2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos, Patrícia, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:04 Bűnmegelőzési razziát tartott a rendőrség Budapest V., VI. és VII. kerületében21:39 Teljes gőzzel üzemel a török-amerikai műveleti központ20:58 Negyvennyolcezer embert evakuáltak a kelet-kínai Fucsien tartományban a Bailu tájfun közeledése miatt20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet17:41 Három tonna kokaint foglaltak le Rotterdamban17:05 Közös megyei listát indít Komárom-Esztergomban a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum stb.16:49 Nem lopott, csak önkényesen elvett autó parkolt bunkón az árokban Barcson16:32 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor hétfőn újrázik15:16 "Egyszer és mindenkorra, bármilyen formában merüljön is fel: összefog-e a Jobbik bármelyik baloldali párttal?"14:43 Szó szerint égető a helyzet: a tűzoltók 74 százaléka készül a pálya elhagyására14:04 "A tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt" - Irán új rakétát tesztelt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül

Reklám

Százezer lakosra vetítve 345-en halnak meg rákban Magyarországon, ez a legmagasabb adat az Európai Unió országai közül, derült ki az Eurostat adataiból. (Az EU statisztikai hivatalának adatai 2016-ból származnak, erre vonatkozóan ezek a legfrissebb információk.)
Zoom
Illusztráció: Jayachandran/Mint
A férfiak majdnem kétszer többen halnak meg daganatos megbetegedésben, mint a nők. Százezer férfira vetítve 478 rák okozta haláleset jut, a nőknél 262.
Az orvosok egyébként sokszor hangoztatják, hogy a férfiak sokkal gyakrabban hagyják ki a szűrővizsgálatokat, és csak súlyosabb állapotukban fordulnak orvoshoz, gyakran ez odáig fajul, hogy már csak akkor keresik fel az egészségügyi intézményeket, amikor már munkaképtelenek.
Uniós szinten egyébként keringési megbetegedésekben hal meg a legtöbb ember, ebben a mutatóban hatodik helyen állunk, 737 ilyen haláleset jut százezer emberre. A gazdasági fejlettség, és az abból fakadó életszínvonal is hatással van a halálozási okokra, hiszen a keringési megbetegedések esetén az EU-hoz 2004 után csatlakozott államok foglalják el a rangsor első felét.
Ausztriában például közel fele annyian halnak meg keringési betegségekben – például agyvérzésben, szívrohamban –, mint Magyarországon.
A szülésből fakadó halálokok tekintetében is ramatyul állunk, Észtország után ugyanis nálunk hal meg a legtöbb nő szülésben. Százezerből átlagosan 0,26-an veszítik életüket ilyen módon. Pici öröm az ürömben, hogy ha 2012-től nézzük ezt a statisztikát, akkor a középmezőnyben vagyunk. A csecsemőhalandósági mutatóban a kilencedik legrosszabb a magyar egészségügy mutatója.
Az összesített statisztikában is borzalmasan teljesít a magyar egészségügy, minden halálozási mutatót összevetve is az ötödik legrosszabbak vagyunk az EU-rangsorban.
Az összesített, uniós szintű adatokat nézve
  • 36 százalék hal meg keringési megbetegedésben;
  • 26 százalék rákban;
  • 8 százalék légzőszervi megbetegedésben;
  • 5 százalék balesetekben
  • 4-4 százalék emésztőrendszeri betegségben, mentális betegségben (például demencia) és idegrendszeri betegségben (például Alzheimer-kórban).
Az Európai Unióban 100 ezer lakosra átlagosan 1002 haláleset jutott 2016-ban. A legalacsonyabb halálozási arányt Spanyolországban (829), Franciaországban (838), Olaszországban (843), Máltán (882), Luxemburgban (905), valamint Svédországban (913) regisztrálták.
A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által kiadott Demográfiai Portré 2018 halandóságra vonatkozó fejezetének legszomorúbb tanulságai közé tartozik, hogy nemcsak európai összevetésben, hanem közép-kelet európai szinten is a magyarok halnak a legkorábban.
(Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready