2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban22:18 Terrorizmus gyanújával indítottak nyomozást Svájcban egy késelés miatt21:53 A Miskolci Törvényszék szerint Alaptörvény-ellenes, hogy Lorettáék nem cserélgethetik a nemüket és a nevüket21:16 Biden azt hiszi, az egész világot kell vezetnie20:50 "Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon" - ígérte Kásler20:27 "Elvette" egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban20:04 Moldovai elnökválasztás: elutasították Igor Dodon fellebbezését19:50 Biden ma is rágódhatott azon, hogy vajon még mindig nem kapta meg Putyin gratulációját, vagy már el is felejtette19:38 Az egész országban sűrű ködre figyelmeztetnek19:11 Ennyi év után is képes túlképzett migránsokról hazudozni az Európai Bizottság - és még többet akarnak belőlük18:22 Rogán bizottsági meghallgatásán emlegette fel: ők tartják életben közpénzből a ballib sajtót18:14 "Ukrán barátaink" nem engedték be Kárpátaljára Grezsa István miniszteri biztost18:08 Pennsylvaniában is hitelesítették Biden győzelmét17:40 Újabb ballib segélyvisítás: Gyöngyösi Dobrevékkel könyörög "Európának", hogy álljon ellen a "hitleri-sztálini" Orbánnak17:08 Indiában érezte magát a cigány: novemberben mezítláb rongált a gyöngyösi buszpályaudvaron
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Zsidóbűnözés :: :: Hozzászólások

Könyvajánló - David Irving: Felkelés! Egy nemzet küzdelme: Magyarország 1956

1956. október 23-a a magyar történelem egyik legjelesebb napjaként vonult be a köztudatba, annak ellenére, hogy az évtizedek során számos hullarabló igyekezett a népfelkelés emlékét bemocskolni. Aktualitásánál fogva most egy olyan kötetet szeretnék ajánlani és bemutatni, amely jelen sorok írójának alapvető mérföldkő volt az 1956-os események helyes értelmezésében. Ez a könyv pedig nem más, mint David Irving brit történész munkája, a Felkelés! Egy nemzet küzdelme: Magyarország 1956 című kötet, mely először 1981-ben látott napvilágot külföldi kiadásban, Magyarországon pedig a Gede Testvérek kiadó jóvoltából juthatunk hozzá.
Zoom
Forrás: moly.hu
David Irving 1938-ban született Nagy-Britanniában, munkássága pedig pótolhatatlan értékkel bír azok számára, akik a fősodratú, politikailag végletekig korrekt és agyoncenzúrázott történelem helyett valódi ismeretekre szeretnének szert tenni a XX. század történetével kapcsolatban. Munkássága széles skálán mozog, megannyi remek kötettel (a tervek szerint ezek folyamatosan bemutatásra kerülnek majd), fő kutatási területe pedig a nemzetiszocialista Németország, illetőleg a Harmadik Birodalom világháborús története. A háború, a nemzetiszocializmus és a legfőbb képviselőinek bemutatása mellett olyan gyöngyszemek is napvilágot láttak áltata, mint az agyonhallgatott, ugyanakkor porig bombázott Drezda története, vagy éppen – kissé távolodva a témától – az 1956-ról szóló kötete.
Meglátásom szerint a legtöbb 1956-tal foglalkozó könyv hibája, hogy kevés teret enged a fontos előzményeknek (a kommunista rezsim természete, a '45-től '56-ig terjedő időszak tárgyalása stb.), valamint, hogy a forradalom oldalára állt személyeket teljességgel egy kalap alá veszi. A jellemző tucatkönyvek így sem a népfelkelés természetét, sem pedig a minket körülvevő atmoszférát, politikai helyzetet nem tudják megfelelő módon ábrázolni. Mindamellett, hogy külföldi történész a legritkább esetben foglalkozik magyar történelemmel – ilyen alapossággal legalábbis – pontosan az előbb felsorolt pontok Irving könyvének erősségei.
A brit történész források széles tárházát hozza el nekünk, munkáján látszik, hogy a legapróbb részletekre is kínosan ügyelt. A teljesség igénye nélkül a kutatásai során eljutott Veronába, New Yorkba, Rómába, Münchenbe, sőt, még Moszkvába és Budapestre is (a könyv készültekor még létezett a szocialista blokk). Beszélt túlélőkkel, szemtanúkkal, eddig fel nem vonultatott forrásokat is felhasznált (a CIA szerepe, amerikai ügynökségi jelentések, szemtanúktól, túlélőktől szerzett további dokumentumok stb.), hogy minél részletesebb képet kapjunk azokról a bizonyos napokról.
Zoom
David Irving művének 2010-es külföldi kiadása egy modernebb borítóval (forrás: Amazon)
De vajon mi lehet az oka annak, hogy e remek munka – ha nem is hivatalosan indexen – de abszolút mellőzött szerepben van, David Irving egyéb munkáival együtt? Természetesen a politikai korrektség teljes mellőzése, a fősodratot megszégyenítő igazmondása, sőt, a lelkesen elhallgatott tények feltárása, kézenfekvő, ám mégis letagadott összefüggések bemutatása.
Mindamellett, hogy képet kapunk arról, hogy 1956 valódi hősei még csak véletlenül sem a Nagy Imrék, Maléter Pálok voltak, remekül ábrázolja a felkelők viszonyát a "kommunista reformátorokkal". A terjedelmes, több mint 600 oldalas munka sorra dönti meg a toposzokat a "mártír miniszterelnökről", a hibásan agyonmagasztalt "haladó kommunista értelmiségről", vagy éppen a rezsimmel kollaboráló, kizárólag némi enyhülést kívánó Petőfi kör irodalmárairól, a társutas művészekről. Soha egyetlen műben nem látjuk ilyen élesen az ellentétet a felkelők és a társutas politika, művészvilág között. Amíg utóbbiak a kommunizmus megreformálásáért harcoltak (köztük számos zsidó, akiknek származását Irving – nagyon helyesen – nem rejti véka alá, sőt, fontosságát ki is emeli), addig a felkelők egyértelműen a kommunizmus megdöntéséért.
Ordító különbség, melyet mind a mai napig elhallgatni igyekeznek. Az egyes szereplők zsidó származása pedig nem csak egyéni szinten érdekes, hanem a felkelés szempontjából is, melynek egyik kiváltó oka pontosan a hatalom zsidó jellege volt (már csak ezért sem bízhattak meg a felkelők a reformkommunista nézeteket valló, zsidó származású értelmiségi, politikai körökben.)
S, hogy miért a lehető legjobb, legpontosabb kifejezés a felkelés szó az 1956-os eseményekre? A könyv erre is kielégítő választ ad, de a következő publikációm egyik fő témája is ez lesz.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
Tekintse meg eddigi könyvajánlóimat, könyvbemutatóimat is:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready