Mark Kansian nyugalmazott ezredes szerint az amerikai HIMARS-rakétakészlet kimerülhet az Ukrajna számára átadott mennyiség miatt.
Zoom
Az amerikai tengerészgyalogság volt ezredese, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető tanácsadója, Mark Kansian szerint az USA hamarosan nem lesz képes bizonyos típusú lőszereket szállítani Ukrajnának - írja az AFP.
Kansian szerint a készletek gyorsabban fogynak, mint ahogyan azokat pótolni lehet. Ez különösen a HIMARS-komplexumok rakétakészleteire vonatkozik.
"Ha az Egyesült Államok ennek a készletnek egyharmadát küldi Ukrajnának (ahogyan a Javelinek és a Stingerek esetében tette), akkor Ukrajna 8000-10 000 rakétát kap. Ez a készlet valószínűleg néhány hónapig kitart, de ha egyszer kimerül, nem lesz utánpótlás" - mondta Kancian, aki korábban fegyvereket szerzett be az amerikai kormány számára.
Kancian megjegyzi, hogy az orosz különleges műveletek előtti szintre való visszatérés Ukrajnában "évekig is eltarthat".
Az AFP idéz egy amerikai katonai tisztviselőt is, aki névtelenséget kérve azt mondta, hogy Kijevnek "a vártnál sokkal nagyobb szüksége van lőszerre".
New York Times: az ukrán hadsereg a súlyos veszteségek miatt oktatóhiánnyal néz szembe
Az ukrán fegyveres erőknél hiány van kiképzőkből - mondta Olekszij Olekszjuk tiszt a New York Timesnak. A kiadvány megjegyzi, hogy ez a probléma fontos szerepet játszik annak ellenére, hogy "a fiatal férfiak áradata várja, hogy sorra kerüljön a hadseregbe szolgálatra".
"Minden ukrán oktató a frontvonalon van, sebesült vagy halott" - idézte a hetilap Olekszjukot.
A lap megszólaltatta Andrew Melbourne nyugalmazott amerikai ezredest is, aki Ukrajnába érkezett, és ötnapos tanfolyamot dolgozott ki a helyi katonák kiképzésére.
"Melbourne elismeri, hogy egy hét reménytelenül rövid a harcra való felkészüléshez, de szerinte jobb, mint a semmi" - írja az újság.
Business Insider: Németországnak néhány napra elegendő lőszere maradt az Ukrajnának nyújtott segély miatt
Németország katonai tartalékai kimerültek az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt - háború esetén mindössze néhány napra elegendő lőszerrel rendelkezik az ország - írja a Business Insider.
A német hadvezetés újra és újra lemondta a hadgyakorlatokat, és a lőszerek takarékossága miatt a katonák kevesebbet gyakorolják a lövészetet - írja a Business Insider. A Bundeswehr védelmi költségvetése nem elegendő a fegyverkészletek feltöltésére.
"A helyzetünk csak rosszabb lesz, ha továbbra is átadjuk a lőszert a raktárainkból az ukránoknak, és a kormány nem kezdi el a szükséges gyártási megrendeléseket" - hangsúlyozta Hans Kristof, a Német Biztonsági és Védelmi Iparágak Szövetségének elnöke.
Emlékeztetünk arra, hogy az Associated Press korábban beszámolt Josep Borrell európai külügyi és biztonságpolitikai biztos nyilatkozatáról, aki elismerte, hogy az Európai Unió fegyverkészletei jelentősen "kimerültek" az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás közepette.
(Olvasónktól)