A belga szövetségi ügyészség a héten nyomozást indított egy belga-izraeli állampolgárságú férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy Gázában háborús bűncselekményeket követett el - írta a Le Soir napilap pénteken.
Az igazságügyi vizsgálatot egy palesztin újságíró, Younis Tirawi oknyomozó tevékenysége indította el, aki október elején az X közösségi médiában tette közzé a Fantom elnevezésű izraeli mesterlövészegység által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásának eredményeit.
Az újságíró ennek az egységnek tulajdonítja több fegyvertelen személy kivégzését, amelyet izraeli katonák filmeztek le és tettek közzé az interneten. A De Morgen napilap korábban arról számolt be, hogy egy Brüsszelben élő, húszas éveiben járó, belga-izraeli állampolgárságú férfi részt vehetett a "halálosztag" tevekénységében.
A Le Soir megkeresésére a szövetségi ügyészség bejelentette, hogy "a birtokában lévő információk vizsgálata után úgy döntött, hogy nyomozati dossziét nyit a belga állampolgár gázai tevékenységével és az általa esetlegesen elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatban".
Paul van Tigchelt ügyvivő igazságügyi miniszter csütörtökön a belga szövetségi parlamentben megerősítette, hogy a szövetségi ügyészség vizsgálatot indított.
"Ha van bizonyíték arra, hogy ez a személy háborús bűnöket követett el, akkor a szövetségi ügyészségen keresztül Belgiumban vagy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt lehet felelősségre vonni" - jelentette ki. Hozzátette: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de ez semmiképpen sem mentesíti a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásának kötelezettsége alól.
(MTI)