Kilenc délvidéki magyar civil szervezet és három párt nyílt levélben fordult Pásztor Bálint parlamenti képviselőhöz, hogy kezdeményezze a 65 évvel ezelőtti magyarellenes megtorlás parlamenti elítélését, valamint a hozzátartozók kárpótlását.
A szervezetek és a pártok levelükben felkérik Pásztor Bálintot, Szerbia képviselőháza kisebbségi frakciójának elnökét, a VMSZ parlamenti képviselőjét, hogy a Szrebrenica–rezolúció napirendre tűzésének alkalmával javasolja, annak szövegébe foglalják bele az 1944–1945-ben Szerbia területén több tízezer magyar kivégzésének az elítélését is, hogy Szerbia biztosítsa az áldozatokról való méltó megemlékezésre való jogot és kárpótolja a hozzátartozóikat. Amennyiben ez nem lehetséges, javasolja egy ezzel kapcsolatos külön nyilatkozat elfogadását.
Emlékeztettek, hogy a megbékélés érdekében az európai államok már régen elítélték a hasonló jellegű bűncselekményeket. Az Újvidéki Megemlékező Bizottság ezzel kapcsolatban már négyszer fordult Szerbia és Magyarország elnökéhez – eredménytelenül. A délvidéki magyar civil szervezetek részéről több más kezdeményezés is volt ezeknek az eseményeknek a tudományos feltárására és az ottani magyarok rehabilitálási és kárpótlási ügyének méltányos rendezésére. A szerb hivatalos szervek beismerték, hogy népirtás történt, a bocsánatkérésre és a kárpótlásra azonban mindeddig nem került sor. Mint írják a levélben, Pásztornak nemcsak joga, hanem kötelessége is beterjeszteni ezt a javaslatot.
(Vajdaság Ma - MNO nyomán)