Bezár!
2019. november 13., szerda, Szilvia, Bulcsú, Enese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:21 Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több tartományában12:34 Megrendszabályozná a Fidesz a "Tordai-Jakabokat": kitiltást és egyéves fizetésmegvonást is kaphatnak12:00 Berlinben építi meg első európai gyárát a Tesla11:40 Megkezdődött az Iszlám Állam tömeggyilkos emírjének pere Budapesten11:22 Továbbra is érkeznek az esélytelen rakéták a Gázai övezetből Izraelbe11:13 Muzulmánok ellen tervezett fegyveres támadással gyanúsítanak két lengyelt10:44 A Japán Birodalmi Haditengerészet jelentősebb technikai fejlesztései09:55 Napi Bencsik: Mészárosék nem loptak, szerencsésen versenyeztek09:29 Az oroszbarát szocialisták megbuktatták az EU felé közeledni akaró moldovai kormányt08:44 Erre tart a klímabolsevizmus: Jane Fonda már nürnbergi pereket akar azok ellen, akik nem harcolnak velük08:33 Leleplezett mélyállam: megnevezték a Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárogtatóját07:58 Ideiglenes elnökké nyilvánította magát a bolíviai szenátus egyik alelnöke07:45 Zivatarokra és széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat07:33 Egyelőre nem lesz Putyin-Zelenszkij találkozó06:50 Nyugodtabb szívvel lehet vonatra ülni - de csak a mai napon
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül

Reklám

Százezer lakosra vetítve 345-en halnak meg rákban Magyarországon, ez a legmagasabb adat az Európai Unió országai közül, derült ki az Eurostat adataiból. (Az EU statisztikai hivatalának adatai 2016-ból származnak, erre vonatkozóan ezek a legfrissebb információk.)
Zoom
Illusztráció: Jayachandran/Mint
A férfiak majdnem kétszer többen halnak meg daganatos megbetegedésben, mint a nők. Százezer férfira vetítve 478 rák okozta haláleset jut, a nőknél 262.
Az orvosok egyébként sokszor hangoztatják, hogy a férfiak sokkal gyakrabban hagyják ki a szűrővizsgálatokat, és csak súlyosabb állapotukban fordulnak orvoshoz, gyakran ez odáig fajul, hogy már csak akkor keresik fel az egészségügyi intézményeket, amikor már munkaképtelenek.
Uniós szinten egyébként keringési megbetegedésekben hal meg a legtöbb ember, ebben a mutatóban hatodik helyen állunk, 737 ilyen haláleset jut százezer emberre. A gazdasági fejlettség, és az abból fakadó életszínvonal is hatással van a halálozási okokra, hiszen a keringési megbetegedések esetén az EU-hoz 2004 után csatlakozott államok foglalják el a rangsor első felét.
Ausztriában például közel fele annyian halnak meg keringési betegségekben – például agyvérzésben, szívrohamban –, mint Magyarországon.
A szülésből fakadó halálokok tekintetében is ramatyul állunk, Észtország után ugyanis nálunk hal meg a legtöbb nő szülésben. Százezerből átlagosan 0,26-an veszítik életüket ilyen módon. Pici öröm az ürömben, hogy ha 2012-től nézzük ezt a statisztikát, akkor a középmezőnyben vagyunk. A csecsemőhalandósági mutatóban a kilencedik legrosszabb a magyar egészségügy mutatója.
Az összesített statisztikában is borzalmasan teljesít a magyar egészségügy, minden halálozási mutatót összevetve is az ötödik legrosszabbak vagyunk az EU-rangsorban.
Az összesített, uniós szintű adatokat nézve
  • 36 százalék hal meg keringési megbetegedésben;
  • 26 százalék rákban;
  • 8 százalék légzőszervi megbetegedésben;
  • 5 százalék balesetekben
  • 4-4 százalék emésztőrendszeri betegségben, mentális betegségben (például demencia) és idegrendszeri betegségben (például Alzheimer-kórban).
Az Európai Unióban 100 ezer lakosra átlagosan 1002 haláleset jutott 2016-ban. A legalacsonyabb halálozási arányt Spanyolországban (829), Franciaországban (838), Olaszországban (843), Máltán (882), Luxemburgban (905), valamint Svédországban (913) regisztrálták.
A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által kiadott Demográfiai Portré 2018 halandóságra vonatkozó fejezetének legszomorúbb tanulságai közé tartozik, hogy nemcsak európai összevetésben, hanem közép-kelet európai szinten is a magyarok halnak a legkorábban.
(Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready