Egy gázai templomnál menedéket kereső emberek közül sokan meghaltak, mások pedig megsebesültek, amikor az épületet izraeli támadás érte - közölte csütörtökön a Hamász-kormány belügyminisztériuma.
Zoom
Fotók: DailyO
A tájékoztatás szerint a Szent Porfíriosz görög ortodox templomot ért támadásnak "nagyszámú mártírja és sebesültje" van.
Az izraeli hadsereg pénteken elismerte, hogy előző nap légitámadást hajtott végre a térségben. "Korábban (csütörtökön) az Izraeli Védelmi Erők vadászgépei megtámadták a Hamász egyik parancsnoki és irányító központját" - mondta az izraeli hadsereg szóvivője. Ezt a központot "Izrael elleni támadások végrehajtására használták" - tette hozzá.
Zoom
Fotó: Ali Jadallah/Anadolu
Hangsúlyozta viszont, hogy "a Hamász szándékosan civilek által lakott területeken alakít ki állásokat, és a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja", megismételte egyúttal Izrael kérését, hogy ürítsék ki a Gázai övezet északi részét.
Szemtanúk szerint a légitámadás megrongálta a templom homlokzatát, és egy szomszédos épület összeomlott. Elmondásuk szerint a sérültek közül sokakat kórházba szállítottak.
Zoom
Fotó: Ali Jadallah/Anadolu/Getty Images
A jeruzsálemi ortodox patriarkátus "a lehető leghatározottabban elítéli a gázavárosi templomkomplexumát ért izraeli légicsapást" - olvasható hivatalos egyházi honlapon megjelent közleményében. A patriárkátus hangsúlyozza, hogy olyan támadások, amelyek egyházak és intézményeik, illetve az általuk nyújtott menedékhelyek ellen irányulnak, háborús bűncselekménynek minősülnek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A Szent Porfíriosz, amely az egyik legrégebbi, még működő templom a palesztin területen, egy minaret mellett, a régi Gáza történelmi negyedében található. A hely nem messze található az al-Ahli kórháztól, ahol kedd este egy robbanás 471 ember halálát okozta a Hamász hatóságai szerint.
A palesztin egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy 13 ember meghalt, köztük öt gyermek, miután az izraeli erők előző nap rajtaütöttek egy palesztin menekülttáboron a megszállt Ciszjordániában. A támadás a Núr as-Sámsz településen lévő menekülttáborban történt, Túl-Karm város közelében.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: