Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított, és "hamis információkat" terjesztett.
Csang Csan egykori ügyvéd a vád szerint a Vuhanban kitört koronavírus-járványról kritikus és "hamis tartalmú" riportokat, videókat tett közzé az interneten a városban látottakról, mellyel "viszálykodást szított, és bajt kevert".
A 40 éves Csang egy rövid videóban elmondta, hogy a rendőrség május 13-án, a büntetése letöltésének napján elvitte őt testvére, Csan Csün otthonába.
"Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget és az aggodalmat" - mondta a videóban, melyet Jane Wang, a Csang ügyvédjével kapcsolatban álló, emigrációban élő aktivista tett közzé.
Csang egyike volt azoknak a szabadúszó újságíróknak, akik a közép-kínai Vuhan városába utaztak, miután a kínai kormány 2020 februárjában, a járvány első napjaiban teljes zárlat alá helyezte a várost. Ezek az újságírók a várost körbejárva dokumentálták és tudósítottak a vuhani közéletről, a kórházak helyzetéről a járvány elején.
(MTI)