Izraeli katonák agyonlőttek egy amerikai állampolgárságú nőt a Náblusz városától délkeletre fekvő Bejtá (بيتا) nagyfaluban. A török származású Aysenur Ezgi Eygit (26) akkor lőtték fejbe éles lövedékkel, amikor feloszlatták a szomszédos zsidó települések tervezett, úgynevezett bővítése ellen nemzetközi aktivisták részvételével megtartott békés tüntetést. A megszállók éles lövedékkel, sokkoló- és könnyfakasztógránáttal támadtak a tüntetőkre. A mai gaztett emlékeztet a szintén amerikai Rachel Corrie 21 évvel ezelőtti, a Gázai övezetbeli Rafahban történt meggyilkolására – jelenti a WAFA Palesztin hírügynökség.
Zoom
A ma meggyilkolt Aysenur Ezgi Eygi (fotók: Wafa)
A megszállók az amerikai állampolgárságú Aysenur Ezgi Eygit éles lőszerrel fejbe lőtték, míg egy 18 éves palesztin fiatalembert combon lőttek. A Vörös Félhold helybeli mentőszolgálata mindkettőjüket a nábluszi Rafidijá Sebészeti Kórházba (مستشفى رفيديا الجراحي) szállították. Fuád Náfaa, a kórház igazgatója a WAFA Palesztin Hírügynökségnek elmondta: Aysenur Ezgi Eygi amerikai állampolgárt több éles lövedékkel a fejében szállították a kórházba, s a fejéből kifolyt az agyvelő. Az orvosi csapat szívét és tüdejét néhány percre újraélesztette, de végül a nő belehalt a súlyos sebesülésébe.
Zoom
Bejtá település mentőautója várakozik ma a gyilkolászás helyszínén
Palesztin források közölték: az amerikai állampolgárságú szolidaritási aktivista és más külföldiek a Fazaa kampány (حملة فزعة) keretében már hosszabb ideje rendszeresen tiltakoztak a zsidó telepesek atrocitásai, a palesztin gazdák földjeinek elrablása, terményeik rendszeres tönkretétele s általában az izraeli megszállás ellen. Gasszán Doglász, Náblusz kormányzóság kormányzója kijelentette:
Ami ma Bejtá faluban történt, az a megszállók által elkövetett bűncselekmények újabb fejezete. Izrael népirtó háborút vív a Gázai övezetben, de közben egy másik háborút is visel a megszállt Ciszjordániában. A megszálló egyik háborúban sem kegyelmez senkinek: irt gyermeket, időset, s a mai eset tanulsága szerint még más népek gyermekeit is. A megszállók célja az öldöklés, s erre kapnak utasítást, hogy kedvében járjanak a gyarmatosítóknak (zsidó telepeseknek – H. J.). Ezúttal egy békés tiltakozáson részt vevő, velünk szolidaritást vállaló külföldi nőt öltek meg.
Zoom
A fejbe lőtt Aysenur Ezgi Eygit beteszik a mentőautóba (a félreértés elkerülése végett: a háttérben látható fegyveresek a Palesztin Nemzeti Hatóság rendfenntartói)
A WAFA Palesztin Hírügynökség megjegyzi: az amerikai állampolgár, de török származású Aysenur Ezgi Eygi meggyilkolása emlékeztet bennünket a szintén amerikai, de keresztény Rachel Corrie mártírhalálára, akit a megszállók katonai buldózerrel szándékosan tapostak halálra, amikor 2003. március 16-án a Gázai övezetbeli Rafahban igyekezett megakadályozni egy palesztin orvos otthonának lerombolását.
Frissítés: menekülés közben lőtte agyon egy zsidó katona
Az aljazeera.com híre szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök elítélte a török származású, de amerikai állampolgárságú Aysenur Ezgi Eygi meggyilkolását a megszállt Ciszjordániában:
Elítélem Izrael barbár föllépését a Ciszjordánia megszállása elleni tüntetőkkel szemben, s imádkozom Isten irgalmáért Aysenur Ezgi Eygi polgártársunk számára, aki életét vesztette a tüntetők elleni támadás során.
Zoom
Recep Tayyip Erdogan (fotó: Reuters)
A 26 éves tüntető meggyilkolását a Török Külügyminisztérium is elítélte:
Elítéljük a Netanjahu-kormány által elkövetett gyilkosságot. Izrael megpróbálja megfélemlíteni azokat, akik föllépnek a palesztinok védelmében, és csatlakoznak a népirtás elleni békés küzdelmet folytatókhoz. Ez az erőszakos politika nem lesz sikeres. Az izraeli vezetőket elkerülhetetlenül felelősségre vonják majd a nemzetközi bíróságok előtt.
Zoom
A meggyilkolt Aysenur Ezgi Eygi, a Seattle-i Egyetem diplomása (fotó: AP)
A gyilkosság után ismertté vált, hogy az izraeli megszállás és a zsidó telepek további bővítése ellen a Náblusz melletti Beitá településen lezajlott tüntetésen a megszállást ellenző izraeli zsidó aktivisták is részt vettek. Egyikük, Jonathan Pollak (41) a sajtónak ezt nyilatkozta az amerikai állampolgár meggyilkolása után:
Az izraeli katonák akkor kezdtek belelőni a tüntetőkbe, amikor közülük több tucat palesztin, illetve néhány nemzetközi aktivista közös imát mondott a Beitá település melletti domboldalon, ahonnan rálátás van az Evjátár nevű illegális zsidó településre. (Egyébként a nemzetközi jog szerint minden zsidó település illegális, de ezt az említettet még az izraeli hatóságok is annak tartják – H. J.)
Az imádkozó csoportot ekkor katonák vették körül, mire a palesztinok összecsaptak a katonákkal. A katonák éles lőszerrel lőttek a palesztinokra, míg a palesztinok kővel dobálták őket. A tüntetők, köztük Aysenur Ezgi Eygi és én az összetűzés kirobbanásakor azonnal elhagytuk a dombot. Láttuk, hogy a közeli ház tetején álló két katona fegyvert tart a csoportra, majd a lövések is eldördültek. Amikor a lövések eldördültek, Aysenur Ezgi Eygi mintegy 10-15 méterrel volt mögöttem. Láttam, hogy egy olajfa mellett a földön fekve vérzik.
Zoom
Jonathan Pollakot államellenes tevékenység vádjával tárgyalásra vezetik a Jeruzsálemi Ítélőtábla elé 2020-ban. Jonathan Pollák izraeli zsidó grafikus, a múltban több ízben letartóztatták és elítélték, az úgynevezett Elválasztó Fal és az izraeli megszálllás elleni tiltakozások ismert alakja (fotó: Oren Zív)
Hering J. – Kuruc.info