A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl - mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban szombaton.
A katolikus egyházfő a migrációt és a menekültválságot a “legnagyobb humanitárius krízisnek” nevezte a második világháború óta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek nevük, arcuk, saját történetük van és “elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek és gyerekeiknek jobb jövőben reménykedjenek”. (Szerintünk ehhez az európaiaknak is joguk van, már azelőtt is, hogy a jövevények elől nekik kellene továbbállni - szerk.)
Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a világ több részén zajló konfliktusok miatt, – amelyek között Szíriát és Dél-Szudánt említette meg – minden korábbinál több menekülésre kényszerült veszíti életét a “temetővé vált” Földközi-tengeren való átkelésben, vagy éveket töltenek táborokban. A pápa kijelentette, “ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását, és arra könyörültességgel és nagylelkűen válaszolnak”.
Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a "menekülteket", hogy “első tapasztalatuk Európából ne az a trauma legyen, hogy az utcán, hidegben kell aludniuk, hanem meleg és emberi fogadtatásban részesülnek.
Emlékezzetek, hogy az igazi vendégszeretetnek mély evangéliumi értéke van, és a szeretetet táplálja, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja számunkra a gyűlöletes terrorizmussal szemben”.
(MTI nyomán)