kállai Csabát és körét nem lehet komolyan venni.
Draskovics kontra siófoki közvélemény

Az országos cigányvajda által vezetett siófoki felvonulás jelentőségéről, jellegéről korábban két másik értelmezés is megjelent. Helyi vállalkozók szerint 2008 júliusában egyértelműen arról volt szó, hogy az enyingi romák által irányított bűnbanda demonstrálni akarta az erejét, hogy megfélemlítse a siófoki sétány vendéglátósait, akiktől majdan védelmi pénzt szedhet.

Erre rímmel a siófoki polgármester szerdai nyilatkozata is. Balázs Árpád, a Balaton parti város fideszes polgármestere azt mondta, tudomása szerint a romák nyári siófoki felvonulása erődemonstráció volt, egyfajta dacos reakció arra, hogy nem tudták kiterjeszteni a befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. A felvonulók egyike sem helyi cigány volt, hanem mindenki Enyingről, illetve a szomszédos megyéből érkezett, a felvonulók csapatát pedig egy Fejér megyéből érkezett vajda vezette – mondta Siófok polgármestere.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az esettel kapcsolatban a rendőrség álláspontjára is kíváncsi, ezért utasítást adott Bencze József országos rendőrfőkapitánynak, hogy vizsgálja ki az ügyet. A tárcavezető azt akarja tudni, hogy a rendőrségnek volt-e információja a felvonulásról, és ha igen, milyen intézkedéseket tettek ezzel kapcsolatban.

Draskovics Tibor és Bencze József

Draskovics Tibor a siófoki nyári, sokak által az enyingi bűnbandához kötött felvonulásról tett nyilatkozatokról a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, "attól, hogy a siófoki polgármester (...) állít valamit, ebből az következik, hogy a rendőrség nem állíthat valami mást? Úgy gondolom, nem következik” - jelentette ki a miniszter.

A kormánytag kifejtette: a bűnüldözés egyik alapszabálya, hogy a rendőrség csak olyan információkkal állhat a nyilvánosság elé, amelyeket egy büntetőeljárásban megfelelő bizonyítékokkal alá tud támasztani. Amíg ezt nem tudja, addig jól teszi, ha azt mondja, nem tud nyilatkozni – közölte Draskovics Tibor.

Nem azonosítható kapcsolat

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Bíró Gábor egy nappal a miniszteri utasítás bejelentése előtt, azt közölte: a rendőrségnek nincsenek hiteles, tényszerű információi arról, hogy a veszprémi kézilabdázókat vasárnap hajnalban ért brutális támadás gyanúsítottjai és az elmúlt év nyarán Siófokon felvonuló 150-200 fős társaság azonos kör lenne.

A felvonulásról készült felvételek alapján a főként fiatal felnőtt, illetve középkorú férfiak sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követtek el - közölte a somogyi rendőrség szóvivője, aki hozzátette: a csoport tagjainál a felvételek alapján támadásra alkalmas, közbiztonságra veszélyes eszköz nem volt látható.
(Zoom)