A libanoni kormány kész végrehajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-os határozatát, amelyben az akkori egyhónapos háború után a testület elrendelte, hogy mind a Hezbollah síita milíciának, mind az izraeli hadseregnek ki kell vonulnia Dél-Libanonból, csak a libanoni hadsereg és az ENSZ-békefenntartók maradhatnak ott - közölte hétfőn Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.
A szóban forgó terület 30 kilométeres sávot fed le, az izraeli határtól a Lítáni folyóig terjed.
Mikáti arról is beszámolt: megállapodott Nabih Berri parlamenti elnökkel abban hétfői találkozójukon, hogy az új libanoni államfő megválasztására csak egy Izraellel megkötendő tűzszünet után kerülhet sor.
Libanonban az Izrael és a Hezbollah közötti 2006-os háború óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint a 2024. szeptember 23-i izraeli légicsapásokban. A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az országban az elmúlt két hét alatt legkevesebb ezer ember vesztette életét, és több mint hatezren megsebesültek.
"Mi Libanonban készen állunk az 1701-es ENSZ BT- határozat teljesítésére, és egy tűzszüneti megállapodás végrehajtása után azonnal a Lítáni folyótól délre fekvő területre telepítjük a libanoni hadsereget feladataik teljes körű ellátására", az ENSZ-békefenntartókkal együttműködésben - közölte Mikáti. A libanoni parlament csak ezt követően ülne össze az elnökválasztásra.
Az ENSZ BT-nek a második libanoni háborút lezáró, 2006-os határozata felszólította a Hezbollahot és Izraelt minden hadművelet azonnali beszüntetésére, és az összes libanoni nem reguláris fegyveres csoport leszerelésére, a Lítáni folyótól délre pedig csak az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL) egységének és a libanoni hadseregnek a jelenlétét engedélyezi.
Izrael külügyminisztere szeptember végi levelében már felhívta az ENSZ BT figyelmét arra, hogy a 18 éve elfogadott határozat értelmében a Hezbollahnak ki kell vonnia erőit a libanoni-izraeli határ menti 30 kilométeres sávból. A szervezet a kötelező érvényű határozat végrehajtását arra hivatkozva utasította el, hogy Izrael nem teljesíti a maga kötelezettségét.
(MTI nyomán)