Tárgyalóasztalhoz csábította az LMP-t Gyurcsány Ferenc, de a végeredményre nem lehet büszke. Úgy tűnik, nem sikerült meggyőzni egymást arról, kell-e a Jobbik a kormányváltáshoz vagy sem. Szél szerint volt értelme eljönni, kiderült, van, aki csak szavakban akar kormányváltást - számol be a kupaktanácsról a HVG.
Zoom
Gyurcsány Ferenc DK-elnök meghívására nagyjából másfél órát tárgyalt egymással az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP, azonban megállapodás nem született. A Jobbikot is hívták, de nem jött el. Bár Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, itt nem a választási együttműködésről lesz szó, azért csak szóba került ez is.
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, szerinte fontos előrelépés, hogy egyáltalán asztalhoz ültek, ez még csak egy folyamat kezdete. Tudomásul veszik, hogy a Jobbik nem jött el, de arra kérték az LMP-t, ez ne korlátozza őket a további tárgyalásokban. Míg az LMP szerint csak a teljes ellenzéki összefogásnak van értelme, addig Karácsony Gergely és Molnár Gyula MSZP elnök szerint a baloldali pártok együttműködésével is le lehet váltani a kormányt.
Molnár Gyula azt mondta, nem kérték, hogy az LMP tárgyaljon a nevükben a Jobbikkal. Arra továbbra is lát esélyt, hogy lesz megállapodás az LMP-vel. Korábban a 444.hu írt arról, egy olyan körzetben, ahol az LMP-s esélyes, a vidéki szocialistának leszóltak, gőzerővel kampányoljon az egyéni jelölt mellett, mert úgy látszik, nem koordinálnak. Molnár Gyula erre azt mondta, úgy tűnik, az a baj, hogy az eredeti üzenet nem érkezett le. "Minden körzetben gőzerővel kampányolunk, ha változás lesz, szólok."
Zoom
Arra a hírre, hogy állítólag fideszesek sms-ben fenyegetőztek, hogy eszükbe ne jusson megállapodást kötni a Jobbikkal, Molnár Gyula azt mondta: "a Fidesz nem sms-t küld, hanem lófejet."
Bár Karácsony Gergely azt mondta, az ördöggel is össze kell fogni, arra azért nem biztatna, hogy a választók szavazzanak jobbikos jelöltre. "Tárgyalunk bárkivel bármiről, de attól még nem ajánljuk a Jobbikot. Mi szívesen tárgyalnánk velük, ha méltóztatnának leülni."
Gyurcsány Ferenc DK-elnök először sajnálkozott, hogy a Jobbik nem jött el, mindenesetre szerinte is jó, hogy sikerült kimozdítani az Orbánnal szemben álló pártokat a tárgyalásképtelenségből. Itt az LMP-re gondolt, amely velük nem, csak az MSZP-Párbeszéddel tárgyalt eddig.
Gyurcsány arról ábrándozott, a baloldali pártok szavazói közösen elegen vannak ahhoz, hogy egyeztetett indulás esetén kisebbségbe szorítsák a Fideszt. (Karácsony kormányváltásról, Gyurcsány kisebbségbe szorított Fideszről beszél.) Bár megérti, hogy az LMP szerint kell a Jobbik is, ezzel nem értenek egyet. Azt mondta, hajlandók olyan koordinációra az LMP-vel is, mint az MSZP-vel, számokról azonban egyelőre nem beszélt. Ahhoz meg kell várni az LMP keddi elnökségi ülését. Gyurcsány fontosnak nevezte: egyik párt sem segíti ki a Fideszt, ha az kisebbségbe kerül. Ez volt az egyik, amit ki akart mondatni velük.
Zoom
Az LMP-s delegáció nem a DK-s sajtóteremben - értelemszerűen DK-s matrica mögött -, hanem a párt székháza előtt tartott sajtótájékoztatót. Ők már nem voltak ilyen optimisták: Szél Bernadett szerint megérte eljönniük, mert így legalább világosan kiderült számukra, a DK nem hajlandó semmilyen együttműködésre a Jobbikkal, hiába beszél Gyurcsány a tárgyalásról. Gyurcsány maga a sajtótájékoztatón azt mondta: "ha valaki még tárgyalni sem hajlandó, azzal nem fog létrejönni semmilyen megállapodás." A mostani visszautasítás után nem számít arra, hogy Vonáékat sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni.
Szél továbbra is kitart amellett, csak a teljes ellenzéki koordináció vezethet sikerre. Hétfőn tárgyal Vona Gáborral - a hvg.hu kérdésére azt mondta, miután mindketten országjáráson vannak, vidéken találkoznak majd, várhatóan későn -, utána kedden beszámolnak az elnökségnek arról, mire jutottak a tárgyaláson.
Frissítés: Az LMP-sek szerint Gyurcsány részegen tárgyalt a demokratákkal
Az LMP kecskeméti jelöltje, Vágó Gábor a megbeszélés után a 444 blog riporterének azt mondta, hogy köszönik a meghívást a DK-nak, megsüvegeli a gesztust, és a pogácsa is csak közepesen volt száraz, de még így is hagy némi kívánnivalót maga után a vendéglátó, Gyurcsány Ferenc viselkedése.
„Ha én mondjuk részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom viszkivel.”
A riporter kérdésére, miszerint hogyan érti Vágó a részegséget Gyurcsány esetében, a politikus azt mondta: azt mind fizikailag, mind a szó átvitt értelmében komolyan kell venni. Szerinte az az alázat, ami az LMP-ben a párt komfortzónájából kilépve megvolt akkor, amikor leült tárgyalni a baloldali pártokkal a koordinációról, Gyurcsánynál csak mérsékelten volt tapasztalható - írja az Azonnali.
(HVG - Azonnali nyomán)
Kapcsolódó: