"Tömegverekedés vacsora közben

A sérülteket először a vacsorán részt vevő orvosok látták el

N. N. M.   2008. október. 16., 11:41  | Frissítve: 2008. október. 16., 13:41

SZABADSZÁLLÁS | Tömegverekedés volt egy szabadszállási étterem előtt. A városban úgy tudják, hogy legkevesebb ötven, botokkal felfegyverkezett garázda esett a vendéglőben tartózkodóknak szombat éjjel.

A rendőrség által kiadott első közlemény szerint egy szabadszállási szórakozóhely előtti közterületen szombaton 22 óra 10 perckor megjelent öt férfi. Közöttük és a zártkörű rendezvény három vendége között szóváltás alakult ki. Majd az öt fős csapathoz tartozók botokkal és fadarabokkal olyan súlyosan bántalmazták a három férfit, hogy azok nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek.

Egymásnak ellentmondó információk

Ehhez képest kedden már arról beszéltek az emberek Szabadszálláson, hogy legalább ötvenen lehettek a „támadók”. A súlyosan sérültek száma pedig valóban három, ám ennél jóval több könnyebb sérültje is volt a verekedésnek. Közben a rendőrség is módosított: kedden a főkapitányság szóvivője már tizenöt garázdáról tett említést. Hozzátéve, hogy a vendégek közül hárman súlyosan egy személy könnyebben, a zártkörű estet megzavarók közül pedig egy ember ugyancsak súlyosan megsérült.

Szabadszálláson ekkor már jobbára csak járókelőktől lehetett, egymásnak ellentmondó, információkat szerezni. Névvel senki sem akarta vállalni a tájékoztatást. (Kuruc.info: Gy.k. mindenki retteg a cigányok bosszújától. Hol élünk, tessék mondani?! A farok csóválja a kutyát?!) Abban minden informátorunk egyetértett, hogy a vendéglőt szombat este egy hagyományőrző csoport foglalta le. Tagjai napközben rókavadászatot imitáló lovagláson vettek részt. Este a programra hivatalos 25-30 lovast baráti összejövetelen látták vendégül. A desszertnél tartottak, amikor odakint néhányan verni kezdték az étterem ajtaját, miközben trágár módon szidták a bent lévőket. A baráti társaság néhány tagja kiment és próbálta békíteni a garázdaként fellépő öt férfit. Egy ideig úgy tűnt, hogy sikerrel, azonban kisvártatva elszabadultak az indulatok.Előbb csak ököllel ütötték egymást, majd a vacsorát megzavaró garázdák telefonon erősítést kértek. Erre a közeli kocsmákból botokkal és fadarabokkal felfegyverkezett „friss erők” érkeztek. Az így kiegészült „támadó” csapatról beszélték utóbb a szabadszállásiak, hogy legalább ötvenen lehettek. Többen azt is elmondták, hogy a sérülteket először azok az orvosok látták el, akik részt vettek a baráti vacsorán.

A rendőrség továbbra is csak 15 fős csoportról tud

- Az étterem tulajdonosa hívta fel a rendőrséget jóval 22 óra után azzal, hogy 22 óra 5 perckor kezdődött a verekedés. A kollégáink 22.25-kor értek a helyszínre, ahol kettéválasztották a csoportot, megkezdték az igazoltatásokat és az adatgyűjtést. Mi továbbra is csak 15 fős csoportról tudunk – mondta el tegnap Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a megyei főkapitányság szóvivője. Hozzátette: véleménye szerint az éjszakai órákban nem túlzott az, hogy a bejelentést követően – ami 22:10 és 22:15 között történt – csak 10-15 perc múlva érkeztek rendőrök a helyszínre.

Szabadszálláson egyébként a hét elején az terjedt el, hogy a vacsora egyik szervezőjét felkereste vasárnap a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyik tagja, hogy tájékozódjon a történtekről. (Kuruc.info: ha valakinek bármi kétsége lett volna az elkövetők származásával kapcsolatban...)

Keretes anyag: Mit mondanak a verekedést végignéző utcabeliek?

Munkatársunknak több utcabeli lakó nagyjából egybehangzóan sorolta el a csetepaté lefolyását. Ugyancsak 40-50 fős erősítést emlegetnek és tudni vélik, hogy korántsem csak helyből, hanem Kunszentmiklósról is érkeztek az öt roma segítségére. - Mobillal riasztották őket, két nagy autóval futottak be vagy harmincan (Kuruc.info: atyaég, mekkora autók lehettek, ha kb. 15-en befértek darabjába. Vajon miből vették, és miből tartják fenn?!). Azért tudom, mert a túloldali sarokról néztem a verekedést. Azonban mire a rendőrök megérkeztek, a banda nagy része felszívódott - mesélte egy asszony. Szomszédja, egy férfi szerint az erősítésként befutó társaság rendkívül agresszívan lépett fel, azonnal támadtak. - Volt közöttük egy nyomorék asszony, még ő is beszállt a verekedésbe. Tolokocsijával begurult a vendégek közé s egy hatalmas deszkadarabbal ütötte a nők, férfiak lábát, akiket csak ért. (Kuruc.info: Cigányterminátor vazze... Nem adja fel, csak a présgép alatt. Ilyen nincs. Ugye rokkantnyugdíjas a drága? Erre van ereje, tessék mondani?! Rokinyugdíjat azonnyomban elvenni!) Szerintem nagyon sokan megsérülhettek. Azt pedig én is csak hallomásból tudom, hogy az egyik idősebb férfi vendéget jóval a zűrzavar elcsitultával találtak meg a bokrok alatt eszméletlenül, állítólag most is kórházban ápolják - tette hozzá a szemtanú. (M. J.)"
(baon; vannak kommentek)
Kuruc.info: Ugye, már megint nem csattogott a gumibot, és megint szólt a hatlövetű gumilövedék szóró. Ott ez nem jár? A nyomorék(?) asszonytól holnap megvonják-e a rokkantnyugdíjat? A kérdés költői...
Próbáljuk meg rekonstruálni, mi történhetett. A hagyományőrzők valószínűleg fegyverekkel (vagy annak látszó tárgyakkal) voltak és/vagy terepruhában és/vagy uniformisban és/vagy történelmi viseletben. A 70-es IQ-jú, azaz rendkívül beszűkült tudatú, minden, a normálistól eltértően öltöző emberben (ugye emlékszünk még a Gárda-fantom sztorijára?) gárdistát látó cigányoknak több se kellett, rögtön lerohanták őket. Az eredmény: lényegesen több súlyos sérült a fehér, mint a mokka oldalon.

Tessék mondani! Száva Vince, Klecska Ernő, Hell István, Magyar (Ungár) Elemér, Kolompár Orbán, Horvát Aladár, a Mohácsi-klán odamegy rasszizmusról nyivákolni?! Ez ugyanis nem a "szokásos" "két cigánycsalád hajbakap"-eset, hanem valószínűsíthetően erősen befigyel az orkok fehérellenes rasszizmusa is.
Frissítés (okt. 18. reggel): az MNO köv. híréből kiderül, hogy valóban a cigányok támadtak a magyarokra, és hogy a mokka verekedők közül eddig csak kettőt azonosítottak be; azokat is szabadlábon hagyták. Miközben hárm súlyosan sérült fehér van. Tessék mondani, hol itt az azonos elbírálás? Hadd utaljunk a barcsi (szigetvári) buckalakó-pofozó fiúkra, azokat persze azonnal bevágták februárban az előzetesbe. Úgy, hogy a "kárvallott" cigányoknak az égvilágon semmi bajuk nem esett. Miért e kettős mérce?! A rétinégerek miért verhetnek büntetlenül magyart, ugyanakkor miért csukják le azonnal a fehéreket, ha meg meri pofozni a mokkát?

"Cigányok támadtak egy vacsorázó társaságra Szabadszálláson
2008. október 17. 17:21

Pálffy Lajos
Tömegverekedés volt a múlt szombaton este egy szabadszállási vendéglő előtt. A rendelkezésünkre álló adatokból valószínűsíthető, hogy cigányok támadtak egy vacsorázó társaságra. A bunyónak a kiérkező rendőrök vetettek véget, a támadók nagy része elmenekült, a vacsorázók közül öt sérültet szállítottak a mentők kórházba.

Egy 25-30 fős hagyományőrző társaság, többnyire gyermekes házaspárok vacsoráztak múlt szombaton Szabadszállás egyik vendéglőjében, a Tóth Automix Sörkertben és Étteremben. Az egész napos lovaglás után asztalhoz ülők este 10 óra után már a desszertnél tartottak, amikor a vendéglő egyik alkalmazottja szerint a nyitott ablakon keresztül cigányok inzultálták őket. Az étterem előtt kialakuló konfliktus során a támadók telefonon erősítést is hívtak a környék kocsmáiból, akik azonnal belevetették magukat a küzdelembe. (Kuruc.info: tetszik érteni: minden cigány a kocsmában volt. Vajon miből futotta rá? A segílykéből?!)

Az öt súlyosabb sérülést (orr és állkapocstörés) eredményező „csatának” a kiérkező kunszentmiklósi rendőrök vetettek véget. A két rendőrautó érkezésére a dorongokkal felvonuló 15-20 támadó nagy része elszaladt, de a kiabálás és az igazoltatás egészen hajnali egyig eltartott – tájékoztatta a névtelenül nyilatkozó vendéglős az MNO-t.

A nem mindennapi esetről Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét is megkérdeztük. Nyikos mindenek előtt azt hangsúlyozta, hogy a nyomozás az elején jár, ezért sok minden még tisztázásra szorul. Az is, hogy miért következett be ez a támadás, mi volt az indítéka a vacsorát megzavarók férfiaknak. A szóvivő arról tudott csak tájékoztatni, hogy jelenleg két gyanúsítottja van a csoportos garázdaságnak minősülő ügynek, akik a támadók közöl kerültek ki és szabadlábon védekezhetnek. Nyikos öt sértettről is beszámolt, de hozzátette, hogy a tanúkihallgatások folyamatosan zajlanak, tehát ezek a számok még változhatnak.

A szóvivő a történtek kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a megkezdett rendőri intézkedést be tudták fejezni, a kivonuló rendőri erő elegendő volt a verekedők szétválasztására, igazoltatására. Riasztólövések nem voltak, a kommandósokat sem kellett bevetni és a rendőröknek megfelelő számú tanút is sikerült találni. Nyikos Tamás arról is beszámolt, hogy a rendőrség kiemelt szinten kezeli az valóban példa nélküli ügyet. Külön nyomozócsoportot alakítottak a részletek felderítésére és a kihallgatások eredményeit osztályvezetői szinten egyeztetik folyamatosan.

A baon.hu, a Bács-Kiskun megyei internetes portál tudósítása szerint a verekedés után a vacsora egyik helyben lakó résztvevőjét megkereste szabadszállási cigány kisebbségi önkormányzat egyik tagja, hogy tájékozódjon a történtekről. Az MNO a kisebbségi önkormányzat telefonján próbált tájékozódni, de az az előfizető kívánságára átmenetileg nem kapcsolható."
Frissítés (okt. 18. 15.06): Pilhál mai MN-beli cikke következik; első fele fotózva (mivel nem rakták ki a honlapjukra), második az MNO.hu-ról másolva.
"Összvert hagyományőrzők
2008. október 18. 10:00



Az esemény arra utal, hogy messze nincs még béke a hazai roma fronton, mintha túlságosan érzékeny lenne az etnikai kisebbség, amely a megoldást gyakran abban látja, hogy leghelyesebb elagyabugyálni a vitapartnert, s így okafogyottá lesz minden további tárgyalás. Tényfeltáró, oknyomozó riportereinknek is beígértek már munkájuk során néhány eligazító pofont, ha túl sokáig feszegetnek egy-egy problémakört. Ennyiből is látszik, nagy érvágás lesz a roma fronton, ha végül áristomba viszik Kolompár Orbán roma vezért, akihez igencsak közelít az igazságszolgáltatás pallosa."