A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról 3,85 százalékra.
Elemzők azzal számoltak, hogy a jegybank nem változtat a kamatszinten.
Az ötéves kamat tavaly június óta februárban változott először, az addigi 4,20 százalékról 3,95 százalékra, és ezt vitték lejjebb hétfőn 3,85 százalékra. Az egyéves kamat 2022 augusztusa óta háromszor módosult: tavaly júniusban 3,65 százalékról 3,55 százalékra, augusztusban 3,45 százalékra és most hétfőn 3,35 százalékra.
A kínai központi bank ugyancsak hétfőn az eddigi 1,8 százalékról 1,7 százalékra mérsékelte középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát, amelyet utoljára tavaly augusztusban csökkentett, akkor szintén 10 bázisponttal.
Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.
Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az ötéves kamatláb közvetlenül befolyásolja a jelzáloghitelek költségét, az éves kamatláb pedig az összes többi hitelét.
A jegybank hétfői közleménye szerint a kamatcsökkentésre a gazdaság pénzügyi támogatásának a növelése érdekében került sor. Kínában a gazdaság növekedése a második negyedévben bő egy éve legkisebb ütemű volt, részben a fogyasztói kiadások lassulása miatt. Elemzők szerint a kamatcsökkentés hatása valószínűleg korlátozott lesz, mivel a szerény csökkentés nem lesz elég ahhoz, hogy jelentősen élénkítse a háztartások és a vállalkozások hitelfelvételét.
(MTI)