Az Izraeli Oktatásügyi és Kulturális Minisztérium tavalyi rendelete értelmében az eddiginél még intenzívebben és részletesebben kötelesek tanítani a zsidók holokausztjának történetét az Izrael Állam, illetve a megszállt területeken működő zsidó és palesztin óvodákban, az alsó tagozatos iskolákban. A Válláh!Hádásot héber lapnak nyilatkozó izraeli zsidó óvónők szerint az óvodások túl kicsik ahhoz, hogy fölfogják a holokauszt szörnyűségeit, míg a meg nem szólaltatott palesztin pedagógusok a palesztinok holokausztjának, a nákbának oktatását hiányolják az izraeli zsidó és arab iskolákban.
Zoom
Palesztin kisiskolások Kelet-Jeruzsálemben
Az Izraeli Oktatásügyi és Kulturális Minisztérium tavaly rendeletet adott ki arra vonatkozólag, hogy a zsidók holokausztját az eddiginél még intenzívebben és részletesebben kell oktatni az Izrael Állam 1967-es határain belül, illetve a megszállt, majd annektált Kelet-Jeruzsálem és a hozzácsatolt települések zsidó és palesztin óvodáiban, alsó tagozatos általános iskoláiban. "Az emlékezés ösvényeinek" keresztelt oktatási program előírásainak értelmében az izraeli zsidó és palesztin óvodákban, iskolákban a pedagógusoknak még több vizuális, írott és szóbeli tananyagot kell leadniuk a zsidók holokausztjának történetéről.
A témával a mai számában foglalkozó héber lap által megszólaltatott izraeli zsidó óvónők többsége azonban úgy vélekedik, hogy az óvodás gyermekek túl kicsik a holokauszt témájának megértéséhez, traumatikus állapotot is előidézhet náluk, s egyáltalán nem segíti elő az egészséges fejlődésüket. "Ellenzem a holokausztnak már az óvodákban történő oktatását, mert szerintem a gyermekeknek később is lesz lehetőségük megismerkedniük olyan kegyetlenségekkel, mint például a holokauszt", nyilatkozta egy Dáfná nevű tel-avivi óvónő", majd hozzátette: "Teljesen megbolondultak az Oktatási és Kulturális Minisztériumban, hiszen ezek a gyermekek még túl kicsik ahhoz, hogy fölfogják a holokauszt lényegét."
A szabadnak és nyitottnak mondott izraeli sajtó ezúttal nem a szebbik arcát mutatta, mert az Izraelben és a megszállt Kelet-Jeruzsálemben működő palesztin óvodák és általános iskolák tanári karának, igazgatóinak a zsidó holokauszt oktatásával kapcsolatos véleményét csupán egyetlen kollaboráns, a zsidó állam által kinevezett palesztin iskolaigazgató megszólaltatásával juttatta kifejezésre. Így arra sem kaptunk autentikus választ, hogy a zsidó holokauszt oktatása miért kötelező, miközben a palesztinok 1948-as és 1967-es történelmi katasztrófája (nákbá - النكبة) miért tiltott a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országának iskoláiban, óvodáiban.

Ábd er-Rahmán Ábu Ákl
'Ábd er-Rahmán Ábu 'Ákl, a Haifa városához közeli 'Ár'árá 25 ezer lakosú palesztin falu egyik iskolájának igazgatója ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta: "Én nem beszélek a tanítványaimnak a nákbáról (katasztrófa, a palesztinok 1948-as és 1967-es nemzeti tragédiája - H. J.), hanem inkább a két nép történelmét magyarázom nekik, hiszen ez a két nép mindig együtt élt egymással, csupán a politika rombolta szét a köztük levő barátságot", mondta a kollaboráns palesztin iskolaigazgató, aki a zsidó holokauszt még eredményesebb oktatása érdekében nemrégiben még berlini képzésen is részt vett.
Zoom
Zsidó fegyveresek üldöznek el palesztin őslakosokat Haifából 1948-ban
Az Izraeli Oktatásügyi és Kulturális Minisztérium által Az emlékezés ösvényein elnevezésű oktatási program keretében a palesztin óvodásokra és kisiskolásokra is rázúdított holokauszt-tananyaggal párhuzamosan Izraelben és a megszállt területeken a zsidó megszállók még a palesztinok számára is megtiltják az 1948-49-es, majd az 1967-es palesztin nákbá történetének oktatását. A palesztin nákbá nincs olyan jól dokumentálva, az irodalomban és a művészetekben földolgozva, mint a zsidó holokauszté, de azért lenne miről tanítani.
Zoom
A Pálmách zsidó terrorszervezet fegyveresei (rövidnadrágban) palesztin polgári személyeket deportálnak Rámle városából 1948-ban
Hering J. - Kuruc.info